80% увеличение на терористичните убийства сочи доклад на Института по икономика и мир

2
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Радикалната нигерийска ислямистка секта Боко Харам и Ислямска държава са отговорни за 80% увеличение на терористичните убийства. Само за 2014 г. 32 658 души в 67 страни са загинали при терористични атентати през 2014 г., което е с 14 547 души повече от 2013 г. Убийствата, извършени през миналата година, са били предимно съсредоточени върху 5 държави – Ирак, Нигерия, Афганистан, Пакистан и Сирия.

Това става ясно от доклад на Института за икономика и мир, който излезе вчера, 17.11.2015 г., само 4 дни след кървавите атентати в Париж. Институтът публикува рейтинг и сравнение за въздействието на тероризма върху 158 страни под формата на Глобален индекс на тероризма (GTI) от 2002 г. Целта е да се открие ефективен метод за борба срещу тероризма чрез опознаването и изследването на неговата природа.

“Ние можем да усетим травмата (терористични атаки) на запад, но аз мисля колко травми те причиняват във всички тези други страни в света”, споделя Стив Килела, председател на Института за икономика и мир.

Индексът показва тясна връзка между тероризма на територията на страните и броя на бежанците, които ги напускат. В 10 от 11-те страни с повече от 500 смъртни случая, вследствие на тероризъм, се отчита повишаване на изходящия бежански поток. В доклада се посочва още, че рязкото покачване на терористичните атаки подхранва миграцията, а според данни от Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците – 369,904 души са избягали от Ирак и 4,29 милиона са избягали от Сирия.

В момента най-смъртоносната терористична групировка в света е Боко Харам, която е поела отговорност за 6 644 убийства в Нигерия през 2014 г., което прави ръст от 317% спрямо 2013 г. Разликата между Боко Харам и ИД е в това, че ИД е със съвсем различна стратегия – извършва повече атентати в повече точки на света. С тези нападения над цивилни граждани без значение на религиозната им принадлежност, тя цели да създаде най-вече страх. От началото на 2011 г. досега 25000 бойци са се присъединили към ИД, от които 7000 са само за първите 6 месеца на 2015 г., посочва още институтът. Тези цифри показват увеличаването на темповете, с която се развива групировката.

92% от всички смъртни случаи на терористични атаки се случват в страни, които имат текущи конфликти и едновременно с това са и най-големите източници на бежанци.

53 млрд. щатски долара е струва на света тероризмът, измерван в телесни повреди, имуществени щети и загуба на доживотен доход за убитите само за 2014 година. Но Килела споделя, че тези допускания са много консервативни, тъй като има още много други  ефекти, свързани с тероризма, които не могат да бъдат остойностени.

“Трябва да има адекватна реакция и по-добри механизми за вътрешната сигурност на засегнатите държави, но също така трябва да сме наясно с ефекта, който може да даде сериозно отражение и върху икономиката.”, казва Стив Килела.