Путин е наредил убийството на Литвиненко | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БРИТАНСКИ СЪДИЯ ТВЪРДИ
Путин е наредил убийството на Литвиненко
Според заключението на британското обществено разследване чашата на търпението на руския президент преляла, когато Литвиненко го нарекъл педофил

21 Януари 2016 13:04
0

принтирай

|

текст

 

Руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил“ отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Това заяви британски съдия в рамките на заключението на общественото разследване на смъртта на бившия агент.„Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин“, каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници. Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

Според най-новите разкрития, заговорът е бил планиран е бил планиран през 2004 – две години, преди да бъде извършен. Непосредствените убийци Дмитри Ковтун и Андрей Луговой, които използвали Полоинй-210, който Луговой поставил в чая на Литвиненко по време на среща през ноември 2006 в хотел „Милениум“ в британската столица.

В доклада категорично се отхвърля варианта Литнивенко случайно да е приел плутония и да се е отровил.

„Сигурен съм, че той е бил отровен умишлено“ – заяви сър Оуен. – „Сигурен съм също така, че отровата е поставена от Луговой и Ковтун в чая в „Пайн Бар“ на 1 ноември 2006. Сигурен и в това, че те са го напарвили с очевидното намерение да убият Литвиненко“.

 

Отровната каничка за чай, в която е бил поставен смъртоносният плутоний
––––––––––––-

Докладът се базира върху показанията на руския дисидент Алекс Голдфарб, според който има поне четири причини, които насочват съм следата на ФСБ:

• подобни операции се извършват само с одобрение на „най-високо ниво“.

• плутоният се произвежда под строгия контрол на министерството на енергетиката и предоставнето му на ФСБ изисква разрешение от междинни органи. Единствената институция, която може да одобри това прехвърляне без да се вдига шум е Кремъл.

• никой не би предприел толкова рискована операция, бе да си гарантира солидна подкрепа, защото не е възможно да се извърши подобно убийство на човек, личен враг на Путин без одобрението на Кремъл

• Путин е известен с вниманието, което отделя на всеки детайл. Когато обясняваше цялата процедура около присъединяването на Крим руският президент каза: „единствената причини, поради която всичко премина толкова гладко бе, че лично ръководех цялата операция“. Когато работата „трябва да се свърши както трябва“, Путин не се доверява на никого освен на себе си.

 

 

През 2015 г. започва публично разследване за смъртта му, а негов председател е сър Робърт Оуен. Освен бивш агент на КГБ, Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин, а преди смъртта си работи с британската служба за външно разузнаване МИ-6.Първоначалното полицейско разследване води лондонските прокурори до искането за екстрадиране от Русия на бившия бодигард в Кримъл Андрей Луговой по обвинения в убийство.

 

Litvinenko was killed, in part for calling Putin a paedophile, Inquiry into his death finds. Putin „probably“ ordered the hit himself.
— Nico Hines (@NicoHines) January 21, 2016

Сегашното разследване беше фокусирано и върху приближения на Луговой – Дмитрий Ковтун, който е бивш съветски войник и бизнесмен, присъствал също на срещата в хотела между Луговой и Литвиненко, по време на която най-вероятно е бил изпит отровният чай.„Когато Луговой е отровил Литвиненко, вероятно е да го е направил под ръководството на ФСБ“, посочва Оуен. „Бих допълнил, че смятам това за голяма вероятност. Открих, че Ковтун също е взел участие в отравянето“, допълни още Оуен.

 

Inquiry even republishes the allegations that Putin had destroyed videos of himself with young boys pic.twitter.com/PKlkq14gCa
— Nico Hines (@NicoHines) January 21, 2016

 

 

Марина Литвиненко поиска санкции срещу Русия

Вдовицата на бившия руски агент Александър Литвиненко призова за санкции срещу Русия и забрана за пътуване на руския президент, след като британски съдия обяви, че Москва „най-вероятно“ стои зад убийството на съпруга й.

Марита Литвиненко със сина си Анатолий
––––––––––-Марина Литвиненко призова за „прилагане на насочени икономически санкции и забрана за пътувания срещу назовани лица, в това число и (бившият директор на ФСБ Николай) Патрушев и Владимир Путин“. Тя също така поиска директно британският премиер Дейвид Камерън да „призове за незабавното експулсиране от Великобритания на всички руски служители на разузнаването…, базирани в лондонското посолство“. Марина Литвиненко  допълни, че е доволна заради потвърждението на думите на съпруга й на смъртния му одър, в които той обвинява Путин. Преди да почине, Литвиненко директно обвини руския президент в участие в смъртта му.Британският съдия Робърт Оуен заяви днес, че операцията за убийството на Литвиненко най-вероятно е одобрена от Путин, в рамките на заключението от общественото разследване на смъртта на бившия агент през 2006 г.