Възпален апендикс – какво е това?

1
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

Източник на изображението: wikipedia.org

Острият апандисит е особено неприятно състояние, при което болният изпитва режеща болка в областта на корема, има повишена температура около 37,5 градуса, изпитва гадене. При подобни състояния най-доброто решение е да не се губи време и да се потърси лекарска помощ, защото възпалението може да се усложни и да стане причина за сериозни здравословни проблеми.

Защо това се случва?

Голяма част от хората знаят, че при попадане в апендикса на твърди частици, като например люспи от слънчогледови семки, той може да се възпали. Всъщност това е един от митовете, които трябва да бъдат опровергани. Отворът на апендикса е 1-2 мм, така че той може да се възпали единствено при пропускане на бактерии от червата.

Специалистите твърдят, че причинителите на възпаления са именно лошите хранителни навици на съвременния човек, който все по-често хапва на крак, доказано вредните „бързи храни” като хот дог, хамбургери и пържени картофи.

В следствие на подобна холестеролна и високо въглехидратна „диета” е все по-масовото алергизиране на човечеството.

Консумацията на прекалено много месо е основна причина за острия апандисит.

И така, да бъде ли отстранен апендиксът?

Въпреки че не участва в храносмилателната система, той има своите важни функции в нашия организъм. По своята същност той е изграден от лимфоидна тъкан и основното му предназначение е да изпълнява важни имунни функции. Той реагира и участва във всички защитни функции на организма, реагира на възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.

Установено е, че при хора, при които апендикса е отстранен „за всеки случай”, по-често страдат от различни заболявания.

Положението е подобно на сливиците, които до скоро се смятаха за ненужни и причинители на проблеми, а всъщност се оказаха важен лимфен орган в човешкия организъм.

Според медицинските статистики едва 9 % от хората са намерили смъртта си в следствие на възпален апендикс и усложнения, настъпили поради този здравословен проблем.

Въпреки че проблемът, наречен „остър апандисит” най-често е причина за хирургична намеса и отстраняването му, цели 60 % от хората доживяват до дълбока старост без да подозират, че има подобна диагноза.

Въпреки, че самата операция не е сложна, тя носи рискове. В продължение на месец след операцията пациента не бива да напряга тялото си и да вдига тежести, тоест не е работоспособен. Препоръчително е на следващия ден, оперираният да се раздвижи като стане и направи няколко крачки. Това е превенция срещу сраствания. Необходимо е да се спазва диета включваща единствено айран, леки каши и супи без месо. Постепенно се осъществява захранване като се изключват тежките и пикантни храни.

 

 

 

Related