Ранункулус, Лютиче / Ranunculus

1
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Ранункулус, Лютиче / Ranunculus

Ранункулус е ефектно многогодишно кореногрудково растение от сем. Лютикови. Има удебелено клубеновидно коренище с прикоренови листа. Цъфти в разгара на пролетта, но и през август не губи декоративния си вид, тъй като тогава узряват семената му.

В България му казват Лютиче заради лютивия му вкус.

Азиатското (персийско) лютиче (Ranunculus asiaticus) е най-красивото от всички. Има цветчета, които приличат на рози, но са по-малки по размер. Африканското лютиче е с по-големи листа и цветове и множество завити навътре венчелистчета, наподобяващи кичест божур.

Произход: сенчестите гори на Южна Европа, Северна Африка и Кавказ.

Височина: 30-50 см.

Цъфтеж: през пролетта, с прости или кичести цветове, различно обагрени. Цветовете са с диаметър 6-7 см и са разположени на тънки цветоносни стъбла, като на всяко стъбло разцъфват до 4 цвята. Често се използва рязан цвят на ранункулус за букети.

Място: Лютичето се отглежда на топло и полусенчесто до слънчево място. Не понася зимни застудявания, затова не трябва да презимува на открито.

Почва: предпочита ронлива, песъчлива, добре дренирана почва.

Поливане: умерено. Ако през летния сезон листата започнат да пожълтяват, ограничете поливането до минимум.

Подхранване: не е задължително, но може да използвате течен тор в периода на растеж.

Размножаване: Преди засаждане корените трябва да престоят около денонощие във вода, за да набъбнат. Засаждането на клубените се извършва в началото на пролетта или края на лятото, на разстояние 30-45 см и дълбочина 8 см. По-рядко се размножава чрез семена, които се засяват преди началото на зимата. Ако искате растенията да цъфнат рано напролет, засадете грудките през есента.

Съвети и грижи: Подходящи са за засенчени алпинеуми. Ако отглеждате лютичета в сандъчета, зимата ги приберете на топло. Лютичето е алпийски вид, затова използвайте плитки глинени съдове с песъчлива смес, може да поставите саксиите в чакъл или едрозърнест пясък и по този начин ще регулирате температурата и съдържанието на влага в почвата и околния въздух. Отстранявайте увехналите цветове.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet