Над 1300 зъболекари са напуснали страната за 8 години

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Над 4 випуска завършили зъболекари са напуснали България, за да работят в чужбина за последните 8 години. 2/3 от всички зъболекари в страната работят в големите градове. Малките населени места и по-бедните общини често остават без дентална помощ. Най-малко стоматолози има във Видин, Монтана, Ловеч и Габрово. Специалисти също липсват – в над 10 области няма нито 1 специалист.

„Ако пациент от Северозападна България се нуждае от хирургична намеса, той трябва да потърси в друга област, което е абсурд в 21 век“, каза председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов

iНад 100 стоматолози са заминали да работят в чужбина от началото на годината. Причините най-често са незапълнените графици. Услугите, които покрива Здравната каса, не са достатъчни и хората нямат пари да доплащат. За възрастните и хората с тежки заболявания са необходими повече средства и услуги, посочват от Българския зъболекарски съюз.

„За децата до 18 години с тежки психични заболявания или с някакви сериозни здравословни проблеми е включено безплатното лечение под обща анестезия. Докато над 18 години за възрастните е изключено. Не може да си представите каква трагедия е и преди години ние така помогнахме с каквото можахме на майка, която се обърна към нас за нейния 36-годишен син. Защото те макар и сериозно болни, те са живи същества“, допълни Миланов

Д-р Ива Димчева е завършила стоматология преди две години. Детската й мечта е стане зъболекар, но не иска да напуска България. Лекуването на зъбите у нас често е в пъти по-евтино отколкото в чужбина, посочва д-р Димчева. Според нея денталният туризъм се развива и привлича хора от цяла Европа.

„След първи курс бях в САЩ и в кабинетите, където ходех, короните бяха до 1700 долара, което е нещо, което ние дори не можем да си го представим тук“, пояни д-р Димчева

В България цените стигат до 400 лева. Макар тук лечението да е по-евтино, българите не се грижат достатъчно за зъбите си. Едва 30% използват паста за зъби и сменят редовно четката си. По-малко от 1/4 от децата посещават редовно зъболекар.

„Специално в моята практика почти липсват пациентите между 12 и 18 г. За тях родителите смятат, че са достатъчно големи и отговорни да се справят сами, а те всъщност доста така игнорират и изпускат положението“, разказа стоматологът.

Над 250 хил. души, предимно пенсионери, нямат нито един зъб, а Здравната каса не отделя пари за тях. От Българския зъболекарски съюз предлагат да се създаде програма за лечение на възрастните. Така хората, останали без зъби, ще могат да се лекуват безплатно.

 

Източник: http://www.bgonair.bg