Хемороиди – какво ги причинява, какви са симптомите, какво ги лекува?

1
Добави коментар
megasmart
megasmart

Хемороидите представляват разширение на нормално съществуващи венозни формации, попомагащи дефекацията, които при кръвонапълване образуват възглавничка, предпазваща чуствителната лигавица от травми.

Делят се на два вида –външни и вътрешни, в зависимост от разположението си над или под пектинеалната ивица, отделяща ректума от ануса.

Няколко са основните фактори, смятани за водещи при формирането на хемороиди:

запек;
физическо напрежение;
диета, бедна на влакнини;
повишено вътрекоремно налягане;
бременност – нарастващият плод притиска червата и влошава оттока на кръвта, което, в съчетание с хормоналните промени, водят до появата ня хемороиди, които след бременността могат да изчезнат или намалеят;
възраст – с възрастта честотата на заболяването се увеличава;
наднормено тегло – повишеното вътрекоремно налягане влошава оттока на кръвта от долната част на ректума и води до нейния застой.
медикаменти;
продължителната дефекация, съчетана с напъни влошава оттока на кръвта и води до образуването на хемороиди;

генетична предразположеност – при някои хора има вродена слабост на съединителната тъкан, обуславяща по-лесното отпускане на съдовата стена, водеща до образуването на хемороиди и впоследстие до отпускане на цялата лигавица и нейното пролабиране.

Симптоми

Общите симптоми при хемороидите са сърбеж, болка и кървене. Оплакванията зависят от разположението на хемороидите:

Външни

Външните хемороиди се опипват като възелче, разположено по външната страна на ануса. Най-честият симптом е болката, която се получава при възпаление, тромбозиране на възела и често е до степен на невъзможност за изхождане и движение. Болката отминава до няколко дни, но остава възелче, което се увеличава временно при напън или физическо усилие. Кървенето рядко е характерно за този тип хемороиди.

Сърбежът е чест белег, най-вече поради замърсяване на областта, водеща до възпаление на кожата, зачервяване. Това може да доведе до безсъние, раздразнителност и влошено качество на живот на болния.

Вътрешни

Вътрешните хемороиди се наблюдават в областта на ректума. Те нямат болкови рецептори, поради което болните не изпитват болка и по тази причина повечето хора не знаят, че ги имат. При механично или друго дразнене обаче те могат да кървят, поради тънкия постилащ ги епител, което е и най-честият симптом при тях. Кървенето е най-често в края на дефекацията и багри изпражненията с аленочервена кръв.

Вътрешните хемороиди могат да пролабират през ануса. Това става при напън или в по-късните етапи спонтанно. В този случай може да изтича слуз, която също дразни кожата около ануса, и може да предизвика сърбеж и зачервяване.

Вътрешните хемороиди могат да се усложнят по два начина:

пролапс– това представлява изпадане на хемороидите с част от лигавицата на ректума през ануса при отслабване на функцията на аналния сфинктер;
странгулация (заклещване)– когато се получи рязък спазъм на сфинктера при пролабирали вече хемороиди, те могат да се заклещят, което води до некроза на тъканта, болка, силно кървене и възпаление, които може да наложат спешна медицинска намеса.

Вътрешните хемороиди, ако не се лекуват, имат постепен ход на развитие, изразяващ се със следните стадии:

I стадии– няма пролапс, наблюдава се кървене и сърбеж;
II стадии– пролапс по време на дефекация или при физическо усилие, но хемороидите спонтанно, без намеса, се прибират обратно;
III стадии– пролапс при усилие, но се налага ръчно да се прибират пролабиралите тъкани;
IV стадии– след ръчно прибиране на пролабиралите тъкани, те пролабират отново спонтанно, без необходимост от извършване на физическо усилие.

Кървенето при хемороидите е толкова чест симптом, че понякога може да прикрие друго по-сериозно заболяване на дебелото черво и ректума, което трябва да се взима впредвид от лекаря, извършващ прегледа.

Как се лекува?

Лечението на хемороидите бива два вида – оперативно и неоперативно.

Оперативно

Оперативно лечение се предприема при трудно контролируемо кръвотечение или при невъзможност от повлияване от хирургичното лечение. Съществуват множество оператвни методики, като преценката, коя е най-подходяща, се извършва от самия хирург.

Най-популярна в последните години е операцията на Лонго (Longo), въведена през 1997 г. Използва се механичен ушивател (стаплер). Той изрязва излишната лигавица заедно с хемороидалните възли точно над аналния канал, поставяйки два реда малки скоби, съединяващи двата края на прерязаната лигавица.

Неоперативно

Разработките на българския учен Акад. Хлебаров набират популярност както у нас така и в чужбина . Успехите му се дължат на факта, че той залага само на природни билки, които твърди, че са напълно достатъчни в борбата с хемороидите. Няколко години по-късно думите му се потвърждават от хиляди доволни пациенти у нас и зад граница. Лечението е продължително, но безопасно и ефективно. Елексирът създаден по рецептурите на Хлебаров за справяне с хемороидите се нарича Вариксин. Продуктът е комбинация от 5 активни компонента и не съдържа разтворители, консерванти , захар и ГМО.