Най-скъпият материал на света | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Екип от експериментатори създаде в лабораторията на Oxford University най-скъпия материал в света – на цена от €139 млн. за грам – съобщава в. Телеграф“.

Учените създадоха миналата година компанията Designer Carbon Materials, която се заема с комерсиалното производство на новия материал – „ендохедрален фулерен“ (endohedral fullerenes), който представлява клетка от въглеродни атоми, които съдържат азотни атоми.

Материалът може да се използва на малки, микроскопични атомни часовници – най-точната система за измерване на времето – и ще позволи GPS-навигацията на автомобили без шофьор да постигне прецизност до 1 мм.

Създател и президент на новата компания е д-р Кириакос  Порфиракис (45), експерт по наночастици. Той работи върху своя проект от 2001 г. и едва сега успява да постигне конкретни резултати.

“Представете си миниатюрен атомен часовник, който може да разнасяте със смартфона си. Това е следващата революция в мобилните комуникации“ – коментира д-р Порфиракис пред „Телеграф“.

Това е материалът на бъдещето – „ендоферален фулерен“

––––––––––––

Това откритие може да означава краят на презареждането на смартфоните. Въглеродните атоми съществуват в различни форми – от графит до диаманти. Този фулерен,  известен още като „Бъкмистърфулерен“ или „бъкибол“ (bucky-ball) е изграден от 60 въглеродни атома. Фирмата Designer Carbon Materials вече осъществи първата си сделка, като продаде 200 мг за  £22 000.

Инвестиционният фонд Oxford Technology предоставя на „старт-ап“-а  сумата от £75 000, на Оксфордския универститет отпусна още £75 000 за развитие на бизнеса.

„В момента най-малкият атомен часовник е с размер на средно голяма стая“ – разказва Лусиъс Кейри, директор на фонда SEIS, който притежава мажоритарен дял в новата компания. „Използването на „ендохедрален фулерен“ ще позволи атомният часовник да се смали до размерите на чип и да бъде вграден в смартфона“. 

Новият материал има още няколко много важни приложения, но най-сензационното е при навигацията и контрола върху автономните автомобили. Сегашната технология позволява два автомобила да се разминат безпрепятствено на разстояние 2 м един от  друг. С новата технология ще стане възможност прецизността да бъде сведена до 1 мм. „В бъдеще е възможно да управлявате автомобила си със смартфона“ – прогнозира Кейри. 

„Но най-важното приложение на „ендохедралния фулерен“ е в борбата с ментетата – един бизнес, който в момента генерира печалби от £1.1 трлн. годишно“ – убеден е д-р Кириакос Порфиракис. Това може да стане с помощта на прилагането на zigbee технологиите – безжичен език, използван от „Интернет на Нещата“ (Internet of Things) и който бе купен наскоро от Silicon Labs за  £13 млн.