Адаптивният дизайн на онлайн магазина, като необходимост

3
Добави коментар
hellsmash
hellsmash

Трендът за покупки и други транзакции, извършвани от мобилните потребители, започна от 2013 година и ежегодно те нараства с по 20-30%, като тази тенденция вече не може да се пренебрегне.

 

 

Интернет-магазинът трябва да предоставя на мобилните потребители същата лекота на използване, както и при потребителите на стационарните компютри. Тази задача може да бъде успешно решена с помощта на адаптивния дизайн, за особеностите на който ще поговорим в тази статия.

 

Да започнем с определението „адаптивен уеб-дизайн“. Според Google, „адаптивен“ е този дизайн на сайта, който съответства на нуждите на потребителските устройства, използвани за неговото преглеждане. Тоест, оформлението на съдържанието се извършва в зависимост от размера и възможностите на апарата, към който се адаптира. Например, върху телефона, посетителят вижда съдържанието на интернет-магазина под формата на една колона, а върху таблет – под формата на две, а върху монитора на компютъра — в полноразмерен вариант. Тази автоматична приспособимост на системата по размера на мобилното устройство дава на потенциалния клиент по-добър потребителски опит във всеки отделен случай – призовава към действие, бутоните и другите елементи на ресурса се показват така, че използването им е максимално удобно, без да се налага скролиране и др.

 

На 21 април 2015 година, Google пусна в действие алгоритъмът mobile-friendly, отчитащ фактора адаптация на сайта към визуализиране върху мобилните устройства, определящ класирането на онлайн магазините при целевите търсения (само при мобилните). За да проверите удобството от показването на уеб-ресурса Ви върху тези устройства, използвайте специалният анализатор на тази страница.

 

 

Като цяло, адаптивният дизайн вече е престанал да бъде просто една модерна тенденция, а се превръща в необходимост за съвременния e-commerce свят. Всъщност, освен потребителския опит, използването на адаптивно оформление положително влияние и върху скоростта на работата на онлайн-магазина и SEO-факторите.

 

Примери за респонзив дизайн

 

С помощта на специализирани услуги се извършва преглед на това, как един или друг онлайн-магазин изглежда при възпроизвеждането му на различните устройства. Пример за такава услуга – Screenfly, благодарение на която можете да видите как се изобразява един от разработените от нас онлайн магазини с адаптивен дизайн върху екрана на ноутбука (резолюция от 1366х768 пиксела):

 

 

Върху екрана на iPhone 6:

 

А тук интернет-магазинът, без адаптивно оформление за екрана на същия iPhone 6, се визуализира в следния вид:

 

Тоест, както оформлението, така и отделните елементи на сайта не са адаптирани за възпроизвеждане върху малък екран, което означава, че потребителя трябва постоянно да скролира, което е неудобно и отнема много време. Най-вероятно поради това, той просто ще напусне уеб-ресурса, което ще повиши показателя степен на отпадане и съответно, собственикът на онлайн-магазина ще губи потенциала печалба.

 

Предимства на адаптивния дизайн

 

 

Както вече казахме, използването на адаптивен дизайн за онлайн магазина, Ви позволява да осигурите добро ниво на удобство за използване на сайта от тези посетители, които употребяват мобилни устройства за сърфиране, като смартфони и таблети. По-долу ще представим още няколко предимства, които този тип дизайн на интернет-магазините дава на бизнеса в e-commerce сферата.

 

Конкурентно предимство

Според редица проучвания, броят на интернет магазините, при дизайнерската разработката на които се използва адаптивно оформление са все още по-малко от 5%. Така, че скорошния оперативен преход към използване на този дизайн може да Ви даде предимство пред конкурентите в нишата Ви.

 

Подобряване на потребителския опит

Основният недостатък при работата с мобилни устройства и неадаптивен интернет-магазин – необходимостта от допълнителен скролинг и извършване на други допълнителни действия от страна на потребителите. Това ги дразни и ги подтиква просто да затварят страницата от сайта. Адаптивното оформление позволява това да се избегне и стимулира наистина удобното взаимодействие между онлайн-магазина и мобилните устройства.

 

Ръст на конверсията

Едно от основните предимства, които собственикът на онлайн магазина получава при внедряването на адаптивен дизайн, е намаляване на степента на отпадане и повишаване на конверсията. Потенциалният купувач вече няма нужда да губи време първо за скролиране с цел търсене на желания продукт в каталога и след това опитвайки се да достигне до малкия бутон за поръчка. Външният вид на сайта става достатъчно удобен, за да може потребителя да достигне до желаният от него продукт с минимални усилия и колкото се може по-бързо. Ръстът на конверсията ще доведе и до увеличение на продажбите, което е много важно за всеки бизнес.

 

Разширение на аудиторията

Благодарение на това, че вашият онлайн магазин става съвместим не само с компютрите и ноутбуците, но и с множеството мобилни устройства, аудиторията Ви може значително да се увеличи. Част от посетителите, които удобно и лесно разглеждат продуктите от вашия каталог от своя смартфон, ще се превърнат в лоялни клиенти на бизнеса Ви.

 

Простота при обслужването

Алтернатива на адаптивния дизайн е мобилната версия на сайта и разработката на приложения. Но в първия случай можете да получите всъщност втори онлайн-магазин, а създаването на приложение струва доста скъпо – от порядъка на $2000-5000 и по-горе. В случая с адаптивния дизайн, въпреки разликите в изобразяването върху различните устройства, вие имате работа с един и същи сайт. Така, че — не е необходимо да се правят промени в различни енджини, което улеснява поддръжката и намалява разходите за технически работи.

 

Подобряване на класирането в Google

Оптимизацията на сайта за използване на мобилни устройства се счита от системата на Google за важен фактор, който влияе върху класирането на сайта в резултатите от търсенето. Сега вече сте наясно, че неадаптираните за визуализиране върху мобилните устройства сайтове ще се позиционират по-ниско в резултатите от търсенето, отколкото тези, които отговарят на критерия.

 

Нужен ли Вие точно на вас респонзив дизайн?

 

 

След като вече сте прочели цялата ни статия, без съмнение ще възникне въпросът: „имам ли нужда от адаптивен дизайн или какво може да се направи с това, което имам?“. В действителност, за да вземете правилното решение е достатъчно да направите няколко стъпки.

 

Стъпка 1. Анализ на конкурентите. Просто се разходете из сайтовете на основните си конкуренти и проверете дали те използват респонзив дизайн. Ако е така, вероятно имате достатъчно сериозни причини и вие също да помислите над това. Проверете всеки сайт с помощта на посочената от нас по-горе услуга Screenfly.

 

Стъпка 2. Възползвайте се от Google Analytics. С помощта на специализирания отчет на тази услуга за уеб-анализи, можете да научите какви устройства използват потребителите при посещението на вашия сайт и колко от тях са смартфони и таблети. Ако делът им надхвърля поне 10% и се наблюдава динамика на растежа – това означава, че е време да помислите за разработката на адаптивен дизайн.

 

Между другото, при проектирането на адаптивен дизайн за интернет-магазин е необходимо също да се ползват данните и от уеб анализа, които може да бъде както собствен от вече работещ сайт или да оставите решаването на тази задача на разработчиците. Ако работите с професионални разработчици, те най-вероятно ще разполагат с необходимата информация. Става дума за най-често използваните мобилни устройства, което помага за вземането на правилното решение за най-разпространените резолюции на екраните, които се използват при разглеждане.

 

Достатъчно е да изпълните само тези две стъпки за да разберете наистина ли имате нужда от подобно решение. В редица ниши, процентът на посетителите, идващи от мобилни устройства е много малък и едва ли ще нарасне, но в повечето e-commerce отрасли, обемът на мобилната аудитория е около 20-30% от всички посетители, а понякога и повече.

 

Най-популярните характеристики на екраните (по ширина), към които си заслужава да се ориентирате при разработването на респонзив оформление, са следните:

 

1440 px;1220 px;980 px;768 px;440 px;320 px.

 

Но като цяло трябва да се съсредоточите върху потребностите на всеки клиент, за да не плащате пари за работа, която просто няма да е полезна в бъдеще.

 

Респонзив дизайнът за онлайн магазина е най – добрия начин да осигурите на своите потенциални клиенти използваемост на вашия уеб сайт от всяко устройство. Това е особено важно за web-ресурсите, работещи в областта на електронната търговия. Все пак никога не можете да знаете как и от къде потенциалният купувач ще поиска да направи покупка.

 

Броят на хората, използващи смартфони и таблети за влизане в Интернет продължава да расте, което означава, че задачата относно разработването на адаптивен дизайн за уеб сайта Ви трябва да се превърне в приоритет, ако търсите начини да подобрите бизнеса си и да го издигнете на едно ново ниво, разширявайки обхвата на аудиторията и увеличавайки продажбите си.

 

Така, че след прочитането на тази статия ако вече сте твърдо решени да интегрирате адаптивен дизайн в интернет-магазина си, предлагайки едно съвременно потребителско изживяване на аудиторията си, доверете се на професионалистите от уеб-дизайн студио Висте и вашият бизнес гарантирано ще стане по-печеливш.