Фетбърнър през студените месеци

1
Добави коментар
MEGABOL
MEGABOL

Какво представлява фетбърнъра? Фетбърнъра е суплемент, който увеличава метаболизма. Катализирайки метаболитните процеси на тялото, вие започвате да изгаряте мазнините и по-ефективно се изчерпват гликогенните запаси, които са в пряка връзка с отлагането на подкожни мазнини. Предимството на фетбърнъра е, че ускорява т. нар. в спортните среди „нацепване на мускулите”. Мускулите ви започват да губят мазнините, гликогенния запас в мускулите спада и всяка фибра по мускула се изважда на повърхността. Придобивате онзи релефен вид, типичен за MMA борците и боксьори като Владимир Кличко. Фетбърнъра редуцира и подкожната вода в тялото, правейки ви по-подвижни и разбира се, изключително релефни. Фетбърнъра е почти задължителен за пролетния и летния сезон, когато човек иска да покаже сепарирана мускулатура, сюрпризирана с изпъкнала преса и надути вени по ръцете. Но може ли фетбърнъра да се прилага и през основния период, през зимата?
Хората често се заблуждават, че когато качваш мускулна маса, не можеш да редуцираш мазнините. До известна степен това е вярно, но все пак е възможно да се покачва чистата мускулна маса с паралелно изчистване на мазнините и водата от тялото. Тук обаче най-важно е да имате знания как се случват процесите, в противен случай може нито да пораснете на размери, нито да свалите мастните отлагания. Някои трениращи биха възразили, че да качваш мускулна маса с фетбърнър е невъзможно, но как тогава моделите по фитнес списанията са целогодишно релефни, с 6 реда коремни плочки и „изсушена” фигура? Да, точно така, тези които знаят как се случват нещата, стоят хем релефни, хем големи! Какъв е трикът?
Първо определете какво искате да постигнете. Фетбърнърите (особено термогенните) покачват температурата на тялото, което води до редукция на мазнините, но от друга страна спъва покачването на мускулна маса заради намаления синтез на белтъчини. Какво искате да постигнете през зимата, когато въглехидратния и мазнинен прием е завишен? Да запазите досегашния си процент подкожни мазнини с увеличаване на мускулната маса или да редуцирате мазнините си без разпад на мускулна маса? Първият вариант изисква по-интензивни и кратки тренировки, така че да изразходвате гликогена и да не му дадете възможност да се преобразува в мазнини. Може и 2-3 пъти седмично да правите кардио с по-умерено темпо и да ограничите консумацията на въглехидрати до към 6-7 часа вечерта. Вторият вариант е по-сложен и изисква тежко кардио със смяна на ритъма поне 3-4 пъти седмично, по-дълъг тренировъчен процес при тежестите и задължително комплекс от хранителни добавки, които да възпрат катаболизма. Желателно е да спрете приема на прости въглехидрати или да ги използвате само след тренировка, защото те много бързо се „лепят” по тялото под формата на мазнини. Добавките, които се препоръчват като задължителни към фетбърнъра, особено когато искате да редуцирате мастната си тъкан без да отчетете мускулна загуба, са протеин, глутамин, BCAA, HMB. Ако добавите креатин, не пропускайте, че монохидратната формула задържа вода и не е подходяща, така че се насочете към другите видове креатин.
На пазара за сумплементи се срещат много видове фетбърнъри, някои по-силни, други по-леки. За зимата като цяло се препоръчват по-слабите фетбърнъри, т.нар. липотропни фетбърнъри, но всичко строго зависи от търсените от вас цели.
Най-важното през зимата е да почувствате взаимодействието между храната, фетбърнъра и съотношението мускул/мазнини. Трябва да усетите какво иска тялото ви и да му го дадете или да го лишите. Жените от своя страна рядко се притесняват за мускулната си маса и могат често да употребяват фетбърнъри, независимо от сезона. Но „еретичната” мисъл да използвате фетбърнър през студените месеци никак не е безумна и може да ви бъде от голяма полза, ако искате да стоите като модел от списание целогодишно!
Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.