ЕкзоМарс се готви за полет до Марс!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – европейският спускаем апарат „Скиапарели“ бе прикачен към орбиталния „Трейс Газ Орбитър“ на 11 април 2015 година. Photo credit : ESA/B. Bethge

3 май 2015 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. Тези от вас, които следят по-задълбочено уебсайта на Европейската космическа агенция (ЕКА) са забелязали, че в края на април бяха качени голямо количество снимки на подготовката на европейската космическа мисия „ЕкзоМарс“, която ще лети през 2016 година. Тя ще се състои от орбитален апарат „Трейс Газ Орбитър“ и малък демонстрационен спускаем апарат „Скиапарели“.

Снимките са достъпни на този уеб адрес: http://exploration.esa.int/mars/44969-images-videos-archive/

Историята на „ЕкзоМарс“ е изключително интересна и е редно да спомена няколко думи за събитията, които се случиха през последните няколко години. Европа вече има една успешна експедиция до Червената планета – „Марс Експрес“, която работи в орбита около Марс и до ден днешен. Но „ЕкзоМарс“ е много по-амбициозна, тя е предвидена да търси следи от живот на Червената планета. Първоначално „ЕкзоМарс“ трябваше да бъде само европейска, но поради характера и амбициозността тя излезна твърде скъпа за ЕКА. Затова през 2009 година ЕКА и НАСА подписаха съвместна инициатива. Но радостта не трая дълго. През 2012 година бе публикуван бюджета на НАСА за следващата година и в него участието на САЩ в проекта бе прекратено, защото бяха нужни допълнително средства за реализирането на амбициозния телескоп „Джеймс Уеб“. Орязването на „ЕкзоМарс“ беше направено за да се осигурят тези стредства. По-късно НАСА все пак избра мисия за Марс през 2016 година, но към програма „Дискавъри“, отделно перо от бюджета на агенцията – това ще е спускаемата стационарна мисия „ИнСайт“.

Но поради факта, че Европа се оказа на сухо, това принуди представителите на ЕКА да потърсят друг партньор – в случая Русия. Русия се превърна в пълноправен партньор на мисията – тя не просто ще осигури ракета „Протон“ и степен „Бриз-М“ за изстрелване до Марс, но ще има правото да инсталира научни инструменти – в това число такива, които трябваше да летят до Марс на провалената мисия „Фобос-Грунт“. Според споразумението всички научни резултати ще бъдат интелектуална собственост както на ЕКА, така и на Руската академия на науките (РАН) – т.е. Русия ще има пълен достъп до изследователските данни.

Очаква се и България да има инструмент – малък дозиметър за радиация, която ще бъде монтиран към корпуса на автоматичната станция.

Най-притеснителното обаче си остава изстрелването. То ще е през януари 2016 година. Притеснително е, защото Русия няма нито една успешна междупланетна мисия след разпадането на СССР, като два проекта – „Марс 96“ и „Фобос-Грунт“ се провалиха на старта. Освен това ракета „Протон“ е традиционно ненадеждна ракета за междупланетни изстрелвания, а степента „Бриз-М“ редовно претърпява аварии. Няма спор – при изстрелването ще стоим на тръни и ще се молим този път да стане чудо и всичко да е успешно.

Докато се стигне до този момент обаче ще минат осем месеца. А дотогава предстоят изпитания, за да се установи, че космическият апарат е годен.

На тази снимка:

Credit: ESA-S. Corvaja, 2015

… се вижда „Трейс Газ Орбитър“ и спускаемият апарат „Скиапарели“ по време на вибрационен тест в Тейлс Алениа Спейс, Франция, на 23 април.

„Скиапарели“ ще бъде вторият спускаем апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА), който ще трябва да достигне до повърхността на друго небесно тяло. Първото кацане от европейски апарат бе през 2005 година, от спускаемия апарат „Хюйгенс“ на луната на Сатурн – Титан.

Иначе основната цел на „Скиапарели“ е да тества европейски технологии за кацане на Марс. Коронната мисия на програма „ЕкзоМарс“ ще е през 2018 година, когато ракета „Протон“ ще изведе към Марс мощен марсоход, който ще трябва да търси живот на планетата.

„Трейс Газ Орбитър“ пък от орбита ще търси газове като метан, които могат да са плод на биологична активност.

За повече информация за мисията може да посетите сайта на ЕКА: http://exploration.esa.int/mars/46124-mission-overview/

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/