Жена прогледна отново с бионично око | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ПОСТИЖЕНИЕ
Жена прогледна отново с бионично око
Незряща майка на две деца отново видя светлината с помощта компютърен чип, вграден в ретината

05 Януари 2016 11:49
0

принтирай

|

текст

Риан Люис (49) отново може да види колко е часът за първи път от 16 години насам – съобщи в. „Times“

Майката на две деца бе оборудвана с миниатюрен електронен чип в задната част на дясното – ретинален имплант – по време на сложна очна операция в болница „Джон Ратклиф“ в Оксфорд.

Риан Люис от Кардиф страдала от наследствена болест – пигментен ретинит – и зрението й се влошавало прогресивно от петгодишна възраст.

Пигментният ретинит представлява форма на дистрофия на ретината, предизвикана от аномалии в пигментния епител на ретината, което води до прогресивна загуба на зрението. Засега медицината е безсилна към това заболяване.

От 5 години Риан Люис била напълно сляпа с дясното око и почти не виждала с лявото око.Имплантът е произведен от германската фирма Retina Implant AG и той бил поставен зад дясното й око след осемчасова операция. Тя не разпознавала стрелките на часовника с дясното си око от 16 годни, а от пет не ги виждала и с лявото око.

„О, Боже!“ – била първата й реакция, след като отново можела да види стрелките на 4 януари в 15.06 ч.  „Имам чувството, че е Коледа и това е чудо!“ – казала Риан

Ретиналният имплант, поставен зад дясното око на Риан Люис
––––––––-

Имплантът представлява чип с площ от 3 кв.мм, снабден с 1500 светлинни сензори, които изпращат пулсиращи електрически сигнали към нервните клетки. Той е свързан с миниатюрен компютър, монтиран под кожата зад дясното ухо. Захранва се с магнитна бубина, поставена отвън, която прилича на слухов апарат. Когато апаратът е включен, първоначално пациентите започват да виждат ярки светлини, но след няколко седмици мозъкът се адаптира и превръща тези светлини в различни предмети и форми. Образите може да са черни или бели, но и доста размазани, но са разпознаваеми.

Лечението с „бионично око“ е сравнително нов метод, който е приложен за първи път през 2012 г. Риан Люис е първият пациент извън Германия.