Ку клукс клан ~ Новия Световен Ред

1
Добави коментар

   След американската Гражданска война група от недоволни войници на Конфедерацията, нарекли се Ку клукс клан, се събират, за да заплашват, да тормозят и да убиват тези, които възприемат като врагове на ,,бялата раса“ – афроамериканците и евреите.

   Най-известни са с белите си качулки, горенето на кръстове и хилядите линчувания.
   Тайното общество е формирано, за да се бори срещу Бюрото на свободния човек, основано от американския Конгрес на 3 март 1865г., за да пази интересите на бившите роби, като им намира работа и им осигурява обучение. Заделят се и пари, за да се гарантира, че бившите роби ще имат подслон и храна. Опит от страна на Бюрото през 1866г. да се разширят правата им е спрян от президента Андрю Джонсън. През същата година президентът спира и Закона за гражданските права, който би предпазил освободените роби от Черните правила на Юга. Тези правила отричат правото на робите да гласуват, ограничават способността им да свидетелстват в съда срещу бели мъже и им пречат да участват като съдебни заседатели. На бившите роби е забранено да вършат определен тип работа и да носят оръжие на обществено място.

   През 1867г. Конгресът приема първия Закон за възстановяването, който разделя Юга на пет военни окръга. Насрочени са избори, на които на освободените роби-мъже е разрешено да гласуват. Законът освен това приема, че южните щати ще бъдат допуснати отново в Съюза, стига да ратифицират Четиринадесетата поправка, гарантираща избирателните права на всички мъже в зряла възраст независимо от цвета на кожата им. Президентът Джонсън налага вето на закона, но Конгресът набързо преодолява ветото. Като реакция на тези ходове в американското управление първия клон на ККК (Ки Клукс Клан) е сформиран в Пуласки, Тенеси. Към 1867г. много местни клонове на ККК вече са сформирани, като мнозинството от водачите им са бивши членове на армията на Конфедерацията. Първият велик магьосник е бившият генерал от Конфедерацията Нейтън Форест. От самото начало е обявена тотална война. Ранните членове на ККК носят маски, бели картонени шапки и роби, направени от бели чаршафи, докато убиват чернокожи и симпатизиращи им бели. Първата им задача е да попречат на чернокожите да гласуват.

   ККК след това фокусира атаките си върху имащи успех чернокожи бизнесмени и членовете и водачите на чернокожи профсъюзи. През 1870г. президентът Юлис С. Грант призовава за разследване на ККК. Създаденото голямо жури докладва:
От 1868г. съществува… организация, известна като Ку клукс клан, или Невидимата империя на Юга, която приема в редиците си голяма част от бялото население от всяка професия и класа. Кланът има конституция и устав, който постановява – наред с други неща, – че всеки член ще се снабди с револвер, мантия на Ку клукс клан и сигнален инструмент. Операциите на Клана се извършват нощем и неизменно са насочени срещу членове на Републиканската партия. Кланът мъсти колективно на цветнокожите граждани, като нахлува в домовете им посред нощ, извлича ги от леглата, измъчва ги по най-нечовешки начин и в много случаи ги убива.

   На 20 април 1871г. Конгресът приема Закона за Ку клукс клан, който засилва властта на президента да се бори срещу дейността на Клана. В резултат Ку клукс клан съвсем не изчезва.
   Кланът се реформира през 1915г. под водачеството на проповедник на име Уилям Дж. Симсънс. Той е вдъхновен от филма на Д. У. Грифит ,,Birth of a Nation“ (,,Раждането на една нация“) и от книгата на Томас Диксън от 1905г., наречена ,,The Ku Klux Klan“. Новият основен враг на Клана е Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP). След първата световна война ККК прибавя в списъка на враговете си евреите, католиците, либералите и имигрантите.
   През 1922г. Хайръм У. Евънс става новият Имперски магьосник на Класа. Членската маса расте. Под неговото командване членове на ККК са избрани на политически постове. Към 1925г. според оценките има четири милиона членове на клана. Към края на това десетилетие обаче ККК отново се разпада по шевовете. Скандали, включващи губернатора на Индиана и кмета на Индианаполис, са причина членовете да намаляват. Присъдата за убийство на лидера на Клана Дейвид К. Стивънсън също предизвиква раздори в редиците. Кланът за втори път е разпуснат по време на Втората световна война.

   По-малки групи, използващи името ККК, се появяват през 50-те години и отново атакуват чернокожите, които искат да гласуват, и активистите в току-що роденото движение за граждански права. Една от най-големите подобни групи е водена от Робърт Шълтън и се нарича Бели рицари на Ку клукс клан. Новите групи имат ефект. През 1960г. 42% от населението в Мисисипи е чернокожо, но чернокожите са само 2% от регистрираните гласоподаватели.
   Листовка, разпространявана от Ку клукс клан в Мисисипи през 1964г. гласи:

   Ето двадесет причини ЗАЩО трябва – ако отговаряте на изискванията – да се присъедините и да подкрепите Белите рицари на Ку клукс клан в Мисисипи:

1. защото това е християнска, братска и благотворителна организация;
2. защото е демократична организация, управлявана от членовете си;
3. защото е демократична и справедлива организация;
4. защото е работеща организация, която не само говори, а ДЕЙСТВА;
5. защото е много тайна организация и никой няма да знае, че сте член;
6. защото е законна организация и никой не може да бъде преследван за това, че членува в нея;
7. защото е политически независима организация и не се кълне пред никоя политическа партия;
8. защото е проамериканска организация, която се противопоставя на всяко нещо, човек или организация, които са неамерикански;
9. защото е организация, заклела се да подкрепя законната Конституция на САЩ;
10. защото се състои от родени тук, бели, местни и протестантски американски граждани със здрав дух и нравствен характер;
11. защото целите на ККК са абсолютна сегрегация на расите и пълно разрушаване на комунизма във всичките му форми;
12. тъй като ККК два пъти е спасявала тази нация от разрушение, както историята ясно показва;
13. защото в живота на всеки човек идва време, когато трябва да избира между правилната и погрешната страна на живота;
14. защото днес много чужди сили навлизат в САЩ с намерение да ги разрушат;
15. защото ККК информира членовете си, а информираният гражданин е добър гражданин;
16. защото в Америка трябва да се възроди християнското братство;
17. защото една от целите на ККК са правата на щатите и пълният щатски суверенитет;
18. защото нито консерваторите, нито либералите ще спасят нашата нация, а патриотите винаги са тези, които я спасяват;
19. защото днес е ясно, че ако комунизмът трябва да се разгроми в Америка, това ще бъде направено в Юга и предимно в Мисисипи;
20. защото ККК има нужда от вас днес, за да помогнете да водим битките на Америка.

   Едно от ужасните престъпления, извършени някога от групата, става на 15 септември 1963г. с бомбата в Баптистката църква на 16-та улица в Бирмингам, Алабама. Четири момичета от 11 до 14-годишна възраст, които посещават неделното училище, са убити. Твърди се, че четирима души: Робърт Чамблис, Хърман Кеш, Томас Блантън и Боби Чери, са отговорни за престъплението. Кеш е покойник, а Блантън и Чери са арестувани. През май 2002г. 71-годишният Боби Чери е осъден за убийството на Дениз Макнеър, Ади Мей Колинс, Каръл Робъртсън и Синтия Уесли на доживотен затвор.

   През последните четиридесет години ККК възразява срещу събития, които засягат чувствителността й. Членовете могат да се видят да контрапротестират по време на походи за граждански права, както и е известно, че протестират пред съдилища, където се водят дела срещу чернокожи, обвинени в убийството на бели. Както казва веднъж един член на ККК: ,,Ако чернокож може да се отърве, след като убие бял, и ние трябва да можем да се отървем при убийството на чернокож“.
   През 1981г. чернокожият Майкъл Доналд е линчуван в Мобайл, Алабама, от членове на ККК. При гражданското дело съдията присъжда на семейството на жертвата седем милиона долара. В резултат на Клана се налага да предаде всичките си активи, включително централата си в Тъскалуса. От наказателна гледна точка обвиненият Хенри Хейс е екзекутиран на 6 юни 1997г. Това е първият път от 1913г., в който бял е екзекутиран в САЩ за престъпление срещу афроамериканец.