Ердоган каза, че следва примера на Хитлер

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ТУРЦИЯ
Ердоган каза, че следва примера на Хитлер
Турският президент даде „Хитлеристка Германия“ като пример за своята идея за превръщане на Турция в президентска република

01 Януари 2016 18:08
0

принтирай

|

текст

 

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган защити своята политика за въвеждане на президентска система и обяви, че това няма да разедини страната, а като историческо доказателство за думите си посочи „Хитлерова Германия“ – обяви в. „Хюриет“

Ердоган прекъсна официалното си посещение в Саудитска Арабия и се върна в Турция заради смъртта на проправителствения журналист Хасан Каракая. По време на пресконференция той бе запитан дали смята, че единственото на страната може да бъде запазено, ако продължава с реализирането на идеята си за въвеждане на президентска система за управление.

„Да! Не може да се каже, че в една единна държава не може да има единна държава. В света има много примери за това и някои са от миналото. Да вземем например примера на Хитлеристка Германия“ – отговори Ердоган. „След това имаме подобни примери и в други държави. Ако успеем да гарантираме справедливост, няма да има никакъв проблем, защото най-важното в една държава е да има справедливост“

Ердоган е яростен защитник на идеята за „президентска система“ от турски стил, която ще позволи на страната да се развива още по-добре чрез елиминирането на „двуглавото държавно управление“ и подобряването на ефективна при вземането на решения.

 

 

 

През ноември Партията на справедливостта и развитието спечели парламентарните избори в страната и циментира своя пълен контрол върху властта в страната – както на национално, така и на местно ниво.

Ердоган от доста време не спира да повтаря, че Турция де факто действа президентска система на управление и една конституционна реформа само ще „финализира промените“.

Опозицията реагира и коментира, че сравнението с Хитлер демонстрира нагледно как Ердоган възнамерява да управлява в бъдеще. Това ще означава еднолично диктаторско управление – по модела на Хитлер.

Турция от 140 г. е конституционна република след приемането на Отоманската конституция от 1876, известна като Kanûn-u Esâsî, а парламентарната система на управление е основен елемент на всички следващи конституции.

От 60 години в Турция съществува многопартийна система, макар е в страната е имало и четири военни преврата, дори един премиер е бил екзекутиран. Но досега никой не си е позволявал да подложи на съмнение в системата на управление и да я замести с президентска власт.

През януари миналата година той заяви: „Очевидно е, че тази система дава по-добри резултати. Защо да си слагаме пранги и топузи на краката, като упорстваме с нашата парламентарна система?“