Как да изкарваме пари от сайта си?

3
Добави коментар
7lifedesign
7lifedesign

Ако възнамерявате на стартирате бизнес, горещо ви препоръчвам час по-скоро да си направите уеб сайт. Уеб сайтът е един от първите разходи, за които трябва да отделите средства. Във времето в което живеем, бизнесът ви трябва да има онлайн присъствие, за да бъде успешен.

Предимствата да имате уеб сайт са безбройни. Повече по тази тема, може да прочетете в следната наша статия Защо бизнесът ни се нуждае от уеб сайт?

Днес ще говорим за нещо малко по-различно. А именно: Как може да изкарвате пари онлайн чрез вашия сайт?

Първо искам да кажа, че методите които ще споделя с вас, работят на 100%. И в тази статия няма да става на въпрос за измамни начини или такива, които ви носят само някакви си стотинки, от типа на „кликнете тук, кликнете там”. Моята цел е да ви покажа как наистина може да печелите от сайта си, напълно легално и то не стотинки, а наистина добри средства.

Първо, трябва да знаете, че начините да печелите онлайн са много. Много хора в развитите държави, особено Щатите, изкарват хиляди долари на месец от интернет чрез своите сайтове.

Аз няма да се спирам върху всеки един начин, по който можете да печелите от сайта си. Знайте че малко са хората, които биха използвали абсолютно всички начини да печелят пари чрез своя сайт. Стратегията в случая е да подберете максимум от 1 до 3 начина, да се фокусирате върху тях и да ги развивате. Имайте предвим, че който и начин да изберете, ще трябва да работите здраво, за да го развиете.

И така, методите, за които ще говоря в тази статия и които, уверявам ви работят, са следните два:

Продажба на собствени продукти или услуги
Афилиейт маркетинг (продажба на чужди продукти, при което получавате комисионна).

Пак казвам, има много други начини да печелите от сайта си. Но аз бих искал да се съсредоточим в тази статия върху тези два, тъй като потенциалът за печалба е най-голям.

Продажба на собствени продукти и услуги

Това е най-добрият и най-печеливш вариант. Основната цел на един уеб сайт е да представя вашия бизнес, продукти и услуги. Какво може да предложите на клиента, с какво сте полезни за него?

Да кажем, че имате магазин за продажба на мебели. Може да инвестирате в собствен фирмен уеб сайт, в който да качите вашите продукти. Хората ще посетят сайта, ще изберат най-подходящите за тях мебели и ще се свържат с вас, било то да отправят запитване или поръчка.

По-добрият вариант е да имате направо онлайн магазин, където те директно момаг да направят поръчка в интернет. Доставяте им закупената стока, те ви плащат и ето изкарвате пари чрез вашия сайт.

Може би вие предлагате услуги? Да кажем сте счетоводна къща и предлагате данъчни и счетоводни услуги. Хората, откривайки вашия сайт, могат да се свържат и да искат да работят с вас. И ето как отново вие правите пари чрез сайта си.

Можете също така да продавате и електронни (дигитални продукти), като например ваша електронна книга или онлайн курс. Това също е много добър начин да печелите от сайта си.

Знам, че тези методи за изключително очевидни за вас. Но това са най-използваните начини по света да правите пари от вашия сайт. 90% от бизнесите така печелят от фирмените си сайтове.

Афилиейт маркетинг

Следващият метод, който тепърва прохожда в България, е афилиейт маркетинг. В общи линии, вие рекламирате и продавате чужд продукт, за което получавате част от печалбата, или казано с други думи – комисионна.

В нашата страна има няколко компании, които предлагат партньорски програми, но аз няма да говоря за тях сега. Не смятам, че на този етап в България афилиейт маркетинга с български компании си струва.

Вместо това ще ви дам пример с най-известната в света компания, от която хиляди хора изкарват пари посредством афилиейт маркетинг (И не само. Компанията предлага и много други начини да изкарвате пари, работейки с нея.) Става въпрос за Амазон. Понастоящем аз също работя с тази компания и печеля чрез един от моите сайтове посредством афилиейт маркетинг.

Ето и как точно стават нещата. Първо, трябва да имате уеб сайт. Разбира се трябва да бъде на английски език. Трябва да имате обособена ниша. Не може да предлагате от детски играчки до фитнес оборудване. На практика може, точно това прави Амазон. Но все пак тук говорим за мултимилиардна компания.

Така че, изберете ниша. Създавате акаунт и се присъединявате към афилиейт програмата на Амазон. Всичко това е безплатно, не се тревожете, че ще ви коства някакви средства.

Да кажем сайтът ви продава лаптопи. Влизате в Амазон, избирате кои от техните лаптопи бихте искали да продавате. Всеки продукт е свързан със специален линк, който се отнася точно за вас. Така че ако някой купи продукта чрез вашия сайт и линк, вие получавате комисионна. Хубавото в случая е, че това става в долари. Тук дори не е нужно да имате фирма. И като физическо лице може да го правите.

След като направите продажба, Амазон поема щафетата. Те се занимават с доставката, комуникацията с клиента и разплащанията. Вие не правите нищо, а получавате вашата комисионна.

Сега, трудната част на печеленето на пари в случая е хората да откриват вашия сайт и да купуват чрез линка ви. По сайта трябва да се работи много. Нужни са поне 6 месеца усилена работа преди да започнете да виждате някакви резултати. Нужно е да пишете много статии, ревюта на продукти (в нашия случай лаптопи). Трябва съдържанието в сайта да бъде полезно за потребителя, да го информира и да го накара на купи.

Като цяло, този модел е наистина добър. Методът е прост, но не е никак лесен, защото сайтът ви трябва да се развие и да може да бъде откриван от потребителите.

Освен с използването на афилиейт линкове, този метод работи и с банери, които отвеждат потребителя от вашия сайт към Амазон и ако закупят нещо, вие отново получавате комисионна.

Това е по темата за сега. В следващите статии отново ще става на въпрос за онлайн маркетинг, за Амазон и ще говорим в повече детайли как точно стават нещата.

Надявам се тази статия ви беше полезна. Ако имате въпроси, очакваме вашите коментари и запитвания.

Имате нужда от уеб сайт?

Костадин Костадинов – „Мениджър проекти“ в 7LifeDesign. Основни дейности: Осъществяване на организационния процес; Работа с клиенти; Промоционални и маркетингови кампании; Онлайн маркетинг; Копирайтинг; Финансово отчитане и анализ на резултатите; Контролна дейност.