ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Прекратяваме проекта „Белене”, това официално заяви премиерът Бойко Борисов в парламента, пише novinar.bg. Той бе в Народното събрание, за да информира депутатите от икономическата комисия за решението на правителството. Борисов определи решението като тежко.

Реакторът за Белене ще бъде готов окончателно през октомври. За него остава да се доплатят около 140 млн. евро. Министър Делян Добрев е получил мандат да започне процедура за монтирането на този реактор като 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

При цена около 6 млрд. евро, заедно с лихвата около 12 % проектът се оскъпява до 10 млрд. евро. Това се равнява на 20 млрд. лева, обясни Борисов. По думите му държавата няма възможност да плати тази сума.

Съществувал все още и ядрен риск от евентуално земетресение. За пример Борисов дори даде случая с японската централа във Фукушима. „Япония е първа икономика и не можа да понесе удара и рухна, камоли за една България. Ние направо ще бъдем изтрити от картата на света завинаги”, заключи Борисов.

Решението реакторът да се прехвърли от Белене към Козлодуй премиерът аргументира с факта, че там вече има изградена електропреносна система. Изграждането на такава при Белене би струвало допълнително още 1 млрд. лева.

Самите реактори 5 и 6 също са руски, които ще бъдат запазени и за следващите 20 години. От 1 до 4 реактор пък ще бъдат изведени от експлоатация. Там също щяло да се освободи място и би могло след време там да се монтира и 8-и реактор. 

Новият реактор за Козлодуй ще бъде хибриден. По думите на Борисов икономическият министър има за задача да намери изход и дружески да се разделим с проекта и да не се стигне до дела.

Досега са похарчени за него около 1,4 млрд. Още 500 млн. лева трябва пък да се връщат от заем към френска банка. Лихвите по този кредит за 3-те години управление на ГЕРБ досега са 102 млн. лева. Т.е. над 600 млн. лева са абсолютно губещи, заключи Борисов.

Проектът не намерил големи стратегически инвеститори, защото бил компрометиран още от самото си започване.

При разговора си с Борисов Владимир Путин казал, че и на двете страни не отива да „шикалкавим” години наред и така да се развалят отношенията. Борисов се надява Путин да удържи на думата си и дружески да се разделим с проекта за АЕЦ „Белене”,
 
По думите на Борисов скоро ще бъде готов и проектът „Южен поток”. Амбицията е до декември 2015 г. по тръбата да тече газ.

По време на изявлението си премиерът се разсърди на журналистите. Причината – на един от тях му звънна мобилният телефон. Явно някой има по-важна работа, ние ще правим централа, каза Борисов и си тръгна. Заради подвикванията на медиите обаче той отново се спря, за да отговаря на журналистически въпроси.

Борисов потвърди, че това решение крие рискове и може да окаже влияние при разговорите в Москва за цената на газа. „Ние и сега плащаме най-скъпия газ в ЕС. Германия плаща по 330 долара, а ние около 600 долара”, каза премиерът.

Строежът на газова централа на мястото на „Белене” ще зависи от финансово–икономическите обосновки. Около 6-7 години ще отнеме монтирането на реактора от Белене в Козлодуй, обясни още Борисов. Преди дни експертите категорично заявиха, че това би отнело поне 12 години.

Борисов коментира още, че ако има желаещи, могат и да го продадат. Управляващите не се отказали по–рано от „Белене” защото се надявали да намерят стратегически инвеститори.

Борисов бе категоричен, че това е окончателното решение относно бъдещето на проекта „Белене”. 

Президентът Плевнелиев: Важни са националните приоритети, а „Белене“ не решава нито един от тях

След заседанието на кабинета премиерът Бойко  Борисов се срещна с президента Росен Плевнелиев, за да го информира за решението на правителството за „Белене“.

Министър-председателят е заявил, че една от причините за отказ от проекта е невъзможността на страната ни да подкрепи финансово строежа на централата.

Според правителството, предвид събраните до момента факти и документи, икономически оправдано е да се избере вариантът, който предвижда изграждането на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, тъй като на площадката на ядрената централа е налична по-голяма част от съпътстващата инфраструктура и по този начин ще се гарантира бъдещето на ядрената енергетика на страната, е заявил Борисов.

Според премиера усилията на българската енергийна политика трябва да бъдат фокусирани и към постигането на по-висока енергийна ефективност при производството, при преноса и потреблението на енергия.

Президентът от своя страна е заявил, че подкрепя това решение на Министерския съвет, което за първи път се взима прозрачно. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на енергийния проект. Според Плевнелиев той  не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа.
Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а „Белене” не решава нито един от тях.

Плевнелиев заяви, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост. Според президента проектът “Белене” не решава и проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи.

Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за подобряването енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на “Белене”. Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати.

„Росатом”: Отказът на България от АЕЦ „Белене” не е съществена загуба

Отказът на България от АЕЦ „Белене” няма да е съществена загуба за „Росатом”. Това заяви ръководителят на руската компания Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Въпреки това той призна, че за проекта са изгубени време и сили.

„При общия обем на поръчките на „Росатом” отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира”, заявява Кириенко.

По думите му позицията на Русия по въпроса е строго прагматична. „Ако България реши да строи АЕЦ „Белене”, ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме”, посочва ръководителят на „Росатом”.

СДС: Правилно решение

Като правилно определи решението на кабинета да спрем проекта „Белене” лидерът на СДС Мартин Димитров. Той заяви, че дори поздравява премиера Бойко Борисов за това решение. По думите му това е победа за Синята коалиция, защото те единствени от дълго време били категорично против строежа на втора атомна централа.

Той одобрява идеята реакторът за „Белене” да бъде прехвърлен като нов 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Според Димитров това е една много добра инвестиция, която ще намали цената на тока и ще направи икономиката на страна по-стабилна.

Според Димитров сега България трябва да форсира изграждането на газовите връзки със съседните страни – Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Поводът е намерението на кабинета на площадката на „Белене” да изгради газова централа. С изграждането на тези газови връзки ще се намали и цената на газа.

Това ще бъде наше предимство и по-силна позиция при преговорите за цената на газа от Русия.

БСП: Повишаваме енергийната си зависимост, решението е политическо

Нека да не бързаме да слагаме точка на „Белене“. Това пък коментира социалистът и бивш енергиен министър Петър Димитров, аргументирайки се с непостоянния характер на премиера Бойко Борисов. Той призова да се изчака. Решението според него е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо, както и с много политически и социални последствия.

Икономически неизгодно е заради факта, че парите за АЕЦ-а ще отидат за новата газова централа. Тя също ще трябва да се присъедини към съществуващата мрежа. Не е ясно и откъде ще идва газът за нея. Все още нямаме подписани нови договори за доставка на газ от Русия, не били готови и газовите връзки със съседните страни.

По думите на Димитров дори и газът да идва от Азербайджан през Турция, то не е ясно каква ще бъде неговата цена. Причината, че Турция няма находища и ще бъде посредник. Сините ако докарат газ от Турция, тогава и аз ще се топля на тази газ, коментира шеговито Димитров. Ядрената енергия се води независим източник, газът обаче не е такъв, обясни социалистът.

Според него така повишаваме енергийната зависимост на България, вместо да я намалим. „Непрекъснато се повтаря рефренът, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ от космоса или от Русия ще работи?”, попита той. По думите му решението не е експертно, а политическо. Той отново припомни, че местенето на блока от Белене в Козлодуй не може да стане до 12 години.

ДСБ: Връщаме се в геополитическата орбита на ЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък сравни ситуацията с тази през далечната 1881 година. Тогава България е трябвало да реши за строежа на важна железница и дали да се ориентира към Европа или Русия.  Според Костов решението за отказ от „Белене” е потвърдило европейския път и връща България в геополитическата орбита на ЕС.

Костов отрече, че това решение ще бъде база на възможна коалиция с ГЕРБ. Има много други политики, по които имаме различия. Участието ни в някакъв формат зависи от резултатите на изборите, коментира той и препоръча това решение да се потвърди от парламента. Добре е президентът и всички отговорни институции да го подкрепят. Поздравявам ги, заключи Костов.

„Атака”: Поредното голямо предателство

Като поредното голямо предателство спрямо българския интерес пък възприемат от „Атака“ решението да се откажем от „Белене”. Според зам.-шефа на партията Павел Шопов това решение е взето под външен натиск и обслужва чужди интереси. Той припомни, че Турция стори 4 нови ядрени централи.

Целта е след спирането на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което е предвидимо дори и да бъде удължен срокът им на работа, България да ликвидира на практика своята последна висока технология, каза Шопов. Той определи това като една от най-големите грешки, която е правена в България в последните 20 години.

ГЕРБ: Неясни критерии провалили „Белене“

Неясни критерии са провалили проекта „Белене“. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Деян Червенкондев. Той  припомни, че решението за строежа на втора централа  е рестартирано през 2005 година при кабинета „Саккобургготски”. За доставчици на техниката в централата са кандидатствали две фирми – Шкова и „Атомстройекспорт” и двете с една и съща технология. Поради критерии на предишното правителството е избран руския доставчик.

Цената не е била добре фиксирана. Така правителството не е сключило договор за директно изграждане, а са били поставени неясни критерии, обясни герберът. Това довели и до подписване на нови и нови споразумения. Тези неясноти пък довели до тежкото финансово състояние и на НЕК, която е трябвало да плаща за реактора. Червенкондев обаче отказа да посочи какви са мотивите за това решение. /novinar.bg/