Как се променя светът в 86 млн. снимки с таймлапс (видео)

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Айфеловата кула, Ниагарският водопад, небостъргачите в Манхатън… Популярните пейзажи са фотографирани милиони пъти във времето с ритъм, който през последните години се увеличава. Какъв би бил резултатът, ако всички изображения се обединят?

На този въпрос решили да отговорят програмисти от Гугъл и от университета във Вшингтон, пише Монд. Те създали заедно програма, която открива снимките на пейзажи в интернет, класира ги по хронология и ги събира във видео. Резултатът: можем да видим само в няколко секунди как се променят пейзажите в продължение на много години, благодарение на ефекта на ускоряване „таймлапс”.

Алгоритъмът е открил и използвал 86 млн. снимки от FlickR, Picasa и други услуги за публикуване на снимки. Системата е открила 10 728 таймлапс, които показват как най-известните пейзажи се променят с времето.

Всеки от тях е съставен от около 1000 снимки, които алгоритъмът е преработил, кадрирал, поправил цветовете, класирал хронологично кадрите, преди да ги обедини. Процесът отнема около 6 часа. Дори алгоритъмът да бъде оптимизиран, трябва да отбележим, че няколко часа са нещо в сравнение с годините, необходими да се направят тези снимки, отбелязва екипът.  

Еволюцията на пейзажите, строителството, дебитът на реките, развитието на флората в продължение на години – всичко това вече може да се види в кратки клипове.

С ефекта таймлапс вече могат да се проследят и геоложките промени в парка Йелоустоун.

Тези възможности ще се увеличават с времето. Снимките ще стават все по-достъпни онлайн и тези таймлапс ще визуализират много по-дълги периоди и ще показват много по-важни промени.

Отсега екипът е решил да направи кода публично достъпен, така че всеки да може да се възползва и да прави свои собствени наблюдения.