Uber търси подкрепа, за да остане в България

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Uber търси подкрепа, за да остане в България

Само ден, след като услугата за споделен транспорт Uber спря да работи в София, компанията потърси гражданска подкрепа с петиция, за да започне работа отново.

На 28 септември Върховният административен съд потвърди санкциите за Uber, наложени от Комисията за защита на конкуренцията.

Освен това с определението си, което не подлежи на обжалване, ВАС потвърди и незабавното изпълнение на решението на Комисията за незабавно преустановяване на услугата заради нелоялна конкуренция.

Изгонихме компания за услуга, струваща 15 милиарда долара. Да ви се невидят и регулациите и комисиите за рекет и съда сп…
Posted by Иво Божков on Monday, October 5, 2015

В своя защита в петицията си Uber цитира решения на органите за защита на конкуренцията в Германия, Дания, Норвегия, Франция, Италия и Финландия, които не смятат, че компанията действа нелоялно спрямо местните транспортни компании.

„Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, ако и да създава затруднения на съществуващите конюнктурни интереси. По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите“, заявява компанията.

Uber настоява, че регулациите трябва да еволюират, за да може обществото да се възползва от ефективността на иновациите.

Според компанията е очевидна нуждата от нови правила, които да отразят техническото развитие на 21-и век.

Петицията ще бъде изпратена до Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и парламента.

От днес, всеки който отвори приложението на Uber вижда препратка към петицията и призив за спасяването на услугата в България.

#sofianeedsuber
A photo posted by Uber Sofia (@uber_sofia) on Oct 6, 2015 at 12:25am PDT

Апът за предоставяне на споделен транспорт се появи в България преди близо година.

Както в много европейски страни, и у нас навлизането на услугата предизвика недоволството на таксиметровите шофьори. Те се оплакаха от нелоялна конкуренция от страна на нелицензираните „таксита“.

След протести и жалби Uber е забранена във Бразилия, Китай, Франция, Хърватия, Дания, Германия, Белгия и Италия.

Uber, ВАС, КЗК, Комисия за защита на конкуренцията, компания, петиция, приложение, протест, решение, споделен транспорт, съд, такси, услуга