Русия мисли за вече закъсняло решение

3
Добави коментар
borsi
borsi

Страната закъсня да противодейства на спад в цените на петрола

Русия трябва да направят всичко необходимo тази година за да се въведе хеджиране като защита на доходите от петрола на страната срещу спад на цените. Това заяви заместник-министърът на финансите Максим Орешкин в петък. Руското финансово министерство ще подготви през тази година техническите подробности необходими за изпълнение на програмата за подобен вид операции.

Със сигурност обаче подобен вид борсови операции са вече закъснели за страната. За последните 18 месеца цените на петрола се срутиха със 72%, а само за последната 1 година цените спаднаха с почти 54%, с което поставиха на изпитание бюджетните приходи на Русия, освен загубите за руските петролни компании и банки заангажирани в този вид бизнес. И докато част от банките или компаниите може би са успели да заключат цената на по-високи нива, това не се отнася за държавата която разчита на приходите от петрол и газ за ежедневните си нужди.

За разлика тях, Мексико всяка година от 1990 г. насам, харчи стотици милиони за деривати, за да се предпази от рязък спад в цените на петрола. Мексиканската държавната петролна компания Pemex например успя да се застрахова от спад на цените при около $ 49 за барел през тази година, а в момента цената на мексиканския петрол е около $ 21. Други производители на петрол, включително Казахстан, Колумбия, Алжир, Еквадор и щата Тексас, са смятали или са експериментирали с хеджиране на цените, но само Мексико изпълнява годишна програма за защита в голям мащаб. Някои страни се отказаха от подобни програми заради горчивия опит на Еквадор, чийто опит за хеджиране от 1993 г. предизвика политическа буря заради загубата на $ 20 млн. Тогава за загубите бяха обвинени Goldman Sachs които бяха посредник и консултант по сделките на пазара на деривати.

Проблем при защитата по мое мнение са и огромните количества петрол които Русия произвежда. Появата на подобен огромен субект на пазара няма как да остане незабелязан! При всяко положение ще има и теч на информация и всеки би се изкушил да заеме позиция на пазара, за да се възползва от операциите на държавата. При това комисионните от сделките биха отишли при западните посредници. Вариант за това би било закупуване на брокерски столове от руска държавна компания, но това са разходи, както ще са разходи и годишните отчисления по защитата на цените. Това трябва да влезе в бюджета, а за неосведомената от подобни дейности странична публика, подобни операции звучат като шарлатанство и операции на мафията.

При това, как би обяснил Кремъл на политическите си опоненти вътре в страната, една примерна загуба на пазара на деривати, ако например след като е хеджирал, цените на петрола започнат да се качват? Реално приходите в бюджета ще са заключение на приемливата за страната цена, но за непросветените интелектуалци или странични зрители от улицата, операцията ще изглежда губеща, може и със стотици милиони поради огромния обем на петролната продукция.  ПС: Според слухове, но само слухове през 2008 г. Русия се опита да заложи на покачване на цените на петрола. Тогава според слухове огромно количество петролни деривати бяха закупени от руски източници с цел да се спечели от още покачване на цените на петрола до над $ 150 прогнозирано от повечето анализатори в света. Тогава обаче Brent се срути от над $ 133 на под $ 40.