2,5 млн. лева за заплождане на пеперуди и събиране на червеи взели директора на природонаучния музей и Зелените

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Броени дни преди да напусне парк Витоша, Тома Белев дава поръчката на музея и съпартиеца си Андрей Ковачев

 

Директорът на Природонаучния музей към БАН Николай Спасов се обяви безрезервно в подкрепа на Зелените и усвояваните от тях 250 милиона лева по приоритетна ос „Биоразнообразие“. Тази подкрепа на постоянно оплакващите се от недостатъчно финансиране учени в БАН към тънещите в щедри държавни поръчки еколози изглежда повече от съмнителна до момента, в който се забележи общ проект за 2 милиона лева.

 

Оказва се, че директорът на музея Спасов е успял да вкара природонаучния музей като изпълнител на един от най-шуробаджанашките проекти на овързаните като свински черва еколози Тома Белев и Андрей Ковачев.

 

В края на 2011 година, броени дни преди мандатът на Тома Белев като директор на Дирекция на парк Витоша да изтече и той да изгуби конкурса, завършва процедурата по избор на изпълнители на проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на Природен парк „Витоша“ – Фаза II“. Сумата по проекта е над 2 милиона лева с ДДС, като парите се дават за дейности като следене на мечки с нашийници, преследване на диви кози, възстановяване на популацията на главоча, изкуствено заплождане на пеперудата Червен аполон, събиране на пещерни червеи, изграждане на алеи и санитарни възли (които са в трагично състояние днес), обучение на посетителите и раздаване на пари на медии, за да отразяват дейностите на еколозите.

 

Поръчката за почти 2.5 милиона лева с ДДС се печели от Националния природонаучен музей с директор Николай Спасов и Сдружение за дивата природа „Балкани“ на финансовия шеф на ПП Зелените Андрей Ралев и жената на съпредседателя на ПП Зелените Андрей Ковачев. По това време Ковачев е един от най-видните политици на ПП Зелените и кандидат за кмет на София. Още повече съмнения се повдигат и от това, че заместник на шефа на природонаучния музей е Стоян Бешков – член на националното ръководство на ПП Зелените и кандидат-депутат на Зелените точно от Кърджали, където е роден и самият Тома Белев.

 

Разбивката на парите по дейности в проекта е повече от интересна. Например, за отглеждане на рибата главоч са дадени цели 62 000 лева, а за изкуственото заплождане на пеперуди – 39 000 лева. Обучаването на посетители на парка е глътнало цели 72 000 лева – предимно раздадени като възнаграждения на лектори и обучители, вероятно съпартийци и еколози от оплетените около зелената група неправителствени организации. Дивата коза е преследвана за цели 175 000 лева, пещерните червеи са събирани за над 26 000 лева, а за проучването на специалните зони за „необезпокояване“ на дивата мечка са били похарчени почти 73 000 лева. Най-голямото перо е ремонта на туристически алеи и тоалетни за над 1 милион лева. За медийно отразяване са отделени 20 000 лева, които вероятно са били дадени на журналисти от близки до ПП Зелените медии, за да се отнесат с подобаващо благоразположение към политическата и лобистка дейност на еколозите. Тук откриваме и причината определени медии да са напълно безкритични към многомилионните обществени поръчки, печелени от еколозите и непрекъснато да величаят тяхната лобистка дейност срещу Банско и българския зимен туризъм.

 

Този проект е не просто пореден пример за разхищение на бюджетни средства, но и за съмнителни взаимоотношения между зелени политици, техни съпартийци на държавна работа и авторитетни институции като природонаучния музей. Всеки здравомислещ човек може да си отговори сам на въпроса доколко безпристрастна е позицията на музея, чийто директор се хвърля като Матросов на амбразурата в защита на същите еколози, които са му предоставили поръчка за 2.5 милиона лева.

 

А кога Министър-председателят ще се намеси, за да спре обществените поръчки на еколозите, с които те финансират лобистката си дейност против Банско, българския зимен туризъм и самото правителство, остава въпрос, на който само Бойко Борисов знае отговора.