10 на 10 за Румяна Бъчварова

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Румяна Бъчварова. Първата жена-министър на вътрешните работи в редовен кабинет. Трудна задачка е тази – да оборваш клишета и предразсъдъци. Да си вицепремиер в толкова сложна коалиция. Да управляваш изключително тежък ресор като МВР – в страна, която от година страда от хронична нужда от справедливост и недоверието към Полицията расте постоянно. И, за разкош, да вървиш с етикета “политик” – професия, отдавна поставена под общия знаменател “всички са маскари”.
Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи госпожа Румяна Бъчварова през нашия поглед:

Качества:

1. Интелигентна – Един от добрите примери за интелектуален бекграунд сред представителите на политическия елит у нас. И тук не става въпрос само за образование и обща култура, а и за емоционална интелигентност – изключително важно качество, когато се занимаваш с политика. Много високообразовани хора нямат абсолютно никаква представа кога, с кого и как да се държат. Румяна Бъчварова със сигурност не е от тях. Определено сериозен позитив за човек, намиращ се на това ниво в йерархията на държавното управление.

2. Добър оратор. Никой не може да обвини госпожа Бъчварова в неумение да общува. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи безспорно притежава отлични комуникационни умения. Никога не отива отвъд границите на добрия тон. Богат речник, добре подбрани думи, без сложни, но и без излишно усукани изречения. Говори разбираемо без да си служи с народняшки, вулгарни изразни средства. Не те е срам да я слушаш, когато говори. Добър пример за публично говорене. Дано повече политически фигури си служат със словото по този начин. Ще подейства облагородяващо на цялата среда.

3. Дипломат – Настоящата управляваща коалиция, стояща зад Кабинета “Борисов” 2, е факт с огромното участие, усилия, здрави нерви, активна работа и дипломатически умения на госпожа Бъчварова. Тя беше една от трите дами, излъчени от премиера Борисов, които проведоха всички срещи и преговори между парламентарно представените партии (общо 7 на брой) в настоящото Народно събрание. Румяна Бъчварова успя да намери диалог с всеки и да спечели уважението и на свои, и чужди. Издържа изпита по дипломация, такт и премерен изказ и поведение по блестящ начин. Дори най-големите критици на ГЕРБ, не отричат качествата на заместник министър-председателя.

4. Дистанцира се от кръгове и кръгчета – Един от най-атакуваните министри в настоящия кабинет от медиите бухалки. Цялата черна кампания, водена срещу нея, очевидно подсказва, че тази жена има характер, не влиза в схеми и договорки и пречи на спонсорите на тези медии тотално да озурпират МВР и службите. Обърка им сметките и схемите и стрелят по нея, както стрелят по всеки неудобен. Което й носи една голяма червена точка в нашите очи. А и фактът, че не дава никога интервюта за информационни агенции, чиито заглавия започват с “ШОК, БОМБА, СКАНДАЛ, ЕКСКЛУЗИВНО!”, е достоен за уважение. А, да – и не участва в тенис-турнири, организирани от тези медии. Всеки, който замесен по какъвто и да било начин в подобни медиийни бухалки и задкулисия, им съучаства. Без значение какви са мотивите на политиците, които го правят – горчивият вкус остава. Румяна Бъчварова никога не си е позволявала подобна липса на хигиена. Браво!

5. Името й се свързва с една партия – Партията, с която асоциираме името на Румяна Бъчварова, е една-единствена. В случая – ГЕРБ. Но не коя е партията е важният момент в случая, а единичната бройка. До гуша ни е дошло от политически цветарки, най-евфемистично казано. Пребоядисването и честата смяна на партии издават много душевни и морални дефицити. Няма как подобни хора да респектират и да печелят доверие. Госпожа Бъчварова определено демонстрира последователност и коректност.

6. Законът за електронната идентификация и стъпките към електронно управление  – Една от сериозните крачки по пътя на България към електронното управление. И няколко обиколки по-близо до европейски облик на страната ни.

Бъчварова, в качеството си на ресорен за административната реформа и електронното управление вицепремиер, създаде екип, работещ в посока електронно управление и регистрира някои, малки, но сигурни победи в тази посока – част от данните на администрацията стават “отворени”, новият държавен софтуер вече ще е с отворен код, институциите се прехвърлят на държавен “облак” (инфраструктура с голям споделен сървърен капацитет).

7. Без шоу в политиката – Никога не си е позволявала шумни, показни акции тип Хорейшио в пола с цел трупане на бърз рейтинг. Успя да наложи нов, умерен стил в управлението. Както като вицепремиер, така и като вътрешен министър. Без излишен шум около себе си, без камери “от местопрестъплението”, без скандали около МВР. Силово министерство не означава банда силоваци, които нахлуват изненадващо, бият поголовно и всяват страх и ужас. Няма и унизителни арести, след които арестантите да завеждат дела срещу България в Страсбург. Госпожа Бъчварова доказа, че МВР може да се управлява с кадифена, а не с боксова ръкавица. Поздравления от нас!

8. Не залага на евтиния ПР – Не е сметнала за необходимо да ни запознае с така значими факти от личния си живот, като например: къде кара ски, каква музика слуша и обича ли да сади мушкато в саксия. За което сме й много благодарни. Селфи с котката, кадър от фитнеса, снимка от плажа или на коледната трапеза с децата и родата – не, не си е позволява подобни популистки изстъпления. Така се прави! Твърде често, по тези географски ширини, политиката се смесва с яхнията и всичко замирисва на запържен лук. Аплодисменти и за нея, и за медийните й съветници.

9. Има сериозен професионален опит извън политиката – Добре е, все пак, държавните ни мъже и жени да са поработили нещичко и извън политиката. Ей така, за цвят в CV-то. Никак, ама никак не изглежда добре, когато кариерата на управляващите започва и свършва с политическите им изяви. А примери за хора без особен трудов стаж, нагърбили се да решават държавни дела, с лопата да ринеш. Не е лошо, преди да се упражняваш по ръководене на множество хора и ресурси, да си се явил на няколко интервюта за работа и да си се вписал в пазара на труда. Госпожа Бъчварова е от министрите с богат професионален опит и успешна кариера и извън политиката, а тези житейски натрупвания винаги личат.

10. Заяви намерения за реформи в МВР – Реформата в МВР е като ежедневните пророчества на Ванга, които неколцина медии постоянно публикуват – всички говорят за тях, но никой не ги е виждал. Не един и двама министри се провалиха в опита си да преструктурират този толкова щекотлив сектор. Министър Бъчварова заяви ясно и категорично намеренията си да извърши сериозна реформа в силовото министерство, да го освободи от несвойствени дейности и да редуцира броя на т.нар. “чантаджии”. Все още реформата е в сферата на обещанията и стратегиите, но искрено й желаем успех. Самият факт, че говори за сериозна промяна, с ясното съзнание колко негативи си навлича с това намерение – и сред медии, и сред пазители на статуквото, и сред служители на МВР, е похвален. Дано да успее да облече думите си в дела и да реформира МВР, наистина. Всички имаме нужда от работеща полиция.

Негативи

1. Няма никакъв опит в МВР – Напълно непознат човек за сектор Сигурност и напълно непознаващ системата на МВР човек оглави силовото министерство. Без никакъв опит. Доста смело, но и рисковано начинание. Първо, заради факта, че гражданите наистина заживяваме с усещането, че “в тази държава всеки се занимава с това, от което най-малко разбира”. И някак е неубедителен доводът, че министърът е политическото ръководство на вътрешното министерство и нямало нужда да разбира от работата на полицията, защото това било задължение на главния секретар. То, по тази логика, всеки филолог може да оглави финансовото министерство и да се грижи за фискалния ни резерв. И второ, защото не е много респектиращо за самите служители в тази, и без друго, затворена система. Не е лошо политическият ти ръководител да е влизал в някоя сграда на МВР не само, за да си вади лични документи. И да поназнайва това-онова за спецификата на тази нелека професия.

2. Мълчанието и двойният аршин – Миналата седмица министър Бъчварова реагира остро на нарочна пресконференция на атаки на определени кръгове срещу МВР и лично срещу нея. Поводът – най-голямата работодателска организация в България излезе с изненадващ ултиматум към МВР да разкрие бързо убийството на бизнесмена Александър Антов или вътрешният министър Румяна Бъчварова да си подаде оставката. Водената от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изрази възмущение, че за три дни няма арестувани или заподозрени за убийството. С думите “Стига вече” и “по медиите ще ги познаете” Румяна Бъчварова ни призова да казваме истината и да наричаме нещата с истинските им имена. Само че тя самата не го направи или поне не докрай. Не назова нито медиите, нито собствениците им. Остави ни сами да ги разпознаем. Не пожела да каже и кои са кръговете, които имат “пряк интерес МВР да не работи добре” и с “ченгеджийски номера дестабилизират правителството”. А за да се противопоставиш пълноценно на тези хора, кръгове, медии, трябва да имаш куража първо да изречеш имената им на глас. И да си непримирим срещу тях, не само когато атакуват теб. Например, да се опълчиш, когато същите тези медии нападат предшественика ти (Веселин Вучков, бел.ред.) или бившия ти колега в правосъдното министерство Христо Иванов. Тогава госпожа Бъчварова мълчеше. Забеляза калта, чак когато се озова върху нейния костюм. А това е двоен аршин. “Стига вече”!

3. Прехвърляне на горещия картоф – “Големият разговор не е за МВР, а за съдебната система и за това как тя да бъде реформирана“, заяви Румяна Бъчварова на същата пресконференция. Съдебната реформа си е съдебна реформа. Да не ги смесваме и противопоставяме. Неизбежната нужда от съдебна реформа не прави потребността от такава в МВР по-малка. Нека всеки си измете и подреди първо неговия двор. И чак тогава да раздава съвети на колеги. А и прехвърлянето на “горещия картоф” в ръцете на колегата от съседното столче е бягане от отговорност. Това първо. И второ – “историческият компромис” за съдебна реформа се провали, а един министър подаде остава, защото не беше подкрепен и от парламентарната група, в която госпожа Бъчварова членуваше преди да стане вицепремиер и министър и заради “най-ценния й съветник в МВР”.

4. Допусна финансовият министър да говори от нейно име за реформата в МВР – През ноември миналата година, малко след местните избори, изневиделица финансовият министър Владислав Горанов заговори за реформа в МВР, орязване на привилегиите на служителите на силовото ведомство. Реакцията не закъсня. Полицаите излязоха на масов протест, блокираха страната и властта даде назад. По-късно стана ясно, че предложението за съкращаване на социалния пакет на служителите в сектор “Сигурност” не са били съгласувани с МВР и с госпожа Бъчварова. Това обясни лично вътрешния министър и добави: “Вносител на това предложение не е МВР, вносител е Министерството на финансите в преходните и заключителните разпоредби на закона за държавния бюджет. Това решение не беше съгласувано с МВР, не мога да отрека, че тези въпроси са решавани с г-н Горанов“. И това признание остави гражданите със смесени чувства и липса на отговор на въпроса: защо вътрешният министър позволи на финансовия си колега да й отнеме прерогативите и да се меси в работата на ръководителя на силовото ведомство, при това в отсъствие на диалог?

5. Изпуснати нерви по време на криза – И пак същата пресконференция. Безспорно, много от нещата, които изрече госпожа Бъчварова, са истина. Безспорно, поставеният ултиматум от страна на КРИБ, беше меко казано неуместен. И приличаше повече на зле прикрита атака срещу вътрешния министър. Дори на нас, чиито познания за МВР, се изчерпват с гледане на кримисериали, ни е пределно ясно, че извършителите на убийства и тежки престъпления, не винаги се залавят за дни. Понякога подобни разследвания отнемат много време и на най-добрата полиция, и в най-развитите държави. Безспорно атаките по адрес на госпожа Бъчварова са грозни, често нелепи и неоправдани и най-вече срещу личността й, а не срещу работата й. А това е не просто грозно, опасно е. Проблемът в нейната реакция обаче, бяха изпуснатите нерви. Противници, опоненти, медии-бухалки и прочее “кръгове” се оборват с работа, конкретни резултати и числа. А не с остра реакция срещу “лошите”. А фокусът на тази пресконференция беше именно такъв. Стига вече ченгеджийска номера, оставете ни да работим. Дотук добре, ама работите ли? Защото статистиката за разкриваемост на престъпленията, например, хич не е в полза на МВР. И ние не харесваме онези “кръгове, които имат интерес МВР да не работи”, но имаме нужда и да повярваме малко, че “нашата полиция ни пази”. С речта си, госпожа Бъчварова, не постигна този успех. “По медиите ще ги познаете”, заяви министър Бъчварова. Съгласни сме, но ще добавим и по делата – също. А делата, засега, са в сферата на пожеланията и общите лафчета.

6. Падна в капана на обвиненията срещу нея – Критиките срещу МВР са “посегателство срещу националната сигурност”, заяви министърът на вътрешните работи. И добави: “МВР не е като българския футбол – всеки да се произнесе”. Голям капан е подобно изказване. За този, който ги изрича. Първо, защото МВР и българският футбол все повече си приличат за съжаление – по липсата на представрителност и качествена работа, достойна за уважени, по липсата на доверие у граждани, фенове и коментатори… И второ, защото критиците на МВР не са само Кирил Домусчиев и КРИБ, медиите бухалки и няколко кръгове. Критици на МВР са мнозинството български граждани. Защото от години нямат доверие в полицията, защото са жертви на битова поголовна престъпност, защото са свидетели на показни убийства… И няма как, всички тези граждани да бъдат сложени в един кюп с няколко тенденциозно атакуващи МВР. Просто защото мотивите за критика на едните, и на другите – са тотално различни. А общият знаменател, под който госпожа Бъчварова постави всички недоволни от МВР, по нищо не се различава от изказванията, че всички протестиращи срещу кабинета “Орешарски” са платени. Такива изказвания не са в полза на изричащия ги, а и подават топката в полето на онези медии и кръгове, с които госпожа Бъчварова се бори.

7. Липсата на бърза реакция след тежки престъпления – Убийства на деца посред бял ден, разстрел на бизнесмени, сериозно престъпления, след които обществото има нужда от реакция, коментар, изявление… Далеч сме от мисълта, че вътрешният министър трябва да обикаля като цветарка от телевизия на телевизия и непрестанно да дава интервюта по медиите, но понякога е хубаво министърът да се появи, да заяви решителност и категоричност. Не заради онези медии, които така или инача няма да спрат да питат: “Къде е Бъчварова, докато убиват хора ежедневно?” А заради хората. Заради българските граждани, които очакват сигурност. Които издържат МВР с данъците си. И не, не става дума за популистки обещания и заплахи как ще накажем всички лоши и ще раздадем правосъдие, а за нормална, адекватна, държавническа реакция от страна на министър на вътрешните работи.

8. Случаят с побоя в Първо Районно в София – Ръководството на Областната дирекция на МВР Варна беше сменено през юни миналата година след разкрития на Нова телевизия за масово и безнаказано забогатяване на джебчии в градчето Игнатиево. Новото ръководство в лицето на Даниел Пашов и Никола Пенчев тогава получи много висока оценка за работата си лично от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Тя увери, че за краткото време, откакто двамата заемат новите си длъжности, в системата на областната полиция са настъпили сериозни подобрения. Оказа, се обаче, че Пашов и Пенчев са замесени в случай от април 2014 година, когато момиче и момче се оплакаха от полицейско насилие от служители на Първо РПУ София, а полицаите ги обвиниха в хулиганство, твърдейки, че момичето – Александра Стоилова, се е нахвърлило върху полицай и е скъсало униформата му. Тогава версията беше потвърдена лично от Даниел Пашов.
Запис от охранителна камера в полицейското управление, излъчен в предаването “Господари на ефира”, обаче доказа, че “потърпевшият” пазител на реда сам е скъсал пагона си. Опитът за измама беше прикрит както от Панчев, така и от началника му Даниел Пашов, припомнят от “Господари на ефира”.
След скандалния случай Инспекторатът на МВР извърши проверка и установи, че настина става въпрос за инсценировка от страна на полицая. Инспекторатът предложи Пашов и Панчев за наказания съответно порицание и уволнение. Година по-късно се оказа, че двамата не само не са наказани, но и са повишени и оглавяват варненската полиция.

Така не се прави. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо.

9.  Отношенията й със синдикатите и реакцията й за протеста на полицаите – “Струва ми се, че основанията за този протест имат по друг характер, по-скоро да се покаже сила срещу новото ръководство. Този, който го организира и застава зад този протест… не знам какъв точно резултат очакват синдикатите от нас.” Това беше реакцията на вътрешния министър след протестите на полицаите през лятото на минала година. А ние се чудим какъв точно резултат очакваше да постигне госпожа Бъчварова с това изказване. И като цяло – “вътрешнозаводските” драми между синдикати и ръководство на МВР може ли да се случват и без камери, светкавици и взаимни обвинения. При това под формата на догадки, предположения и намеци, а не почиващи на факти, аргументи и доказателства. Страхувам се, че така само се отваря още по-голяма пропаст между ръководство и редови служители.

10. Реакцията й за “Яневагейт” – “Новите записи по “Яневагейт” очевидно са кампания срещу премиера и срещу правителството, организирана атака, която отклонява вниманието и от смисления тон на разговор”. Това заяви Румяна Бъчварова в ефира на БТВ и прозвуча несериозно, неубедително, меко казано. Нито дума за това, което се чува в записите. Нито звук кой е организирал “атаката”. В записите, например, се чува твърдение, че “службите са си на ДПС”. Това вълнува ли госпожа Бъчварова? Чухме само общи приказки за “смислен тон на разговор”. Звучи добре, но смисленият разговор минава през осветляване на задкулисни договорки, схеми и “опрасквания”. Ако това е просто “атака” и тези записи са фалшиви, манипулирани и разпространяват лъжи – би било добре МВР и всички компетентни органи да се намесят. Да разберем кой е тоя, който “клати” държавата, правителството, дискредитира премиера, службите и т.н. Не чухме нищо подобно от устата на вътршния министър. Приличаше по-скоро на деликатно бягство от темата. А това не е нито честна, нито държавническа позиция.