Новини за недвижими имоти

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Рецесията в който потъна на световната икономика ще бъде по-дълго и по-тежко, отколкото се смяташе досега, а възстановяването ще бъде много бавен

Факт е, че световната икономическа и финансова криза се усеща в Хърватия и че има различни последици за предприятията, банки, правителства и обикновените граждани, които са обременени с грижи за тяхната работа, здравето и имуществото. С други думи – на рецесията присъства във всички сегменти на обществото и живота.

Като се има предвид, че строителството е един от основните производителните сили в Хърватия, разбира се, че кризата засегна сектора на пазара на имоти. Какво всъщност ще се случи, колко дълго тези несигурни дни, трябва да ви спре план, да инвестира, строи или да си купите, как да се подготви за настоящата криза като „нежен“ затягане и в крайна сметка това е наистина толкова лошо, безнадеждно, са въпроси, на които измъчван всеки предприемач и гражданин тези дни.

Предишните прогнози на инвеститори, агенции за недвижими имоти, независими икономически анализатори, банкери и други „гурута“ са, че цените на пазара на имоти да паднат, за да се стимулира търсенето и че цените на първо разруши тези малки инвеститори, които са привлечени от банки, за да изплати вземанията по кредити.

Спадът в цените е, разбира се, се вижда. Отпечатването е претъпкан недвижими имоти и търговия на машината е в процес на работа. Те ви кажа – ако купувате имот вие ще получите всичко, „свободен“ – от кухнята до колата. Въпреки това, с такава „разумна“ цена и условия за продажба, спадът в търсенето е все още налице.

Крахът на спекулантите

Въпреки че днес изграждането на сделка с недвижими имоти почти всички от него все още е възможно да се разпределят два основни типа инвеститори. Първите големи инвеститори, които са независими от банките за финансиране на закупуване и проектите, които са обезпечени запаси от частни капитали, които след това внимателно и умело поставени в нискорискови проекти. Кризата облагодетелства точно този тип инвеститор, защото те имат реален капитал, който сравнително бързо да се постави в висококачествени проекти.

Именно тези големи инвеститори със свободни агенти имат допълнителен потенциал на този пазар ситуация. Цените на имотите падат и проекти видими и те в подобна ситуация на пазара може да генерира по-евтино покупка. Заради кризата намалява конкуренцията, в количествено и качествено отношение, както и много по-малко болезнено и по-лесно да влезе във владение на проектите.

От друга страна, малките инвеститори, този втори тип инвеститори, които зависят от банкови заеми на повече от 70 на сто от капитала, в много по-лошо положение и са потенциално много по-засегнати от кризата. Очаква се, че инвеститорите ще продължат да инвестират в тези проекти, но това ще бъде предимно по-малки офис сгради и търговски центрове в други хърватски градове и Загреб.

Тази криза има своята положителна страна. От това следва да се повиши само добри проекти и потвърждава само реални инвестиции, както и строители, архитекти, специалисти в други области само с високо ниво на знания, качество и професионализъм. Положителните ефекти от кризата, която сега е толкова тежък цикъл, могат да бъдат изчезването от пазара на всички тези спекуланти, квази-строители и други „ръководители“, които са били съзнателно изградени с ниско качество съоръжения и умишлено унищожаване на околната среда.

The селективността на клиенти и банки

Всички инвеститори, независимо дали са малки или големи, са засегнати от кризата. Как са отпуснати и получени заеми от банки в този момент почти напълно спря, можем да заключим, че кризата се отразява значително именно върху недвижими имоти и инвестиции. В този малък инвеститори потенциално по-засегнати от кризата, тъй като голяма, защото на неговата сила, на приходите от съществуващите проекти и съществуващи активи, за да се улесни достъпът до финансиране от банки и да им помогне да одобри нови заеми.

Когато банките започват отново да предоставят заеми, те ще бъдат насочени към проекти, които имат отлично местоположение и качество на изпълнение. В същото време, много съветници предполагат, собственици на имоти, които имат нужда да продават проекти, които да ги продават сега и се възползвайте от още по-голяма или по-малка е добър момент да се продава, тъй като според някои оценки, за известно време нещата няма да се превърне в тяхна полза, че цените на имотите няма да растеж.

Предсказуемо, броят на строителни фирми за значително намаляване на броя на работниците през следващите години поради забавяне в строителството и липсата на нови проекти, особено основната инфраструктура. Също така, ако правителството не намали някои данъци, като те са били през последните години, повдигнати (и обявиха нов), в Хърватия, че е възможно и по-дълъг период на разпад.

Важно е също така, че във времена на рецесия или криза строители (предимно жилища) преглед, който на пазара да градят своите проекти. Прави впечатление, че все още има купувачи на апартаменти, но те са в тази криза са станали по-реалистичен, по-образовани и по-селективни. Такива клиенти много внимателно инвестират пари във всеки квадратен метър от бъдещата си апартамент, защото ипотечни кредити се отпускат много избирателно.

Купувачите и продавачите в пазарната жилищни недвижими имоти, ще трябва да се приведе в съответствие с техните очаквания с реалността (било то покупка или продажба). Пазарно равновесие ще се случи в момент, когато цените паднат до ниво, при които се сключват сделките ще бъдат в състояние да започне отново.
Благодарение на политиката на банките към индивидуални купувачи определено трудно да се получат кредитни ангажименти за закупуване на недвижими имоти заради кризата се дължи на по-селективни решенията за отпускане на заеми на гражданите. Цените на недвижимите имоти продължават да падат, но поради липса на ликвидност на пазара този факт не е гаранция за продажби.

Намаляване на размера на строителство, но не и в цените на недвижимите имоти

Пазар на недвижими имоти Анализ показва, че Хърватия тази година може да има голям спад в пазара на недвижими имоти. Смята се, че в случай на песимистичен сценарий, в който всички тенденции, засягащи пряко търсенето са изключително негативни, цените на недвижимите имоти може да изпитват спад от до 50 на сто през следващия период.

Още през 2008 г., след няколко години на непрекъснат растеж в цените на недвижимите имоти, предявен спирането на растежа през първото полувреме и спад на цените в края на 2008. През втората половина на годината имаше значителен спад в продажбите на недвижими имоти, но не и значителна корекция в цената. Дали поради високите разходи за входни проекти, като например високата цена на земя за строеж и скъпи комунални услуги.

Поради това, корекцията на цените под въпрос целесъобразността на тези проекти, особено ако човек никога не забравя, че цената на земята прави до 30 на сто от общата стойност на проекта. За да не очакват значителни промени в цените на земята, се очаква, че няма да има никакви значителни корекции в цените на жилищата. От това следва, че по необходимост ще се намали интензитета на строителство.

От 2008 г. се дължи на суровите условия на селективност получаване на кредит и повишаване на лихвените проценти спад в търсенето на жилищни кредити, голям брой апартаменти остана без нови собственици. Фирмите, които са инвестирали в и непродадени апартаменти през тази година няма да имат достатъчно капитал за изграждане на това, което ще бъде необходимо да се помисли за оферта през цялата 2009. Банките през текущата година ще е вероятно да бъде още по-внимателни и селективен в предоставяне на кредити, което допълнително ще намали търсенето.