ОПЕК моли Русия за съюз срещу петролните спекуланти | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Петролният картел ОПЕК отправи най-сериозната молба до този момент за пакт с Русия и останалите производители на суров петрол, за да спрат заедно колапса на цените и предупреди, че орязването на инвестициите в сектора трупа сериозни проблеми за бъдещето. „

Генералният секретар на ОПЕК Алдула ал-Бадри заяви, че картелът е готов да подаде ръка на конкуренцията и съвместно на да намерят компромисно решение, което ще спре 72-процентния срив в цените на петрола от средата на 2014 насам.

„Трудните времена налагат трудни решения. Изключително важно е най-големите производители да седнат и да намерят решение“ – каза Абдела ал-Бахди в речта си пред конференцията на „Чатъм Хаус“ в Лондон.

Ал-Бахди каза, че светът се нуждае от инвестиционен блиц от $10 трлн. за подмяна на изчерпаните петролни кладенци, за да бъде посрещнато търсенето от 17 млн. барела на ден към 2040 г. Но всички тези проекти се вдигат на трупчета с алармираща скорост. Според изследване на (американската агенция за анализи – беб.ред.) IHS Inc. , през 2015 инвестициите са били орязани с $1.8 трлн. – в сравнение с 2014 г.

Ал-Бадри предупреди, че сегашното пренасищане на пазара подготвя сцената за бъдещ шок, като цените ще се движат от едната крайност в другата – единствено само в интерес на спекулантите. „Сега най-важното е овладеем опасността, надвиснала над пазара“ – каза ал-Бадри. 

 

 

 

 

   Вицепрезидентът на „Лукойл“ Леонид Фидун

 

 

Леонид Федун, вицепрезидент на „Лукойл“ заяви, че политиката на ОПЕК е предизвикала паническо бягство – сравнявайки я със стадо животни, втурнали се да се спасяват от пожар. Той призова Кремъл да сключи политическа сделка с картела за преодоляване на свръхпроизводството. „По-добре е да продаваме един барел за $50, отколкото два барела за по $30“ – каза Федун пред ТАСС.

Тези думи демонстрират значителна промяна в мисленето. Досега се говореше, че руските компании не могат да се съюзяват с ОПЕК, защото сибирският климат не позволява включва и изключва производството, защото компаниите се грижат за интересите на акционерите, не на Кремъл.

Фидун заяви, че ОПЕК така или иначе ще бъде принуден да съкрати производството. Това може да стане през май, или през лятото. След това ще бъдем свидетели на бързо възстановяване на пазара“ – казва той.

Вицепрезидентът на Лукойл обвинява ОПЕК в некомпетентност. „Когато ОПЕК започна ценовата война, очакваха американските компании бързо да глътнат вода. Но откриха, че 50 процента от американското производство вече е хеджирано“ – каза Фидун. Тези договорени контракти действаха като субсидия от $150 млн. на ден въпреки конюнктурата на 2015. С тази подкрепа производителите на шистови горива успяха да избегнат колапса“.

Но хедж сделките бързо се изчерпват и ще покрият само 11 процента от производството тази година. Иракският премиер Хайдер ал-Абади тези дни попитал в Давос  американски петролни експерти кога изтичат тези фючърсни договори – знак, че този въпрос сега ангажира сериозно съзнанието на лидерите от ОПЕК.

Федун твърди, че 500 американски шистови компании са застрашени от „ужасна месомелачка“ през следващите месеци и от тях ще оцелеят само две или три дузини „професионалисти“. Клаудио Дескалци е президент на италианската петролна компания Eни и той смята, че ОПЕК е престанал да играе ролята на „регулатор“ за производството на суровия петрол, оставяйки пазара в лапите на финансовите акули, които всъщност търгуват с „барели на хартия“. И тези барели надхвърлят реалните барели в съотношение 80:1.

Парадоксът на сегашния рязък спад е в това, че глобалните резервни мощности са прекалено тънки и на нива от само 2 процента, докато Саудитска Арабия си произвежда колкото си иска. А пазарът остава уязвим да всякакви бъдещи шокове. „През 80-те години резервните мощности се равняваха на около 30 процента от произвежданите количества, преди 10 години те бяха 8 процента“ – уточнява Дескалци.

Според икономическите анализатори на Barclays пазарната конюнктура през последните седмици много прилича на настроенията от началото на 1999, когато светът се „давеше в петрол“. Но се оказа, че пазарът е стигнал дъното на цикъла и цените скочиха с 50 процента през следващите 20 дни, след което настъпи 12-годишен цикъл на бичи пазар.

През последното тримесечие на 2015 производственият излишък надхвърли 2.1 млн. барела на ден. Пред първото тримесечие на годината излишъкът в предлагането ще надхвърли 1.2 млн. барела на ден, като страните от ОПЕИ и извън нея ще достигнат до „болезнената точка“, въпреки завръщането на иранския суров петрол след вдигането на санкциите.

В края на годината вероятно пазарът ще изпитва „малък дефицит“, тъй като светът ще има нужда от цялото количество на ОПЕК от 32 млн. барела дневно, за да посрещне своите нужди.

Петролната индустрия е изправена пред сериозни насрещни ветрове. Американската шистова индустрия ще увеличи производството веднага, щом цените тръгнат нагоре. Споразуменията за глобалния климат промениха правилата на играта, на сцената излизат и електрическите автомобили.

Но днес пазарът е много по-ограничен отколкото през 1999, когато имаше достатъчно резервни мощности. Сега и геополитическите рискове са по-големи заради сунитско — шиитското противоборство в Близкия изток.

Според Barclays екстремното позициониране на пазара на деривативи подготвя почвата за краткотрайно затруднено положение. „Не хеджираните къси позиции, държани от спекулантите са сериозен обем, така че съществува потенциал за скок на цените на определен етап.

JP Morgan анализира, че голямото количество къси договори много бързо могат да върнат цената на американския суров петрол отново в диапазона на $40 – след промяната на сантиментите. Настроенията вече се променят: нетните потоци в  борсово търгуваните фондове  (EFTs) с „дългосрочен петрол“ се изчисляват на $500 млн. седмично през януари.

Салех ал-Сада – министърът на енергетиката на Катар заяви пред „Чатъм Хаус“, че все още е рано да се говори за дъно на пазара. „Ще преминем през още един цикъл надолу, но ще се възстановим. Днешната цена на петрола няма да се задържи дълго“ – смята той.

Ал-Сада предупреждава, че индустрията на природния газ скоро също ще премине през травматичен период. Австралия, Ангола и САЩ тази година ще наводнят пазара с втечнен природен газ. Задава се нова игра на доминото. 

 

* Амброуз Ивънс-Причард и Мехрийн Хан. Амброуз Причард е международен бизнес редактор, който пише по проблемиге на световната икономика от 30 г. Работи в Daily Telegraph от 1991, бивш кореспондент на вестника във Вашитгтон и Брюксел. Мехрийн Хан е млад репортер с ресор икономика в еврозоната и глобални финанси.