Според Wall Street Journal 1/3 от петролните компании в САЩ са под заплаха от фалит заради ниските цени на петрола

6
Добави коментар
city_corp
city_corp

Инвеститорите все още смятат разрастването на големите и считани за стабилни компании за добър признак, а намаляването на обема на работа води до обезценяване на акциите им

Според адвокатска кантора Haynes & Boone повече от 30 малки петролни компании с обща задлъжнялост над $ 13 млрд. са подали заявления за защита при банкрут. Според предстоящ да излезе доклад на консултантската фирма Alix Partners, при сегашните цени производителите от Северна Америка губят близо 2 млрд. долара на седмица. 

Производителите на петрол ще орежат бюджетите си с 51% спрямо 2014 г., най-строгата подобна мярка от 80-те години насам, смятат от Cowen & Co. 

Компаниите, които са взели огромни заеми, за да финансират бизнеса си по време на шистовия бум, нямат друг избор, освен да продължат производството си, за да изплащат лихвите по кредитите си. Така някои от тях затъват дори още повече. Sandridge Energy Inc., Energy XXI Ltd. and Halcón Resources Corp. са отделили близо 40% от приходите си за третото тримесечие на 2015 г., за да изплащат лихви по кредити (по данни на S&P Capital IQ). Според изпълнителния директор на петролна компания Pioneer, решението да не се намалява производството дори при тези ниски цени е логично, защото от най-големите си кладенци компанията все още получава добра възвръщаемост. 

Освен това инвеститорите все още смятат разрастването на големите и считани за стабилни компании за добър признак, а намаляването на обема на работа води до обезценяване на акциите им. Според специалисти частните фирми за дялово финансиране са отделили повече от 100 млрд. долара за закупуване на акции преди или след обявяването на банкрут. Големи сливания или придобивания обаче са малко вероятни, защото купувачите ще трябва да се простят с огромна сума пари, за да покрият дълговете на компаниите.