Манипулации на пазарите

5
Добави коментар
borsi
borsi

Един от най-старите трикове е да потупаш някого по лявото рамо, когато му стоиш отдясно

Пазарът съществува от векове и там подобни хитрости са в изобилие. Един от най-старите спорове между пазарните участници е може ли да се манипулира пазарът?! Теорията и практиката показват, че дългосрочната посока на пазара трудно може да се манипулира, но в средносрочен или краткосрочен план, това е напълно възможно и е факт. Скоро група големи банки се признаха за виновни по обвинения в опити за манипулиране на валутните пазари, а други две бяха глобени по друго глобално разследване, относно манипулации на усредения лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар (Libor).

Манипулациите, осъществявани чрез частни чат-стаи сред трейдърите, са довели до няколко сериозни промени на валутните пазари. На дилъри и трейдъри от банките се ограничават в даването на мнения, прогнози и търговски стратегии, които могат да се приемат като конфликт на интереси. Забранено да изнасят каквато и да е информация, която може да се приеме като конфиденциална за позициите на техните клиенти. Инстантните съобщения между дилърите също вече не се толерират. Трейдърите все по-малко ползват стаи за чат и съобщения в работата си. На трето място се регистрира ръст на електронната търговия. Обемите на транзакциите чрез електронни платформи са се повишили до 75% от общия обем сделки през изминалата година спрямо 60% през 2010 година. И на последно място, като тенденция се оформя намаляване на броя на трейдинг отделите на банките. Все повече финансови институции прибягват и към съкращаване на дилинг-отделите си като резултат от повишаващата се търговия през електронни платформи или програми-роботи за търговия, което по мое мнение не е най-удачния вариант и времето мисля, че ще покаже, че съм бил прав. Защо обаче смятам, че роботите няма да сменят човека в търговията поне не и в по-дългосрочните позиции, в момента няма да коментирам.

Нюйоркския банков регулатор Бенджамин Лавски сподели, че неговата агенция, която разследва електронната валутна търговия, се фокусира отчасти върху операция, известна като “последен поглед“ – функция, предназначена да позволи на банките да забавят изпълнението на поръчки, за да избегнат колебания на цените. “Опасяваме се, че ще има въпроси по отношение на манипулирането“, каза Лавски в интервю за Bloomberg. Той се опитва да разбере дали някои банки злоупотребяват и дали се облагодетелстват за сметка на клиента. “Последните погледи“ са остатък от ерата, когато компютрите започнаха да заменят хората в изпълнението на валутните сделки. В онези дни имаше закъснение в периода между въвеждането и изпълнението на поръчката, което повишаваше риска за цената и тя може да се промени и да нанесе загуби на банките, преди да е извършена сделката. Лавски е разследвал повече от дузина офиси за банкови измами, сред които са Barclays Plc и Deutsche Bank AG. По-рано той открил доказателства, че тези банки може да са използвали методи за манипулиране на валутни курсове. Лавски дори изпраща призовки на повечето от големите инвеститори, като Goldman Sachs Inc., BNP Paribas SA, Credit Suisse Group AG и Societe Generale SA – търсейки доклади, свързани с техните електронни търговски платформи. Оказва се, че опасенията на Бенджамин се оправдават и той намира множество доказателства за манипулации от страна на банките.

Оказа се обаче, че не е трудно, когато повече от един от големите пазарни участници се обединят. От години трейдърът Гавин Холмс предупреждава, че пазарите са манипулирани, а последното и най-явно доказателство за това дойде през тази година.

Най-новото разследване в посока на пазарни манипулации тече в момента по направление и на благородните метали. Швейцарският антимонополен орган обяви в края на септември, че е започнал разследване на няколко големи банки за евентуално манипулиране на цените на ценните метали, а преди това в Италия и Лондон бе проведено разследване на други банки за манипулации на пазара на злато. От антимонополния орган WEKO обявиха, че разследването разглежда евентуалното тайно споразумение в спредовете между офертите “купува“ и “продава“ на UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley и Mitsui. Нищо ново под слънцето!

Наръчник за манипулиране на борсите

Наръчникът за манипулиране на борсите е написан от Ричард Уикоф още през 1931 година, като трудът на автора продължава да е настолна книга за много от съвременните портфолио мениджъри. Вековете се менят, но приомите остават едни и същи. Според Уикоф големите борсовите акули купуват само активи, върху които смятат, че могат да въздействат върху движението на цените.

На тях, разбира се, им е необходимо време, за да формират позиция, без да допринесат за голямо изменение в цената. Затова големите инвеститори и спекуланти първо разтърсват пазара и карат малките да продават и да понижават цената. За да постигнат това, те често дори продават позицията с много сел ордери през различни брокери и така създават впечатление, че позицията е слаба. Това големите оператори предпочитат да правят, докато пазарът е слаб, депресиран и неактивен, както и не особено ликвиден. Създава се максимално добра среда за акумулиране на акции на по-ниски цени. Веднъж акумулирал желаното количество акции, операторът максимално добре таймира своето излизане, като върхът, на който ще се опита да излезе, ще е свързан обикновено с “добри новини“ покрай актива.

Тезата на Уикоф е залегнала в стратегията на търговия на много от известните съвременни трейдъри. Един от тях е Гавин Холмс. “Има два начина да търгувате – да следвате тълпата (стадото) или да следвате хищниците (умните пари). В нашите книги с Том Уилямс ние описваме индивидуалните трейдъри като “стадото“, което губи пари. Наричаме ги така деликатно, тъй като всички тръгват в една и съща посока“, коментира Холмс.

Бяха ли манипулирани инвеститорите по отношение на петрола?

Съмнение за манипулации са налице по отношение на петрола. Лошите новини започнаха да излизат преди около половин година, но почти никой не говореше за нива на петрола от $ 30. Докато суровината поевтиняваше, по-често ставахме свидетели на специалисти, които прогнозираха, че петролът ще се върне отново при нива от $ 100 долара за барел. Според класическата схема на Уикоф, това е моментът, в който големите акули са акумулирали къси позиции (създавайки позитивно медийно усещане за цената сред малките инвеститори). С течение на времето излизаха непрекъснато лоши новини за суровината, свързани с глобалното свръхпредлагане и ценовата война между ОПЕК и шистовите производители на петрол в САЩ. Когато петролът загуби около 60% от стойността си в рамките на година, започнаха да излизат все по-упорити пазарни прогнози, че той ще продължи да поевтинява и дори можем да станем свидетели на нива от $ 20 и $ 30 долара за барел (няколко дни преди суровината да достигне шест и половина годишен минимум). Заглавията в медиите бяха от рода на това във Fortune на 20 август – Why oil could go as low as $30 a barrel (Защо петролът може да поевтинее до $ 30 за барел), само четири дни преди суровината да достигне четири и половина годишно дъно. По схемата на Уикоф това е идеален момент за закриване на къси позиции (със създаване и акцентиране върху негативните новини), както и старт на акумулиране на дълги позиции. През последните седмици основната част от коментарите по отношение на петрола в медийното пространство са негативни, като анализатори и дори Международната енергийна агенция, говорят единствено за наличието на свръхпредлагане и трудности за цената на суровината през следващата година. В същото време обаче началото годината докато течаха все още лошите новини станахме свидетели на няколко силни оттласвания на петрола от дъното (включително на такова в рамките на 30%), което се извърши при големи обеми (възможно доказателство за акумулиране от големи инвеститори).

Някои от най-старите трикове, залегнали в неписаните учебници

Хвърли стръв и продай

Това е стратегия, при която инвеститорът “подхвърля“ идея на конкурент или клиент, за да го убеди да купи акции от определена компания, които притежава и иска да се отърве от тях на по-добра цена. Това моментално му създава ликвидност. Това е една от най-разпространените стратегии на Уолстрийт. Според теорията за конспирацията, големите пазарни участници са изключително умели в манипулирането на масите в моменти, когато искат да разтоварят позициите си. Често в писма до клиентите си те подхвърлят идеи за компании, които вече са купили и притежават. 

Някои инвеститори се опитват да убедят околните, че разполагат с информация, система, стратегия или нещо друго, което е тайно и им помага да са изключително успешни на пазара.

Те никога няма да разкрият тайната си на останалите, като показват единствено положителния си резултат от търговията на финансовите пазари. Инвеститорите питаха постоянно Бърни Мадоф каква е тайната на неговия успех. Той отказваше да отговори, като заблуди всички, включително много финансови специалисти, че притежава нещо изключително, което е законно и работи.

Обиране на стопове

Някои по-големи инвеститори търгуват с неликвидни позиции, което им позволява спокойно да движат цената в желаната от тях посока. Когато знаят накъде ще движат цената, те често звънят на няколко брокера и искат да им подсигурят “твърда цена“ по определена неликвидна позиция за определено количество. Това означава, че брокерите на практика стават “къси продавачи“ по позицията. Впоследствие инвеститорите започват да купуват, вдигат цената и на практика принуждават брокерите да закрият късите си позиции, което ги прави допълнителни купувачи.

Подобни ситуации се наблюдават и когато цената на даден актив е при ключово ниво на съпротива

Там няколко големи играчи при по-ликвидни позиции обединяват усилията си и с активни покупки отвеждат актива отвъд нивото на съпротива. Всички инвеститори, скъсили актива, се превръщат в купувачи, закривайки позициите си на значителна загуба, която е печалба за инвеститорите манипулирали пазара.

Подаване на “вътрешна информация“ за големи купувачи

Често продавач по определена позиция може да ви даде информация за наличието на голям купувач срещу него, който акумулира акции. Това е ценна информация, защото може да означава, че някой голям фонд иска да влезе в определена позиция, която да продължи да поскъпва впоследствие. Задайте си въпроса защо ви се дава такава ценна информация. Явно продавачът търси допълнителна ликвидност и отчаяно се нуждае да излезе от позицията. А дали не знае нещо, което останалите не знаят, за да бърза толкова?

Големият продавач почти е излязъл

Някои трейдъри ще се опитат да ви вкарат в определена позиция с тезата, че “голям продавач“, който продава пакет от примерно 10 милиона акции, е почти излязъл, като му остава да продаде още 500 хил. акции. Това на пръв поглед прави покупката “изгодна“ сделка. Това, което не ви се казва обаче, е: че продавачът има още 10 милиона акции за продаване.

Разпространяване на грешни слухове

Един от най-добрите начини голям инвеститор да се отърве от позиция, която вече се е повишила значително, е пускането на “грешни слухове“. Много трудно се доказва кой е пуснал слуха, така че това е почти ненаказуемо. Естествено, за да се вържат на слуха повече инвеститори, той трябва да идва от източник, който се смята за сравнително надежден. Големите понякога не са склонни да залагат репутацията си, така че това е средство, ползвано предимно от по-малки пазарни участници.

Може ли да се противодейства на манипулациите?

Това ще бъде най-глупавата постъпка. Като инвеститори по-скоро следва да се възползваме от тях, ако знаем за тяхното съществуване отколкото да правим каквито и да е опити за манипулации. Относно регулациите на пазарите, следва да знаем и че регулациите обхващат само някои пазари, тези на акции или някои стоки основно, но на други те са трудно приложими или няма никакви.