Кой ще бъде новият просветен министър?

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Решението е в ръцете на Реформаторите, които имат обща среща днес от 16 часа

Реформаторите ще определят кой да е новият образователен министър. На днешната среща с премиера е станало ясно, че той дава карт бланш на коалиционните си партньори да определят номинацията на нов министър на образованието, пише „Дневник“.

От срещата е отсъствала е само лидерът на „Движение България на гражданите“ и вицепремиер Меглена Кунева, която днес ще се върне в страната след посещение в Холандия. 

Макар в съобщението на правителствената служба от вчера, че очаква предложение до края на деня, днес той е дал повече време на Реформаторите, защото ресорът е от тяхната квота. Участници твърдят, че имена не са обсъждани.

По информация на БНР обаче, на срещата при премиера, Реформаторите са обявили, че Кунева е единствената кандидатура за нов министър на образованието. Било е говорено и с Даниел Вълчев, но той е отказал. Борисов настоял Реформаторите да действат по-експедитивно.

Виж още: Епитафия на един образователен министър​

„Ако се разправяте, ще поставите под съмнение формулата на коалицията, не ме карайте, аз да ви избирам човек и да взимам страна“, заявил Борисов според БНР.

През деня се завъртяха и други две възможни кандидатури – на бившия образователен министър Даниел Вълчев, който е бивш зам.-председател на ДБГ, както и на депутата от ДБГ и бивш главен секретар на просветното министерство от 2003 до 2009 г. Димитър Танев.

В 16 часа днес Реформаторите имат нова среща, на която вече се очаква да бъде ясна кандидатурата за образователен министър.

Петър Славов: Целта трябва да са реформите, а не реализацията на определена личност

За коментар по темата се обърнахме към депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

„За съжаление и в този случай (както напоследък) част от партиите в блока се опитаха да си решат набързо и самостоятешно проблема. Въпреки, че и Учредителното споразумение на РБ и правилника на парламентарната група изискват свикване на Гражданския съвет по такива въпроси и гласуване и там и след това в парламентарната група с мнозинство от минимум 2/3 за такава номинация. Това е легитимната процедура и всякакви номинации извън този ред са най-малкото некоректни“, заяви Славов.

„Въпреки,че вчера на т.нар заседание на партиите дори не поканиха представител на Гражданския съвет, народните представители от гражданската квота ще настояваме да се спазват правилата. И нямаме намерение да предлагаме собствена номинация, защото целта трябва да са реформите, а не реализацията на определена личност“, допълни още той.

Източник: Bulveard.bg, „Дневник“, БНР