23 от най-успешните интроверти в историята

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Има много погрешни разбирания за интровертите.

Някои хора гледат на тях като на „толкова са срамежливи, че не биха могли да държат реч пред публика“. Други твърдят „тя е толкова интровертна, че въобще не харесва хората.“ Това са преувеличения. Те рядко отговарят на истината, посочва в материал американското списание Inc. Все пак, интровертите са „виновни“ за някои от най-великите открития в човешката история и са едни от най-успешните лидери в бизнеса и политиката, отбелязват авторите. И изброяват за примве 23-ма от най-успешните интроверти в историята. Ето кои:

1. Алберт Айнщайн. Той е един от най-разпознаваемите и уважавани физици на всички времена. Айнщайн често е цитиран със следните думи: „Монотонността и усамотението на тихия живот стимулират творчеството“. Гениалният ум получава Нобелова награда за физика през 1921 г. и е запомнен заради теорията на относителността и за още много, много неща.

2. Роза Паркс. Тя става една от най-важните исторически личности на САЩ през 1955 г., след като отказва да отстъпи мястото си на бял мъж. Във въведението на книгата си „Тишина: силата на интровертите в свят, който не спира да говори“, Сюзън Каин пише: „Винаги съм си представяла Роза Паркс като величествена жена със силен темперамент, която може да се опълчи на автобус, пълен с намръщени пътници. Когато почина през 2005 г. на 92-годишна възраст, в некролозите я описваха като любезна, мила и дребничка. Бяха написали, че е „плаха и срамежлива“, но с „лъвски кураж“. Беше пълно с изрази като „крайна смиреност“ и „тиха сила на духа“.“

3. Бил Гейтс. Основателят на Microsoft, филантроп и най-богат човек на планетата веднъж бил попитан как се успява в свят на екстроверти. „Мисля, че интровертите могат да се справят. Ако сте хитри, може да извлечете полза от интровертността. Като например да изчезнете за няколко дни и да помислите върху труден проблем, да прочетете каквото можете и да се напрегнете да помислите. Тогава, ако намерите решение, ако искате да наемете хора, да ги въодушевите, да построите компания върху тази идея, най-добре научете какво правят екстровертите и наемете някои от тях. Използвайте и двата вида умения, за да имате компания, която работи едновременно при дълбокомислие и създаване на екипи, и при отвореност към света и продажбата на идеи“, отговорил той. 

4. Стивън Спилбърг. Дори и една от най-успелите, богати и влиятелни личности в Холивуд, Стивън Спилбърг, признава, че е интроверт и предпочита да прекарва време, изгубвайки се във филмите.

5. Сър Исак Нютон. Неговият труд Principia постановява законите на динамиката и универсалната гравитация. Нютон бил известен като „силно интровертен и свирепо защитаващ усамотението си“.

6. Елинор Рузвелт. Въпреки че била срамежлива и затворена, тя е била жена, изнесла 348 пресконференции в ролята си на първа дама, делегат на Обединените нации, защитник на човешките права, учителка и лектор със средно 150 ангажимента на година през 1950-те.

7. Марк Зукърбърг. Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook е типичен интроверт. Всъщност, главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандбърг, казва пред Ню Йорк Таймс през 2010: „Той е срамежлив и интровертен и често изглежда сякаш не е топъл към хора, които не го познават, но това не е така“. Сандбърг добавя: „Наистина го е грижа за хората, които работят тук“.

8. Лари Пейдж. Съоснователят на Google става изпълнителен директор на търсачката през 2011 г. Много хора са мислили, че Пейдж е странен избор за тази позиция, защото е „резервиран, компютърен маниак и интроверт.“

9. Ал Гор. Бившият вицепрезидент и автор на „Неудобната истина“ е още един известен човек, който постига успех въпреки интровертността си.

10. Мариса Майер. Настоящият главен изпълнителен директор на Yahoo все още вярва в тихото лидерство. Мариса Майер признава: „Аз съм компютърен маниак, срамежлива съм и обичам да програмирам…“.

11. Ейбрахам Линкълн. Инторвертните лидерски умения на 16. президент на САЩ са изучавани много пъти от изследователи и възпитатели, заради тяхната „шантавост“, достойнството на Линкълн и тишината, която отличавала атмосферата около него.

12. Джоан Роулинг. Авторката на „Хари Потър“ е още един известен интроверт. Идеята за героя й идва, докато пътува от Манчестър за Лондон. Роулинг си спомня: „Почти постоянно пиша, откакто навърших 6, но никога дотогава не бях толкова въодушевена от някоя идея. За мое огромно разочарование, нямах химикалка, която да пише, а бях твърде срамежлива да помоля някого да ми даде“.

13. Уорън Бъфет. Познат като Оракулът от Омаха, милиардерът инвеститор е известен като един от най-успешните интровертни бизнесмени в света. Според Бъфет, когато е започвал, е имал „интелект за бизнес“, но чувствал, че трябва да се запише в семинарите на Дейл Карнеги „Как да печелим приятели и да влияем на хората“, защото не бил бизнес личност.

14. Махатма Ганди. Прочут като господаря на ненасилствената съпротива, Ганди веднъж казал: „По деликатен начин, може да разклатите устоите на света“.

15. Хилари Клинтън. Бившата първа дама, държавен секретар и настоящ кандидат за президент, не е екстроверт като съпруга си Бил. Може би затова много хора мислят, че Хилари „не е много топъл човек.“

16. Майкъл Джордан. „Негово въздушно превъзходителство“ е един от най-великите баскетболни играчи на всички времена. Също така е и един от най-великите интровертни атлети в света.

17. Чарлз Дарвин. Известният учен и автор на „Произходът на видовете“ е бил тих човек, обичащ усамотението.

18. Мерил Стрийп. Също както много актьори и актриси, Мерил Стрийп е известен интроверт. Въпреки това, тя е печелила три пъти Оскар и е известна с подготовката си да се превръща във всяка героиня, която играе.

19. Елън Мъск. Основателят на PayPal, Space X и Tesla открито говори как от „интовертен инженер“ се превръща в следващия Стив Джобс.

20. Доктор Сюс. Един от най-великите детски писатели пишел разказите си насаме. Според Сюзън Каин, той „се притеснаявал да среща децата, които четат книгите му, от страх, че ще бъдат разочаровани колко е мълчалив“.

21. Фредерик Шопен. Този световноизвестен и вдъхновяващ композитор бил толкова интровертен, че изнесъл само около 30 публични представления през целия си живот. Вместо пред огромна публика, той свирил за малък кръг от приятели и си изкарвал хляба чрез продажби на композиции и уроци по пиано. Най-тихите и трудни времена на Шопен стават известни като най-продуктивните му периоди за композиране.

22. Стив Возняк. Съоснователят на Apple описва творческия си процес в книгата си iWoz така: „Ще ви дам един съвет, който може да е труден за приемане. Този съвет е: Работете сами. Не в екип“.

23. Барак Обама. Настоящият президент на САЩ направи нещо историческо през 2008 г., като стана първия президент на Америка от афро-американски произход. Той е известен интроверт.Всъщност, колумнистът Дейвид Брукс пише за Ню Йорк Таймс: „Да бъдеш ръководен от Барак Обама е все едно Майлс Дейвис да те прати на война под съпровода на тромпета си. Кара те да поискаш да седнеш и да наблюдаваш.“