Съдът в Страсбург спрял рушенето на ромски къщи в „Максуда“

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Съдът в Страсбург спрял рушенето на ромски къщи в „Максуда“

Част от Максуда

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни ромски постройки във варненския квартал „Максуда“ и вероятно бързата му намеса е спряла временно събарянето на ромски къщи в квартала. Това съобщи пред БНР адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности“.

ЕСПЧ е бил сезиран в последния момент – на 19 август, ден преди старта на събарянето, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, каза Михайлова.

Нейната организация е поискала съдът за човешките права да наложи привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки. Същият адвокат неотдавна с аналогично питане спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

„Администрацията във Варна и в район „Младост“ не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в „Максуда“, включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен“, каза юристката.

Още вчера е получен отговор от ЕСПЧ. „Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители“, обясни тя.

Премахването на незаконни къщи в „Максуда“ започна с 61 къщи, от които в първия ден обаче бяха съборени 47. Събарянето на останалите 14 постройки бе отложено с десет дни. Кметът на Варна Иван Портних даде различно обяснение на отлагането: „Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи“.

Портних отрече да прави политика с премахването на незаконните ромски домове и заяви, че ако ромите бъдат оставени да обитават „бараки в сервитута на дере“, във всеки момент при силен дъжд може да „репродуцираме една такава трагедия“, визирайкинаводнението в кв. „Аспарухово“ миналата година.

Междувременно още 150 заповеди за събаряне на ромски домове се подготвят и за варненския район „Младост“, където е кв. „Максуда“, съобщи Нова телевизия.

След вчерашното разрушаване в „Максуда“ 8 деца са преспали в гараж върху едно легло и един дюшек, защото са останали без дом, оплакаха се обитатели на квартала.

По думите на районния кмет, от миналата година, когато са влезли в сила заповедите за събаряне на постройките в „Максуда”, никой не е подал молба за настаняване в общинско жилище.

Местните ромите обясниха пред камерите, че в квартала често идват хора от политически партии, за да ги призовават да гласуват за тях. „Само по физиономия ги знаем. Гласуваме под номера, който ни кажат, взимаме си парите и това е”, разказа жена от махалата.

„Никой не е идвал при нас. Нямаше уговорка. Казаха ни, че ще ни съборят. Знам, че ще ни съборят. Това не е общинско място, това е частно място. Ние го знаем от години, но няма къде да отидем”, обясни мъж в инвалидна количка от квартала.

Варна, домове, Европейски съд за правата на човека, ЕСПЧ, Иван Портних, квартал, кмет, Максуда, махала, незаконни постройки, привременни мерки, роми, ромски къщи, сезиране, събаряне, Съдът в Страсбург, факс