Тибетската кухня – екзотика и здраве

1
Добави коментар
nordic
nordic

тибетска кухня, снимка: ancient.astrostar.ru

За нас европейците тибетската кухня е нещо екзотично, непознато и интересно. С настоящата статия ще се опитаме да повдигнем завесата на тази загадъчна кухня и да Ви покажем с какво се хранят на най-магическото място на Земята.

Ще започнем с това, което отличава тази кухня от другите, а именно нейната балансираност. В тази кухня няма изобилие от подправки и пикантерия, но за сметка на това се консумират месо и зеленчуци без ограничение. От зеленчуците, най-използвани са пиперът, морковите, цветното и обикновено зеле, царевицата, спанакът, а от месото – як (тибетски бик) и агнешко. Месото от як се готви по особен начин: вари се, реже се на парчета, добавя се лук, домати, джинджифил, след което всичко това се запича и се сервира с хляб или юфка.

тибетски як, снимка: himalayanglacier.ru

Тъй като Будизмът е толерантна религия, в нея няма забрани на продукти като например свинското. Всичко може да се консумира. Но в Тибет на практика не ядат плодове и сладко. Единственият национален десерт е сладкиш с мед. Риба и морски продукти в Тибет няма.

Храненето се предшества от молитва. Тибетците се хранят с пръчици или лъжици. Алкохол не се употребява, заради несъответствието с молитвата на масата. Традиционна напитка в Тибет е оризовото вино. За приготовлението на това вино се използват ориз и подправки, които се смесват и престояват една седмица в резултат, на което се получва слабоалкохолна, екзотична напитка (само 5 градуса). Останалите им напитки са кафе, сокове и минерална вода. На особена почит е чаят. Сладкият тибетски чай “ча нгамо” представлява горещо мляко, черен чай и захар, което е много засищащо и вкусно.

солен тибетски чай с масло, снимка: asian-food.info

Истинският тибетски чай е не по-малко екзотичен от тибетското оризово вино. Официалното название на този чай е “ча суйма” или „Тибетски чай от свежи чаени листа с масло и соли” и вкусът му напълно отговаря на названието.

Характерни тибетски подправки са гъби на прах, сушени морски водорасли, бобови растения на прах, канела и още над 30 вида билки.

Нискокалорийната диета на будистите (обикновено 1600 ккал на ден или това е 82 % от всекидневния прием на възрастен човек) включва:

за закуска – гореща овесена каша
обяд – зеленчуково ястие
вечеря – ориз

Месото често заменят с кедрови орехи, фъстъци и други ядки, боб, тофу и други соеви продукти, като източници на протеини. Изследванията показват, че този тип хранене намалява рискът от сърдечносъдови и ракови заболявания с 35-50%.

Доматената супа е често срещано ястие, а вкусът и доста се различава на различните места в Тибет. На вкус супата може да е доста гъста и да наподобява сос, а ароматът и да е остър и свеж. Това със сигурност е едно от ястията в тибетската кухня, които си заслужава да опитате.

ястие: цампа, снимка: fresher.ru

“Цампа” е най-разпространеното ястие на будистите и то не защото е деликатес или е много вкусно, а защото се приготвя от лесно достъпни продукти: мляко от як, ечемичено брашно и масло.

Ако търсите нещо типично и популярно от тибетската кухня, то това е “момо” – пелмени с месо на пара. Тези тестени хапки се предлагат всеки ден с изключение на първия ден на новата година, тъй като месото заплетено в тесто за тибетците означава заплетен късмет.

Юфка с омлет и месо в едно ястие, както и юфка с месо и зеленчуци са типични тибетски блюда.

Пилешката супа в Тибет доста се различава на вкус от европейската пилешка супа, затова не на всеки европеец би се харесала и не всеки би могъл да се справи с изяждането и.

Хлебчетата варират от питки, тортила, до парен хляб с вкус на размекнат сухар.

Тибетските будисти гледат на храната като на лекарство. Те смятат, че правилната храна е по-добра от което и да е лекарство. Имат типични поговорки като тази: ” Ако имам проблем с храносмилателната система ям зеле, а ако имам проблем с белите дробове ям гинко, подправено със сусамено масло.”

На нас не ни остава друго освен да Ви пожелаем лично да се насладите на Тибет и да изпробвате на място вкусовите качества на тибетската кухня.

 

© Езомистика

63