Маркучи Dexyflex | Силиконови маркучи

1
Добави коментар
Ramer_Furtunuri
Ramer_Furtunuri

Силиконови Маркучи

 

Силиконът е един от най-разпространените химични елементи в земната кора. Среща изключително рядко в чисто състояние в природата, най-често в различни съединения. След откриване и развитие на различни методи за получаването на силикати става ясно, че притежават качества, които ги отличават от останалите еластомери, познати до тогава.

Едно от водещите предимства на силикона е изключително високата му издържливост на екстремни температури в диапазон от -80 до 260⁰C. Също така химическата структура на силикона го прави полезен при използване за медицински цели, тъй като трудно влиза в реакция с други субстанции и самият той не oтделя вредни вещества. Различни тестове за токсичност доказват, че използването на силикони за болнични цели няма никакви вредни ефекти.

Друго приложение силиконовите маркучи намират в автомобилната индустрия. Множество от компонентите в един модерен автомобил са направени от или съдържат силиконови материали. Като такива могат да се посочат спирачните механизми, радиаторните маркучи, горивните клапи и др.

Силиконите запазват качествата си продължително време и поради това имат изключително дълъг период на експлоатация. Това прави прилагането и използването им в машини и апаратура от разнороден вид удобно и безопасно. Високата степен на химическа и електрическа инертност на този материал го прави идеален за използването му в електронната и компютърна техника.

От това следва, че силиконовите маркучи имат множество предимства в сравнение с маркучи, направени от друг вид гуми, като каучука например. В сравнение с други видове гумени маркучи, силиконовите маркучи притежават следните качества:

–        Издържат на екстремни температури и резки температурни промени;

–        Слабо реактивни са към субстанциите, които пренасят, което ги прави безвредни;

–        Притежават много дълъг перииод на експлоатация, което ги прави изгодно решение;

–        Не се влияят от атмосферни влияния, като слънчева светлина, озон, дъжд и др.;

–        Високо издържливи на физически натоварвания, както отвътре така и отвън. Устояват при прилагане на високо налягане на външните и вътрешните им стени;

–        Силиконовият материал не спомага равитието на бактерии и мухъл по стените на маркуча, което го прави много подходящ за използване в стерилна среда;

–        Запазва формата си при физически и механични натоварвания;

–        Силиконите се отличават с липса на вкус и мирис;

–        Повърхността на силиконите не попива вода и течности;

–        Силиконите не корозират и не променят цвета си при съприкосновение с различни субстанции;

–        Пластичността на силикона позволява изработката на части, изделия и маркучи с различни големини, форми и дебелини.

Силиконовите маркучи могат да се различават по структура и състав на материалите от които са изработени, в зависиомст от тяхното предназначение. Основните елементи в структурата на един силиконов маркуч са сърцевина, която е в пряк контакт с пренасяната субстанция, подсилваща оплетка, която може да е направена от различни материали и външен покриващ слой.

–        Вътрешния слой се изработва от силиконов материал със състав, съобразен с предназначението на маркуча. Важно е силиконът да е с високо качество, което може да се определи по наситеността на цвета на материала.

–        Втори силиконов слой, направен от същия силиконов материал или с някои промени в състава обхваща вътрешния слой и служи като вътрешен скелет на маркуча.

–        Подсилваща оплетка се добавя за по-издържлива структура на маркуча, механична здравина и предотвратяване на усуквания. Има различни видове оплетки, като най-разпространените са от полиестер, фибростъкло, Номекс и арматура. Полиестерните са с по-ниска цена но издържат и на по-ниски темератури в сравнение с останалите видове. Фибростъклото е най-разпространено, когато е необходимо маркучите да издържат на високи температури.

–        Следват един или няколко пласта силикон, в зависимост от механичните влияния, на които ще бъде изложен маркучът. Това е външният слой на силиконовия маркуч.

–        Последната, най-външна част е цветното покритие на маркуча.

Силиконовите маркучи са разнообразни и с разнородни приложения. Използват се за засмукване на горещ създух, за пренос на храни и напитки, на стерилни разтвори, пренос на охлаждащи течности и др. Изборът на качествен и подходящ силиконов маркуч е сигурна инвестиция, тъй като продължителният му експлоатационен живот е икономичен. Предимствата на силиконовите маркучи ги правят незаменими за множество области на промишлеността, здравеопазването, автомобилостроенето и на всички други места, където могат да бъдат приложени високите и ценни качества на силиконовите материали.