Цените на зехтина пред риск от още покачване

9
Добави коментар
borsi
borsi

Преди няколко години бях написал, че войната в Сирия ще намали цените на пшеницата, а с появата на Ислямска държава и цените на петрола

Една стока обаче повиши драстично цените си благодарение на войната, това е зехтинът. Поради дългия си живот, маслиновото дърво се е превърнало в символ на човешката цивилизация, гарантиращ спокойно бъдеще. В древна Гърция маслиновото дърво се радвало на особена почит. За отсичане на маслина, виновникът се наказвал със смърт. Вероятно и гърците са занесли и засадили първите маслини в Испания, при основаване на своите колонии там. През 219 г. пр. н. е. картагенският пълководец Ханибал превзема и разрушава съюзния на Рим гр. Сагунт (на източното иберийско крайбрежие), което става повод за война с Рим. Когато римляните завоювали Испания между в контекста на Втората пуническа война, между 210 и 206 г. пр. н. е. първата работа на проконсулът Публий Корнелий Сципион е да пренесе в страната 25 000 маслинови дръвчета и да ги засади.

Част от тези маслинови гори посадени от римляните съществуват и днес. И днес най-голям производител на зехтин е Испания отговаряйки за 43.8% от световния добив. След нея следват Италия с 20,2% и Гърция с 12%. След тях Сирия със 6.1%, Португалия и Тунис. Ливан, Турция, Нова Зеландия, Мароко, Израел, Йордания, Южна Африка и Чили също така произвеждат зехтин.

Изваждането на Сирия (цели 6.1%) от световния добив, от продажбите на зехтин, подкара очаквано цените във възходяща посока. Покачването е подсилено от възходът на средната класа в Китай и други страни на изток, навлизането зехтина в кухнята на източноевропейските страни и разширението на пазара в Западна и Северна Европа, САЩ и все по-голямото навлизане в козметичните продукти. Както и от опитите за затягане на контрола над качеството и ударите по мафията в последните години. От юни 2012 г. досега цените на зехтина се качват със 111.87%, като само за последната година цената се е качила с 34.79 %. В момента цените са пред корекция и известно понижение, но едно покачване над нивата им от 1997 и 2006 г. би ги извело до висини от още минимум 66.89%. Това не е първото покачване. Между 1985 и 1997 г. цените се качват с 227.90%, а между 2001 и 2006 г. със 122.43%. Зехтин се гледа почти навсякъде по света където климатичните условия позволяват, като дял в световното производство имат и страни като САЩ, Австралия, Аржентина, Мексико и други, но те са все още с пренебрежително ниска производителност за да оказват влияние. Проблемът е, че маслината расте бавно и първите 8 -12 години не ражда плодове. Развива се напълно след 20-тата си година, а най-богата реколта започва да дава чак между 35 и 150 години. Бърза компенсация на производството не може да има, а нагнетяването на напрежението в Северна Африка още повече влошава положението. Борбата с мафията е друг фактор. До 2008 г. около 70% от зехтина продаван в САЩ и дори в Западна Европа е фалшифициран. Днес този процент е около 40%, като вероятно ще намалява в следващите години, но това означава, че замяната на голяма част от зехтина с по-евтиното рапично масло, също ще намалява от което следва и евентуално покачване на цените на едро. Един от големите източници на доходи за мафията в Италия и САЩ е точно зехтина който се разрежда с по-евтини масла и при нужда му се добавят оцветители и аромат, за да се продава като Extra Virgin. В по-добрия случай, просто се добавя по-евтин зехтин, но се продава на цени като за високо качество. 

Само в САЩ зехтинът е индустрия за почти $ 2 млрд. долара и неговото фалшифициране е бизнес, при това сравнително безопасен, за милиарди. В Европа ситуацията е същата, особено в бившия Източен блок. Но дори в Западна или Южна Европа малко са тези експерти които биха могли да кажат какво трябва да е качеството, заради силното разпространение на фалшифицирана и разредена продукция. От 2008 г. обаче макар и бавно има насочени следствия и арести свързани със зехтина в някои страни от Южна Европа. Така ударите по мафията пряко оказват влияние, защото със засилване на качеството на зехтина, отпадат евтините заместители.