Митът за Омега 3 и Омега 6 мастни киселини

13
Добави коментар
veleva
veleva

Митът за Омега 3 и Омега 6 мастни киселини

Незаменимите есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6 станаха много популярни в последните години. На пазара се предлагат голям набор от най-различни видове мазнини, съдържащи Омега 3 и Омега 6 като зехтин, сусамово, тиквено, рибено, ленено олио и други.

Компаниите, които произвеждат и предлагат тези продукти акцентират най-вече върху това, че Омега 3 и Омега 6 са изключително здравословни и полезни за човешкия организъм. Истината е, че Омега 3 и 6 са важни хранителни елементи, но консумирането им в големи количества и особено под формата на концентрирани олиа и масла крие опасност за здравето на човека.   Кои са незаменимите есенциални мастни киселини?

Само растенията могат да създават двата вида полиненаситени мазнини, наречени есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6. Те са наричани незаменими, защото организмът не може да ги възпроизведе и трябва да си ги набави чрез храната. Всички други мастни киселини могат да бъдат синтезирани от човека.

Има 3 основни вида Омега 3 мастни киселини:

алфа-линоленова киселина (АЛК), която се намира главно в растенията; ейкозапентаенова киселина (ЕПК); докозахексаенова киселина (ДХК), която се намират основно в рибата и в по-малко количество в яйцата и морските водораслите.

При здрав организъм човек преобразува АЛК в ЕПК и ДХК. Двете основни Омега 6 мазнини, консумирани от човека са линоловата и гамалиноленова киселина.

За какво са полезни Омега 3 и Омега 6?

Есенциалните мастни киселини са жизненоважни за човешкия организъм:

Част са от фосфолипидите на всички клетъчни мембрани; Участват в транспорта и оксидацията на холестерол; Участват във формирането на малки, но мощни хормони, познати като ейкозаноиди; Участват в контрола на възпалителните процеси; Поддържат хормоналния баланс, правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Кога и как Омега 3 и Омега 6 могат да вредят на здравето?

Консумирането на големи количества Омега 3 и Омега 6 са причина за различни заболявания. Нормалната доза Омега 6, необходима за поддържането на оптимално здраве, трябва да бъде от 1 до 4% от общите калории за организма. Нормалната доза Омега 3 също трябва да бъде от 1 до 4% или в малко по-големи дози. В това идеално съотношение, Омега 3 и Омега 6 циркулират нормално в човешкия организъм. В по-големи количества те могат да причинят различни проблеми като: заболяване на сърдечно-съдова и имунна система, затлъстяване и рак.

Ежедневният прием на студено пресовани олиа и рафинирани масла най-често надвишава значително тези количества.

Опасенията на повечето нутриционисти и доктори са, че повечето хора не успяват да трансформират Омега 3 в ДХК мазнина, която е много полезна за организма. Най-често причина за това е  по-високият прием на Омега 6 в сравнение с Омега 3. Решението е консумирането на Омега 3 в малко по-големи или равни количества с Омега 6, приети от естествени растителни храни като зеленолистни зеленчуци, коноп и лен.

Омега 3 и Омега 6 мастни киселини могат да вредят на сърдечно-съдовата система.

Компаниите производители на концентрирани олиа и масла, богати на Омега 3 и Омега 6, твърдят, че техните продукти помагат при сърдечно-съдови проблеми. Но приети под тази форма, Омега 3 и 6 се окисляват бързо и образуват свободни радикали, които увреждат артериите в организма. Това е предпоставка за атеросклероза.

Проучване с африкански маймуни установява, че замяната на наситени мазнини с мононенаситени (като студено пресования зехтин), не представлява никаква защита за атеросклерозата. Високото съдържание на мазнини в храната (особено при олиата и маслата), причинява значителни увеличения на плазмените триглецириди и нива на кръвосъсирване. Вследствие, се образуват кръвни съсиреци и тромбоза, която пък е главна причина за прединфарктни състояния.

Омега 3 и Омега 6 мастни киселини могат да понижат имунитета.

И двата вида мазнини, Омега 3 и Омега 6, приети в по-големи дози подтискат имунните клетки, които са отговорни за защитата от вируси, бактерии, паразити и ракови клетки.

Омега 3 и Омега 6 могат да бъдат основна причина за затлъстяване.

Високото съдържание на мазнини в храната е предпоставка и причина за затлъстяването. Човешкият организъм има функцията да трупа запаси, които да използва в случай на нужда. Тоест мазнината, с която се храним е първият запас, който трупа организмът или казано по друг начин – мазнината, която ядем е мазнината, която носим. Напоследък се популяризира информацията, че Омега 3 и Омега 6 мастни киселини подпомагат отслабването. Въпреки, че Омега 3 и Омега 6 са полезни, приема им в големи дози, влошава състоянието на организма и е предпоставка за затлъстяване.

Омега 3 и Омега 6 мастни киселини могат да са причина за ракови заболявания.

Изследвания на Cancer Research показват, че приемането на животински и растителни мазнини в по-големи количества увеличава риска от развиващи се туморни клетки и значително ускоряват метастазите при раково болни. В друг експеримент на Cancer Institute, са били подложени на термична обработка нерафинирана китайска рапица, фъстъци, соя, лен, както и линоленова и линолова киселина. Резултатите сочат, че при всички продукти се получават канцерогенни вещества, които са предпоставка за ракови заболявания.

Как да консумираме Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, за да са полезни за организма?

Всички видове мазнини – заменими и незаменими, са много полезни, но те трябва да бъдат приети от естествени източници и в нужните количества.

Може да Ви бъде интересно още – Мазнините – полезни или вредни

Омега 3 и Омега 6 мастни киселини могат да се намерят в естествена форма в растителните храни. Богати източници на Омега 3 са тученица, спанак, маруля, карфиол, лен, коноп, орехи и други. Богати източници на Омега 6 са шафран, слънчоглед, коноп, лен, орехи, тиквено и сусамено семе. Но дори и в тази естествена растителна форма, Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, приети като семена или ядки, не трябва да надвишават 30-40 грама дневен прием.

Повечето хора консумират придобити по изкуствен начин мазнини (като студено пресовани олиа и масла) в количества, които значително надвишават нормалните дози подходящи за човешкия организъм. Наблюденията на екипа на Vita Rama  са, че след пречистване на организма и последващо правилно хранене, организмът се снабдява по естествен начин с всички необходими хранителни вещества и мазнини. В някои случаи се налага прием на минимални количества студено пресовани олиа или масла, в които се съдържа Омега 3 и нейните производни ЕПК и ДХК. Те се приемат не като храна, а като медикамент, добавка към храненето.

Известно е, че някои видове риба съдържат големи количества Омега 3 мастни киселини под лесно усвояемата форма на ЕПК и ДХК. Но мазнината при подложената на термична обработка риба, се превръща в канцероген. Така мазнината се превръща от полезна във вредна. Освен това, в рибата се крие опасност да има голям процент живак, защото в наши дни моретата и океаните са силно замърсени.

Съветите на екипа на Vita Rama за по-добро усвояване на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини:

Спрете за известен период от време всички животински продукти – месо, риба, яйца, млечни продукти; всички видове олиа и масла – зехтин, сусамово, тиквено, слъчногледово, рибено и други; както и всички видове рафинирани полуфабрикати като вафли, тестени изделия и други. Намалете консумацията на следните растителни храни с високо съдържание на мазнини: семена, ядки, маслини, авокадо и други. От семената и ядките, препоръчваме: смляно ленено семе (до 1 супена лъжица), белено конопено семе (до 20 грама), чиа семена (до 30 грама). Увеличете приема на пресни плодове и зеленолистни зеленчуци. Нека хранителният ви режим включва: зърнени безглутенови храни като просо, елда, киноа, ориз, царевица и амарант, както и известно количество бобови храни – нахут, леща, боб мунг, боб, грах. Tweet