Как ефектът „Джоли“ повлия на здравето на жените

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Как ефектът „Джоли“ повлия на здравето на жените

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Когато Анджелина Джоли Пит започна да говори за рак, хората слушаха внимателно. Ново изследване, публикувано от списание Cancer, показва, че значително повече жени знаят за реконструктивните операции на гърдите след двойна масектомия, след като актрисата обяви, че се е подложила на процедурата, пише Techinsider.

През май 2013 г. Джоли-Пит написа статия за New York Times в която обясни, че има мутация BRCA1. Съчетано със семейната ѝ история, това я поставя в значително повишен риск от рак на гърдата и яйчниците. Ето защо тя реши да се подложи на двойната масектомия, след което и на пластична операция за реконструиране на бюста.

На следващата година тя обяви в статия за Times, че е решила да отстрани яйчниците и маточните си тръби, за да намали допълнително риска от възникване на болестта. И двата текста бяха прочетени от милиони жени по света.

След публикуването на първия, Американската пенсионна асоциация направи проучване, което показа, че повече жени са се подложили на генетични тестове, за да разберат дали не носят същата генетична мутация. Тази генетична предразположеност е от два типа и може значително да увеличи раковите заболявания при жените.

Мутацията BRCA1, която Джоли има, създава риск за рак на гърдата между 55% и 65% – при едва 12% риск за останалите жени. Тази мутация обаче е изключително рядка и според Националния раков институт на САЩ едва 1% от жените я имат.

Объркването около тези факти карат някои хора да надценяват рисковете, свързани с BRCA мутациите след първата публикация на актрисата.

През декември 2013 г. американско проучване показа, че макар трима от четирима анкетирани да са били наясно с нейната операция, по-малко от 10% могат правилно да интерпретират колко по-голям е рискът за Джоли спрямо този за другите жени.

Но новото изследване, проведено в Австрия, показва, че решението на Джоли-Пит да обяви публично решението си е помогнало на повече жени да разберат, че могат да се подложат на реконструктивна хирургия, след като и двете им гърди бъдат отстранени.

Социолозите са анкетирали 1000 жени преди първата статия на Джоли и след това – за да измерят ефекта на съобщението ѝ върху общественото съзнание.

Докато разкритията ѝ помагат за образоването на някои жени по специфични теми за раконструкцията на гърдите, ефектът може да е ограничен. В отговор на въпроса „Накара ли ви медийното отразяване да се занимавате по-активно с темата за рака на гърдата?“, 80% от жените отговарят с „не“.

В крайна сметка обаче, споделяйки своя опит, Джоли е успяла да накара повече жени да разговарят с лекарите си за рака на гърдата и на яйчниците. И това е истинска победа. Защото докато знаменитостите и примерите за подражание могат да изкарат една тема в общественото внимание, най-полезната информация за специфичните проблеми на жените идва именно от лекарите им.

Тази седмица зам.-кметът на София по въпросите на здравеопазването Антоанета Пейчева съобщи, че близо 5200 жени от София са се прегледали в рамките на общинската програма за рак на гърдата.

Проектът обхваща учителки на възраст между 35 и 60 години. При 28 от изследваните са били открити подозрителни рентгенови данни за рак на млечната жлеза. Установени са множество доброкачествени заболявания на гърдата, които ще бъдат проследени и евентуално лекувани.

„На 402 жени е извършена рентгенова мамография. При 3908 жени не са установени патологични отклонения, тоест те са клинично здрави. При останалите 1271 жени са констатирани болестни изменения, както следва – заболявания с доброкачествен характер 1241 случая“, обясни Пейчева.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. УМБАЛ „Света Анна“ в София обяви, че ще отбележи световния Месец за борба с рака на гърдата – октомври, с информационна и профилактична кампания.

Всеки понеделник през следващия месец – 5, 12, 19, 26, от 9 до 14 часа, ще има безплатни профилкатични прегледи от лекар специалист и при необходимост ще се прави ехографско изследване на млечните жлези. Телефонът за записване е 02/9759198.

New York Times, Times, Анджелина Джоли, ефект, здравеопазване, лекари, медицина, новина, проучване, профилактика, рак на гърдата, рак на яйчниците, социология, статия