За първи път в България: Джаз легендата Джери Бергонци с концерт в Стара Загора

3
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

За първи път в България:

Джаз легендата Джери Бергонци с концерт в Стара Загора

Световноизвестният саксофонист ще проведе безплатен майсторски клас и в София

Световноизвестният Джери Бергонци ще изнесе концерт за първи път в България по време на фестивала „Джаз форум Стара Загора“ на 12 юни 2015 г. от 20.00 часа.

„Докато го има Бергонци, нито един саксофонист не може да лежи спокойно на лаврите си“ – казва за него великият Майкъл Брекър.

Международно признат джаз изпълнител, композитор, автор и преподавател, Бергонци работи дълги години с такива светила като Дейв Брубек, Джо Ловано, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други. На фестивала в Стара Загора той ще излезе на сцената заедно с българските си колеги Пламен Карадонев, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Елена Колева.

На следващия ден, 13 юни, от 11 ч. Бергонци ще проведе безплатен майсторски клас в Стара Загора, а на 16 юни от 11 ч. ще гостува и на НМА „Панчо Владигеров“ в София.

Иновативна, поднесена с висше майсторство и вътрешен огън, музиката му е богата, мощна, красива и лирична. Световната джазова критика щедро го обсипва с похвали, наричайки го „музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант“.

КОЙ Е ДЖЕРИ БЕРГОНЦИ

Роден през 1947 г. в Бостън, Джери започва да учи музика на осемгодишна възраст. Първият му инструмент е кларинет. Увлечен от изпълненията на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Лестър Йънг, на 12 години Джери преминава  на алт саксофон и още две години по-късно – на тенор саксофон. 

На 13 г. вече е член на професионална формация, а след това записва колежа „Бъркли“, но поради финансови причини година по-късно го напуска.  През 1971 г. все пак приключва обучението си по музика в Lowell University близо до Бостън, където усвоява още пиано и бас китара. В тези години Джери се изявява и като басист, свирейки в местни банди, акомпанирайки на пътуващи певци и комици, подчинил целия си творчески заряд на голямата цел – да събере достатъчно пари и да се премести в Ню Йорк.

През 1972 г. целта му е постигната, но джазовата столица не му предлага веднага мечтаната кариера. Няколко години той се издържа от малки ангажименти, докато идва звездният му миг: Дейв Брубек чува изпълненията му и го кани в групата си. Сътрудничеството му с легендарния пианист носи на Бергонци световна известност. За периода на общата им работа Джери участва в записите на 9 албума на Брубек.

През 1981 г. Джери Бергонци се връща в Бостън, където продължава да  се изявява като блестящ саксофонист, а наравно с това става и преподавател в „New England Music Conservatory“. Джери Бергонци е автор на мултимедийната поредица за импровизация „Inside Improvisation“ и публикува много други популярни учебници и програми. Дискографията му наброява десетки собствени албуми и стотици участия в записи. Последният му авторски проект „Three for All“ ще излезе съвсем скоро тази година. И днес Джери Бергонци продължава да преподава и пътува по целия свят с майсторски класове и концерти.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на фондация „Америка за България“ и „Контур Глобал“. И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна“.

Новини и информация за предстоящите събития търсете:

–        Официален сайт на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/

–        Официална Фейсбук страница https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora