10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 06.07.2014

„България? Защо да посетите България? България е красива страна, с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, добра храна и гостоприемни хора. И е невероятно достъпна. Ако не знаете нищо за България, тук са десет причини, поради които трябва да я посетите“. Така започва материалът със заглавие 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria на родения в Айова писател и журналист от еврейски произход Елис Шуман, поместен в „Huffington Post“ и посветен изцяло на родината ти. Както вече сме ви разказвали Елис Шуман и съпругата му – Джоди, живеят в София от 2009 до 2010 г. По това време те активно поддържат блога си, където описват с подробности пътуванията си из страната.

1. Розите

Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, основна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветната реколта.

2. Киселото мляко

Българското кисело мляко е най-вкусното в света, защото само тук вирее в естествена среда бактерията, която служи за заквасването му – Lactobacillus bulgaricus. Елис Шуман препоръчва на чужденците да опитат квасено високо в планините овче кисело мляко,  гарнирано с мед или сладко от плодове.

3. Кимането

Когато зададете въпрос на българин, може да останете объркани от неговия отговор. В страната еднократното кимване с глава нагоре и надолу означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално всъщност означава „не“. За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те обръщат значенията на тези кимвания. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, датираща от османско време.

4. Шопската салата

Смятана за национално ястие, тази лесна салата се състои от нарязани на кубчета градински домати, краставици, лук и сурови или печени чушки, поръсени с българско бяло саламурено сирене. Ястието често се украсява с магданоз и овкусява с лек дресинг от олио и червен винен оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от „Балкантурист“, държавната туристическа агенция.

5. Кирилицата

Българите пишат и четат на кирилица, като страната е родина на тази азбука и я е приела много преди Русия. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които използвали своята азбука в усилията за подобряване на грамотността сред славянските езичници в Първата българска империя. Двамата братя са най-тачените светци в Българската православна църква.

6. Българските евреи

България застава на страната на нацистите през Втората световна война, но въпреки това успява да спаси цялата си еврейско население, над 40 000 души, от ужаса на Холокоста. Българската православна църква, политиците и обикновените граждани са подкрепили евреите и не са допуснали те да бъдат депортирани. За съжаление обаче, същото не може да се каже за 11 000 хиляди евреи от Македония – област, управлявана от България по време на войната.

7. Златото

Най-старото златно съкровище в света е било открито в гробница западно от Варна, недалеч от брега на Черно море. Намерено случайно през 1972 година от група работници с трактор копаещи ров, златното съкровище било скрито в 300 гроба, датирани от 4560-4450 година пр. Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са имали търговски отношения с далечни и близки народи, а и са вярвали много в живота след смъртта. Някои от българските златни съкровища са пътували за музейни експозиции до най-различни точки на света.

8. Ракията

Тази алкохолна напитка може да се счита за национално питие на страната. Прави се от ферментирали плодове и представлява някъде между 40% алкохолно съдържание (когато е произведена в завод) до 80% или повече (при домашната). Ракията може да бъде направена от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии или дори от микс от плодове. Обикновено ракия се сервира в началото на храненето заедно с шопска салата. Когато пият ракия българите вдигат тост, чуквайки чашите си и казват „Наздраве“. Уверете се, че осъществявате пряк контакт с очите, когато правите това!

9. Гайдите

Българите се гордеят със своята гайда – торба, която се прави от кожа на коза или овца, свързана с тръба от три части, по-къса тръба и тръба за надуване. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма и с по-нисък звук от тази на други страни в Югоизточна Европа. През май 2012 година 333 български гайдари свириха 9-минутна смесица от български народни песни и поставиха световен рекорд за изпълнение на гайда, признат от Книгата на рекордите Гинес.

10. Мартениците

Ако ви се случи да бъде в България на 1 март, присъедините се към честванията за Баба Марта. На този празник, посрещащ пролетта, българите си разменят малки пискюли и гривни от бели и червени конци, които наричат мартеници. Мартениците се носят около китката или прикрепени върху дрехите, докато човек види щъркел или цъфнало дръвче – предвестниците на пристигането на пролетта.

Ако това не са достатъчно удивителни причини да посетите България, елате да покарате ски по пистите през зимата или да се отпуснете на плажа през лятото.

– Превод: Даниел Михайлов –
– Заглавна снимка: © ADNAN THE TRAVELLER–

Коментари

коментар(а)

Подобни: България, красота, любопитно, туризъм