10 от най-странните сватбени традиции по света

3
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 16.08.2013

Сватбите във всяка страна си приличат по много неща, но традициите в различните култури, етнически групи, религии, държави и социални прослойки си имат и някои свои особености. Повечето сватбени церемонии включват размяната на брачни клетви, златни халки, получаването на подаръци и публичното признаване на брака от лице, имащо законовото право да го обяви за официален, а церемонията е последвана от празненство с близки, роднини и приятели. Има обаче и отделни традиции, които за по-голямата част от света са повече от странни. За всички, които обмислят да се оженят по малко по-различен начин, изданието „Live Science“ събра по-интересните от тези нетипични обичаи. Ето 10 от най-странните сватбени традиции по света.

1. В съвременен Китай младоженките не избират една, а цели три сватбени рокли.
Първата е класическото ципао – дълга до земята рокля с къси ръкави, висока яка и много копчета. Тя е с бродерии и за сватбата обикновено е в червено, тъй според китайската култура този цвят носи късмет и щастие. След това булката трябва да се преоблече в бяла пухкава рокля – намигване към популярните и там западни тенденции, а най-накрая да се пъхне в рокля по свой избор и вкус за сватбеното парти.

2. Преди индийското момиче да се омъжи, тя заедно със своите приятелки и роднини жени боядисва ръцете и нозете си със сложни рисунки, т.нар. мехенди.
Тези временни украси се правят от къна и траят няколко седмици. Фигурите обаче са толкова изящни и живописни, че се постигат с часове усърдна работа. Да не говорим за времето, необходимо за изсъхването на къната по кожата.

3. В редица култури, от келтите до ромите, сватбената церемония включва някакъв вид прескачане на метла.
Днес този обичай се среща най-вече в афро-американските сватби. Традицията идва от времето на робството, когато бракът между роби не е бил признаван легитимно. Тогава те „узаконявали“, или поне показвали нагледно, техния съюз, прескачайки метла заедно.

4. При евреите чупенето на чаша с крак от младоженеца в края на церемонията е традиция с не съвсем ясни корени.
Някои твърдят, че то символизира разрушаването на храма в Ерусалим през 70 г., докато според други е напомняне, че радостта и щастието винаги трябва да бъдат умерени и смирени. Викове „Мазел тов“ (Честито) огласят залата след пръскането на стъклото.

5. В Малайзия на младоженците им е забранено да се къпят и да ходят до тоалетна 3 дни след сватбата
Ето това е жесток обичай. Членовете на общността Тидонг в Малайзия не позволяват на двойката младоженци да използва банята и тоалетната три дни и три нощи. Ако го направят, значи ще имат лош късмет. А той може да се прояви под формата на раздяла, смърт на децата и дори безплодие. Не им се дава дори да ядат и получават съвсем малко вода.

6. В Перу неомъжените гостенки участват в сладка традиция, близка по идея до хвърления от булката букет.
Късметчета, закачени за лентички от панделка, се скриват между слоевете на сватбената торта. Преди тя да бъде разрязана, всяка мома взема крайчеца на някоя лента и дърпа. В края на някоя от тях има фалшива сватбена халка, която обаче гарантира, че късметлийката със сигурност ще е следващата задомена.

7. В традиционните зулу сватби присъстват ярки и живи цветове и надигравания между семействата на младоженците.
Като много булки по света, и тези може да започнат сватбата с бяла рокля, но след църковната церемония обикновено се преобличат в традиционна носия. По традиция семейството на младоженеца трябва да заколи крава, за да посрещне младата снаха. Тя пък трябва да сложи пари в стомаха на животното – знак, че вече е част от семейството.

8. В Южна Корея младоженецът трябва да изтърпи як бой, преди да се оттегли с булката си.
След бракосъчетанието приятелите на младоженеца му събуват чорапите, връзват му глезените с въже и започват да налагат стъпалата му. Прави се, за да направят младоженеца по-силен преди първата брачна нощ.

9. Руските младоженци, подобно на българските, трябва да „заработят“ правото си да се оженят.
Преди сватбата те отиват в дома на бъдещите сватове и искат ръката на булката, но… по традиция им отказват. Поне докато кандидат-съпрузите не „платят“ за нея с подаръци, пари, бижута. Това може да стане и с „унизителни“ и глупави изпитания. Веднъж впечатлили ги обаче младоженците са свободни да видят и вземат булката.

10. Мъжете в Пакистан пък трябва да плащат, ако искат да си запазят обувките.
След сватбата двойката се връща в дома за церемония, наречена „показване на лицето“. Близки и роднини държат зелен шал над младоженците, както и огледало, докато булката отмахва воала, който носи през цялата сватба. Докато младите се съзерцават влюбено, роднините отмъкват обувките ма мъжа и чакат пари, за да му ги върнат.

Коментари

коментар(а)

Подобни: сватби, странно, традиции