В какво превърна хората FACEBOOK!

2
Добави коментар
lydmil89
lydmil89

Фейсбук манията

Имаш ли Facebook профил?До преди няколко години отговора може и да е бил отрицателен, но сега вече говорим за Facebook мания! Сега 1.39 милиарда души са свързани във Фейсбук всеки месец. Тези цифри представляват милиарди моменти на споделеното приятелство по целия свят. Всеки ден има 890 млн. потребители онлайн във Facebook. Tърсенията са над 1 милиард, a статусите на ден прехвърлят милард. Нека приветстваме ерата на новия вид комуникация!

Не  е ли чудесно да комуникираш с приятелите си които са далеч, в различни краища на страната или света, да споделяш приятните си моменти и емоции с тях, да „качваш“ снимки, да „лайкваш“, или „споделяш“ в мрежата, като по този начин представяш себе си, мнението си, позицията си по различни казуси и събития, които те вълнуват? Дотук добре, но не прекелявате ли? Мрежата/Facebook превърна хората в комплексари/ безгръбначни вглъбени в идеята да се  покажат пред приятелите си,  да видят какъв статус на живот поддържат, колко са щастливи, как  прекарват свободното си време, как „разцъкват“ някъде  в мола, или разпускат в най – вървежното кафе в града. Разбира се, приятелите им във Facebook трябва да знаят какво правят постоянно – днес  хапват в happy, утре са  на шопинг в Мола, а после се постват в Sunny beach . „Убиват свободно време на „трипче“ на Рилските езера, качват тонове снимки от почивката си, където се отбелязват, че видиш ли ти прекарват си „Зашеметяващо“, „Невероятно“, „Прекрасно“, чувстват се „Happy”, “Blessed”, “Badly”, “Sad” и т.н. като за да разберат какво пишат преди това  най – вероятно  отварят „google преводач, но нищо – важно  е ние приятелите им да разберем как аджеба се чустват хорицата, да им завиди човек!

 И тук идва въпроса: Кога бе хора? Кога прекарахте прекрасно? Когато правихте тези 999 снимки по морето/балкана  в различни пози  от списание „Story”, или когато като роботи „качвахте” веднага снимките, с помощта на „Messenger и Viber,  в профила си, и от там започва голямото чакане на лайкове, 1…2…3..10…40…100, браво 100 души видяха, че сте били на море,  а през това време  най –вероятно и вие разлеждате снимките и се чудите…. „еее кой беше този манастир пред който съм се снимал,  „ами този паметник ммм, май е на Васил Левски“? „Няма да го пиша да не се изложа!“ Или най- вероятно всички сте се превърнали в китайци – изкарвате почивката си вкъщи когато разглеждате снимките си.

 Е как си изкарахте  Страхотно, Суперско, Мегаяко  или……приятното прекарване става по – хубаво   само с нарастване на лайковете под папката със снимки „Моренце 2015“? Жалко… но това е ваш избор!

Като се замисли човек няма по лесен начин от комуникацията по Facebook. Да така е, но колко хора използват Facebook като канал за комуникация, за да се свърже с приятел, да обсъдят кога да се видят или да намери стар съученик от основното. Повечето хора са от типажа „Активен Facebook скот“  и са заети да пращат покани на хора които като видят на улицата няма да им кажат  дори „Здравей“, или пък коментират в захлас снимката на „приятел“  с коментара „ооо сладурковци невероятни сте, много целувки“, а като се видят  се подминават. Кому е нужно това лицемерие, или може би това е начин на комуникация? Знае ли човек? Аномалии такива с купища, може би това ще е новата ера на псевдоразговорите, само и единсвено в мрежата!

  Дори добрите приятели и хора, които са поставили на първо място разговорите в суровия им вид , като например среща на кафе или вечеря, често  когато излезнат и те са заети да се снимат и постват във Facebook, за да   видиш, че се  чувстват страхотно в компанията на „Иван“ да речем  в „Червило“, и чакат  да завалят коментари и лайкове. Важно е приятелите им във Facebook да знаят, че са на парти, вървежни са и си прекарват „страхотно”. Естествено, и започват снимките: всякакви селфита и мигновенното им  качване във въздесъщия Facebook, за да се уверят приятелите им, че са там и наистина се забавляват.В кой момент обаче:  в този, в който се снимате, в този в който качвате или в този който отговаряте на коментарите се чувствате страхотно? Задавам си и аз този риторичен въпрос?

Няма как да пропуснем и Quiz-овете във Facebook – абсолютната  мания. Тези тестове са напълно безмислени. Няма да ти покажат нещо ново за теб, което не знаеш и е истина, но пък как да не провери човек  какъв е бил в предишни си живот – гладиатор, военен, жрица, магьосник, крал, или пък какво означава името му според древните викинги, какъв зеленчук е, на коя фолк дива прилича, кой мъж те желае, в какъв филм трябва да участваш, как ще се казва бъдещето ти гадже, какъв секс обичаш да правиш и т.н?! И разбира се правите теста докато не се появи желание разулт, чак тогава се поства като дори си вярвате, че отговора оприличава точно вас, и след постовете ни става ясно, че си „Крал”, филма в който трябва да играеш е „Смоло сърце“, любимата ти поза е 69,  и видиш ли ти според викингите името ти значи „Велик воин“. Но щом човек има свободно време, защо да не го използва за да си прави разните quiz-ове и да се забавлява на резултатите, вместо да прочете някоя книга, да  се разходи в парка или да си прекара добре без лаптопа в скута си и телефона в ръцете си!

След като съм почнал няма как да не подмина и „глезлите“, „фустите“, „кифлите“, „мамите“ „фитнес маниаците“ и т.н. Там нещата вече отиват на друго извън планетарно ниво. Започват едни снимки на коктейлите, на пълните маси със всякакви деликатеси, едни отбелязвания ,постове. Щеше  да е „ок“ ако после не шарвате снимка с бедно окъсано и хилаво детенце  с надслов „Сподели за да нахраниш едно бедно дете“. Моят съвет вместо да споделяте/шарвате отделете си от парите или от богатата трапеза, която ни набивате в лицата и я споделете с хилядите гладуващи деца, които може да намерите навсякъде около вас, или в специализираните места за това. Да, ама така не е модерно и не е вървежно, нали?

 Ами мамите(майките) – и   те като започнат с едни…. качват снимка на малкото сладурче как самостоятелно ходи, и се пише – „първите ни крачки“ – ама  Госпожо, вие сте проходили от 20-30 години, защо отнемате така важния момент за детето ви, като го поставяте в множествено число? Или пък „хапваме пюренце“, „пишкаме“, „акаме“ и тем подобни – това  са лични моменти и вашето детенце няма да е много щастливо когато порасне и случайно попадне на тези постове, или чак толкова напред във времето не сте мислили?

 Да отделям време на фитнес маниаците незнам дали е нужно. Тук един коментар ми идва на ум, пак „откраднат“ от различни профили – „Ебаси гърба чоееек“ или „Скивай тая ръкъ“.  Дали имат нужда от коментар тези слабоумни думоизлияния? Може би само един – „Анаболите влият добре на мускулите и много зле на мозъка“.

Ще си позволя да дам и един съвет за Facebook потребителите, които със статусите си във Facebook прокламират ксенофобизъм,  геноцизъм, неонацизъм, фашизъм, дискриминация  и т.н. Хора, когато поствате такива неща, е хубаво да застанете зад тях и да им вярвате, и добре да разбирате какво правите, защото Facebook е най – голямата безплатна сцена в света и е важно да се използва правилно. Нека не прокламираме омраза, омразата поражда  само омраза. Всяка монета има две страни и нещата никога не са само черни или бели. Умните хора са балансьори, ако не сте умен поне не бъдете лош пример.

    В заключение, докато си „изливах душата“ ми мина през съзнанието, какво щеше да е ако нямаше Facebook. Представяте ли си, ако видиш ли ти Facebook някакси спре да съществува, сигурно хората ще бягат със снимка в ръка и ще викат „Лайкни я“ или ще си споделят, като си рисуват по стените на къщата. Други пък ще се разхождат с албумите си по улицата, ще настане хаос, но пък ще е интересно, не мислите ли!

И ако с повечето неща казани по горе не се съгласи човек, то едно е сигурно: комуникацията премина в друга ера, ерата на Facebook и интернет комуникациите. Но нека запазим положителните черти на доброто старо време –  когато излезете с приятели да се веселите, оставете си телефона в къщи, ще си прекарате наистина страхотно, ама наистина страхотно!

    И нищо лично, забавлявайте се както намерите за добре, кой съм аз за да ви казвам как да живеете…. Да живее Facebook!

                                                                          

Людмил Спасов