Интервю със собственика на франчайз веригата Fresh Bar

1
Добави коментар
emo-ivanov
emo-ivanov

Неотдавна ви съобщихме, че веригата Fresh Bar предлагат вече франчайз. Сега искаме да ви запознаем със собственика на франчайз веригата – Юлиян Митов, който да ви разкаже повече за техния бизнес. От старта си през 2013-а година до сега, Fresh Bar вече има 10 разработени обекта, всеки от които отговаря на високите стандарти, утвърдени от компанията. През март 2015 започват работа с първия си франчайз партньор и вече са направили дебютните си стъпки като успешна франчайз верига. 

 

Как започнахте да се занимавате с този бизнес? 

 

Fresh Bar е своеобразно продължение на друг бизнес, който е свързан с доставка на плодове и зеленчуци за големите търговски вериги. Така се зароди идеята за Fresh Bar. Първият ни обект беше открит в Мall Sofia в началото на 2014, като до ден днешен това е най-успешният ни обект. Концепцията се стреми всички продукти да бъдат приготвени на момента, без предварителна заготовка. Това беше ключовият елемент, който повлия да се развием толкова бързо и успешно. Нашето име се превърна в нарицателно за свежест, здравословен начин на живот и безупречно обслужване.

 

Юлиян Митов собственик на Fresh Bar  

 

Какви бяха основните трудности, с които се сблъскахте в началото?

 

От една страна, цялостната организация на работата, от друга всички трудностите с кадрите – подбор, обучение, управление. Хората са движещата сила на всяка една компанията, а ние усещаме липсата на хора, които искат да се обучават и развиват. Затова постоянно влагаме ресурси и енергия да задържим добрите си служители и подобрим уменията им чрез обучения и новосъздадената Fresh Bar академия.

 

На какво отдавате успешното развитие на Fresh Bar?

 

Съвкупността от много фактори – най-вече умението ни да прогнозираме и да се развиваме плавно и постепенно. Не избързваме, а поемаме премерени рискове, на което се дължи устойчивият ни растеж.

Колко време трябва на една фирма, за да се развие? На вас колко години ви отне да започнете да берете плодовете на труда си? 

 

Ние все още се развиваме. Берем плодове, но все още не са напълно узрели (смее се). Например, в една развита фирма с една абсолютно завършена концепция имаш един таван, едно ограничение. Във Fresh Bar виждаме изключително голям брой възможности, които се откриват пред нас и знаем, че ще постигнем целите си чрез постоянна работа.

 

Имаш ли наблюдения как се развиват подобни бизнеси на Fresh Bar в чужбина?

 

Тези бизнеси са вече трайно установени в Европа, Америка и Азия и са печеливши. Няма ход назад оттук нататък и съм сигурен в това. В България определено се усеща засилване на тенденцията за водене на здравословен начин на живот. Превръща се в ежедневие.

 

Как взе решението да се развивате чрез франчайзинг?

 

Решението дойде, когато проблемите с управлението се задълбочиха. Имахме дефицит на кадри и недобър контрол. Този проблем се решава благодарение на франчайзинга. Франчайзингът е единственият начин една верига да се развие на национално и световно ниво, защото франчайз партньорът е неколкократно по-мотивиран, управлявайки сам обекта си. Колкото повече опит имаш, толкова повече го осъзнаваш.

Разкажи на кратко за франчайз програмата на Fresh Bar? 

 

Стремежът ни е да развием обектите, а не само да търсим краткосрочна печалба за франчайзополучателите. Договорът, който подписваме е достатъчно обстоен, за да гарантира бъдещото развитие на верига и че франчайзополучателят ще остане доволен. В нашите договори присъства клауза за гарантиране на възвръщаемост на инвестицията, която не фигурира абсолютно никъде другаде. Тоест, ако партньорът ни не си върне инвестицията за определен период, а ние сме сигурни на 100%, че помещението му е работещо, то ние възстановяваме по-голямата част от инвестицията. Загубите в този случай не са неизбежни, но частични. А кой е този бизнес, в който няма да загубиш всичко при неуспешна инвестиция? Никъде нямаш такава гаранция, а Fresh Bar ти я дава писмено в договора. 

 

Друга основно предимство на нашия франчайз е, че ние произвеждаме бутилките и внасяме суровината. Тези два елемента са повече от 50% от себестойността на крайния продукт за клиентите, а това е конкурентно предимство.

 

Планове за развитие на франчайз веригата?

 

Най-важното е да намерим качествени партньори в големите градове в България. Добра възможност е на местно ниво те да преотдават франчайза от тяхна страна. Първоначално трябва задължително да стартират с един обект, за да се запознаят с бизнеса, преди да изискват от другите, каквото и да е било. За момента не мислим за развитие в чужбина, но възможности бихме търсили в Германия или Австрия.

 

Какъв съвет ще дадеш на хората, които са решили да си купят франчайз – независимо български или не?

 

Какъвто и да е франчайзът, то човекът трябва да работи усилено. Давайки си парите, той трябва да знае, че си купува работа. Ако не му се работи, по-добре да си похарчи парите или да си ги вложи в банка. В противен случай ще си загуби спестяванията, независимо какъв франчайз си купи. Целта на франчайз механизма е да намери хора, които имат желание за работа и гонят работата от първо лице единствено число. Ако човек си мисли, че само ще седи и гледа, то той не трябва да си взима франчайз, а да депозира в банка.

 

Какъв съвет би дал на бизнесите, които още не са се насочили към франчайзинга като бизнес модел, подпомагащ тяхното развитие?

 

Да поработят още малко и ще се насочат. Това е единственият път. Аз съм категоричен, че в България няма толкова добри мениджъри, които са способни да управляват толкова големи и сложни структури. В България няма кой да те консултира за това как да работиш, а никой не се е родил научен. Чуждестранните консултантски услуги са качествени, но са неприложими в България. Чуждестранните консултанти не са наясно с нашата среда и манталитет. 

 

 

Сега е най-добрият момент да кандидатствате за франчайз партньор на Fresh Bar.