А сега накъде – поколението Алфа

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Какво следва след поколението Z? Маркетолозите трябва да обърнат внимание на тези, които идват след тях – поколението Алфа

Ако за поколението Y (родените между 80-те и началото на 90-те) се казваше, че са родени в среда на постоянна информация и приемат технологиите за нещо нормално и нужно, поколението Z (децата от края на 90-те и първите години на 21 век) вече беше определящото за световните тенденции в иновациите. 

В писмо до клиенти в началото на декември 2015 г. анализатори на Goldman Sachs посочиха, че поколението Z може да бъде „точно толкова, ако не и по-влиятелно“ от предшестващото го поколение Y, на което маркетингът обърна огромно внимание, пише „Бизнес инсайдър“.

Поколението Алфа

Но латинската азбука не свършва със Z. Всъщност, според най-нова теория, следващото поколение, вече си има кодово име. И се очаква това поколение да бъде още по-свързано с технологиите, информацията и глобалния свят.

Футуристът, демограф и лектор от конференцията TED – Марк МакКриндъл, го нарича поколението Алфа. Това са децата, родени след 2010 г. Децата, които на практика ще израстнат с iPad в ръка, според МакКрингъл ще бъдат най-трансформиращото досега. 

По негови думи тези деца няма да видят какъв е животът без смартфони и ще имат способността да прехвърлят мисъл онлайн за секунди. С масивните технологични промени самият свят ще се промени, начело с децата от поколението Алфа.

Виж още: Най-подходящите професии за поколението Y

„В миналото човекът всъщност нямаше сили. Сега, индивидът има огромен контрол върху живота си, след като е способен да разнася информация. Технологията трансформира очакванията за нашите интеракции“, коментира футуристът.   

Според МакКриндъл всяко дете под 5 години днес влиза във възрастовата група на поколението Алфа, като в нея ще попадат още и всички деца, родени по света, в следващите 15 години. За разлика от предшествениците си, които просто използват технологиите, Алфа хората ще прекарват огромна част от годините си на физическо израстване и личностно формиране, потопени в онлайн средата. 

Китай и Индия – новите центрове на глобално внимание

Демографските промени в света ще засегнат много живота на Алфа поколението и бъдещия опит на тези хора. До 2028 г. се очаква Индия да надмине Китай и да стане най-многолюдната държава на света. Това прогнозира ООН. Двете държави – Индия и Китай – ще бъдат притегателна сила, център на глобално внимание, за който ще се говори след десетилетия. 

Особено след като Китай наскоро се отказа от политиката си на забрана на раждането на повече от едно дете, след като я прилагаше цели 35 години. С по-добри технологии и повече хора, които да задвижват растеж, децата в тези страни ще заменят някои от техните традиционни източни ценности за по-технологично мислене и глобални идеи. 

Новият климат на световна свързаност ще направи скока от поколението Z към Алфа най-големият в световната история, смята още МакКриндъл. 

По негови думи този скок на промяна се очаква да бъде дори по-голям от прехода от бейби бумърите към поколението X, който бе значителен и революционен, и се случи след появата на персоналните компютри (PC). 

Виж още: Какво е важно за младите българи днес

Размитите граници между реално и виртуално

„Това, което имаме със социалите мрежи, е преход от аудитория и визуално, към кинестетичния процес“, казва МакКриндъл. 

Това на практика означава, че хората на бъдещето може да останат същите, но те ще са винаги много далеч от компютъра с клавиатурата и близо до електронния екран с докосване. Алфа хората ще взаимодействат с тъчскрийна от много ранна детска възраст. Те няма да мислят за технологиите като инструменти. Ще ги интегрират в живота си толкова много, че интернет за тях ще е навсякъде и никъде. А границите между реалното и виртуалното ще се размият.

Източник: „Бизнес инсайдър“