Мула бандха – ключът към добрата стойка – Goyogaflow

1
Добави коментар

Намасте мили йогички,

В последните дни на февруари започнахме поредицата за любимите ми бандхи. Днес – в последния работен ден за седмицата, ще ви запозная с първата и (може би) най-известна от тях – мула бандха.

Какво е Мула бандха

мула бандха е първият мускулен ключ, разположен в основата на тазовото дъно. На физиологично ниво това са мускулите на перинеума при мъжете и шийката на матката при жените. Името мула бандха може би ви напомня на името на първа чакра Муладхара и това не е случайност. Двата термина си поделят общия корен „мул“, който от санскрит означава корен. Така че мула бандха е коренният ключ, основата, върху която се изгражда останалата структура, както на физически, така и на енергиен план.

Мула бандха и физическото тяло

В първата статия за бандхите уточнихме, че те са етерни (не съществуват във физическото тяло, също както чакрите), но имат физически изражения под формата на групи мускули, чието активиране има определени резултати върху нас. Физическото изражение на мула бандха са мускулите в тазовото дъно, които са сложна група от мускули с множество функции. Тези мускули:

Поддържат тялото ни изправено Поддържат всички вътрешни органи Поддържат гръбнака в правилна позиция Поддържат правилна позиция на таза, което предпразва кръста ни от болки и проблеми

Когато активираме мусклуите в тазовото дъно, ние заздравяваме коремната мускулатура, и по-специално долната част на коремната стена. От здравината на тези мускули зависи разположението на таза ни и центъра ни на тежест. Активирането на мула бандха и мускулатурата в долната част на корема предразполага таза да се насочи право надолу към земята, което от своя страна предпазва кръста от компресии и насочва центъра на тежест на тялото в правилната точка.

Връзката между таза и сакрума е в основата на много от проблемите ни с кръста. Тазовото дъно е свързано със сакрума (най-долните 5 гръбначни прешлена) с помощта на сакроилиачните стави. Когато активираме мула бандха, тазовото дъно се измества леко напред и надолу. Това променя позицията на сакрума, който също се измества надолу. Всичко това издължава долната част на гърба и разтяга гръбнака, като по този начин се намалява напрежението между прешлените.

Разположението на тазовото ни дъно е от изключителна важност за цялото тяло, тъй като то понася тежестта на всички вътрешни органи. Правилната позиция на таза и добрия контрол върху мускулите в него ни позволяват да повдигаме и преместваме тежестта на тялото по естествен начин. Активирането на мула бандха и мускулите в долната част на корема увеличават налягането в коремната кухина, което избутва вътрешните органи леко назад. От тази си позиция те могат да поддържат и предпазват долната част на гръбнака отвътре.

Мула бандха и фините тела

Активирането на мула бандха има ползи не само за физическото ни тяло. Хидравличното напрежение, което мускулите в тазовото дъно създават действа стимулиращо и на фините ни тела, и по-специално на заспалата в основата на таза Кундалини Шакти енергия. От енергийна гледна точка активирането на мула бандха цели именно това – да събуди и задвижи Кундалини, която след това да тръгне нагоре по Сушумна, като преминава през всяка чакра, за да стигне накрая до Сахасрара, където да се слее с Шива и така практикуващия да постигне самадхи.

Това е бавен и постепенен процес, който се случва с натрупване и наслагване. Много практикуващи се опасяват, че ще събудят Кундалини енергията си и тя ще потече нагоре преди да са готови за това. Такива случаи са рядкост. Пък и нека не забравяме, че преди да се стремим да събудим Кундалини, трябва да сме се погрижили чакрите ни да са добре балансирани и активни.

Мула бандха и йога

Мула бандха се смята за основата на всяка йога асана. Някои учители дори казват, че йога във всичките ѝ форми и разновидности започва от коремната точка (мускулите ниско долу на корема – на около 3 пръста под пъпа). Наистина активирането на мула бандха по време на йога практика има множестов плюсове:

По-добър баланс Затваряне на таза Правилна позиция на гръбнака, а от там и на цялото тяло По-голяма лекота на изпълнение на някои асани

Активирането на мула бандха по време на практика може да се прави и като отделно занимание, съчетано с дихателни техники, и като част от изпълнението на асаните. Различните пози ви дават различно усещане за тези мускули и за контрола, който можете да управлявате върху тях.

Как да активираме мула бандха

Един от най-лесните начини да усетиш мула бандха е като легнеш на пода и поставиш длани под естествената извивка на кръста. Със стягане на мускулите в тазовото дъно ще усетиш, че тази извивка се неутрализира и долната част на гръбнака започва да се стреми надолу към пода. Стягането на мускулите в тазвото дъно е постепенен процес, не очаквай да имаш завиден контрол над тях от първия опит. За да стегнеш мускулите в тазвото дъно, си представи, че искаш да изтеглиш нещо нагоре и навътре в тялото през таза. В началото може и да не се случва нищо, но не спирай да опитваш. Контролът над тези мускули има много плюсове, които си заслужават практиката и търпението.

А сега всички заедно към постелките.

Желая ви живот в прекрасното Сега!

Намасте,

Мон