Вик за правда! – SHASH.BG Медии|Политика|Общество

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Факти: ”Протестите и изказванията на врачани за смъртта на Тодор са натиск върху прокуратурата”, заяви днес за tribali.info окръжният прокурор на Враца Десислав Начков. Изказването е породено от вчерашния протест пред сградата на полицейското управление във Враца, който събра стотици хора, излезли да изкажат съболезнования за убития Тодор Йорданов и да изразят ясно позицията си против насилието и агресията. Хора, крещящи и молещи за правда.

Вчера на двамата братя Десислав и Иван, по-известни като Поничките, беше повдигнато обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. ”Лека телесна повреда”. Едно момче умря. Като най-силни думи тук мога само да цитирам съученичка на Тодор, която казва: ”Ако беше лека телесна повреда, нямаше да нося карамфили на чина му, а щях да ходя на свиждане в болницата”.

Размисъл: Ще повторя още веднъж изказването на Десислав Начков – ”Протестите и изказванията на врачани за смъртта на Тодор са натиск върху прокуратурата”. ДА, г-н Начков, това е натискът, който заслужиха държавните органи и институции, които толкова години не успяха да докажат, че имат нужния капацитет, морал, желание, обективен поглед и топки (простете ме за сравнението), за да изградят една правова държава, в която законът да бъде над всичко и да бъде за всички! Без изключения! Припомням Ви, прокурор Начков, че Държавното обвинение постави антирекорд по обществено доверие от едва 6%. (според данни от проучване на Агенция “Алфа Рисърч”, проведено през юни миналата година, бел.ред.) И това никак не е случайно! Сега навън са хора, които имат нужда да изкрещят, че в тази страна, докато уличните главорези държат в ръцете си хората и заплашват живота им, докато родители оплакват година след година убитите си деца и носят цветя на гробовете им, докато на улицата те убиват, заради един натиснат клаксон, а наказани няма, то тогава нашето бъдеще е задънена улица със стена от некролози на края й. Сигурна гибел на саморазрушила се нация. И аз искам да викам, и аз имам въпроси, и аз искам да крещя, и аз искам да Ви окажа ”натиск” с присъствието си на протести, стига да знам, че това ще промени нещо.

Използвахте поговорката, че ”когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза”. Законът у нас стои на последния ред в съдебната зала и излиза, за да се върне там, където е искан – при хората, които сега, както твърдите Вие, оказват натиск. Това са хора, които искат справедливост и имат нужда да повярват, че у нас тази дума означава нещо, а не е изпразнена от съдържание, умряла надежда.

Днес обвинението към двамата братя Десислав и Иван Дамянови беше преквалифицирано в обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. “Обвинението е за престъпление по член 116, т.11 от НК, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна“.

Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров заяви, в което твърди, че решението не е повлияно от общественото недоволство.

Всъщност искам да вярвам, че някакъв, макар и минимален процент е повлиян от хората. Искам и те да го вярват. За да не спират. Докато един ден просто няма да има такава крещяща нужда да се молим някой да си свърши работата.

Иначе още години ще продължавам да се шегувам през сълзи – за резерват сме. Да идват, да ни разглеждат, да се чудят ”как, за Бога, се е случило всичко това?!”.

Дори няма да има кой да разкаже.