Банки губят £ 100 милиона след като търговец на облигации банкрутира

7
Добави коментар
borsi
borsi

Окончателният размер на претенциите, все още трябва да бъде оценен, но крайната цифра би могла да стигне до £ 250 милиона

Въпреки, че случката предизвиква насмешка и иронични коментари в Ситито и срам за изгорелите, загубата дори на фона на милиардите които се задвижват в търговия на ден пак са значителни. BNP Paribas, Morgan Stanley и японския гигант Nomura са сред банките загубили най-малко £ 97 милиона от спекулациите на своя клиент, въпреки, че пълния мащаб на загубите все още се анализира след обявяването на банкрута на Invexstar Capital Management.

Останалите две банки изгорели по-малко пари са ING и Mizuho. BNP Paribas е поела най-голямата загуба в размер на £ 49 милиона. Смъртта на Invexstar Capital Management (основан на 11.26.2013 и със седалище в Лондон) повдига вежди за лекотата с която група италиански финансисти са били в състояние да търгуват милиарди £ на пазара на държавни, общински и корпоративни облигации с почти никакъв собствен капитал (£ 630 000) за да обезпечат своите позиции. Въпреки компютърните програми измерващи степените на риск и заетите позиции, нито един от донорите не се усетил докато не е станало късно. Invexstar Capital Management Limited е дружество с ограничена отговорност, от което следва, че банките вероятно ще пият по една студена вода. Фондът е бил воден от Алберто Стати, основател и бивш инвестиционен банкер под чието ръководство малкия екип от търговци е заемал големи позиции в облигации (немски, италиански и други) и на сивия пазар и се е освобождавал от тях или задържал според ситуацията по-късно. Някои банки като Lloyds са станали подозрителни преди фалита и са спрели да обслужват фонда, като по този начин са спасили парите си.

Lloyds са станали подозрителни след като от Invexstar Capital Management Limited са поискали да се удължи времето за постигане на споразумение по своите сделки. Периодът на сетълмент в Ситито е 2 дни, а италианските спекуланти са поискали 5 дни и дори 10 дни, което е необичаен срок за този вид бизнес. Тези милиарди са превъртени от малък офис с няколко телефона и няколко монитора свързани с терминал за търговия. Въз основа на загубите, понесени от банките, размерът на позициите на фонда по време на неговия провал е бил най-малко за £ 2 милиарда или повече от 317 360.31% над капитала си.