Ролята на пробиотиците в организма

1
Добави коментар
biomall
biomall

Пробиотиците представляват група живи микроорганизми, които имат адекватната концентрация, за да окажат благоприятно въздействие върху организма. Много от пробиотичните средства представляват бактерии, които са едноклетъчни организми. Колко е важно да приемаме пробиотици, когато се налага да използваме антибиотици?

Как действат пробиотиците?

Микроорганизмите в човешкото тяло

За да разберем ролята на пробиотиците, като за начало ще трябва да си припомним някои микробиологични основи на структурата на човешкото тяло. Когато се говори за микроорганизми и бактерии, обикновено реакцията е веднага негативна. Ние ежедневно се борим с унищожаването на бактериите и микроорганизмите в дома ни чрез препарати, на ръцете ни чрез антибактериални кърпички и лосиони, а изведнъж се оказва, че някои от тях могат да бъдат полезни за организма ни. Това е така, тъй като човешкият организъм е „домакин” на редица бактерии и микроорганизми, повечето от които се намират по кожата ни или в червата. Интересен факт е, че количеството микробни клетки, които могат да се намерят в човешкия организъм, са повече от клетките на човешкото тяло. Повече от 1000 вида бактерии и микроорганизми намират дома си в човешкото тяло като по този начин осигуряват и подпомагат осигуряването на здрава вътрешна среда.

Пробиотици за здраве

Светът е пълен с микроорганизми и антибактериалните кърпички трудно биха ни помогнали да се справим с премахването им. Добрата новина е, че колкото вредни бактерии има, толкова са и полезните. „Приятелски” настроените бактерии подсилват имунната ни система и ни помагат да се справим с вредните такива. Във всеки организъм балансът между добрите и лошите бактерии е много тънък и нарушаването му води до болест, затова и трябва да бъде добре поддържан. Този баланс може да бъде нарушен от следните фактори:

Прием на антибиотици. Антибиотиците разрушават всички бактерии, които се намират в оргазнизма ни и не различават добрите от лошите. Затова и при прием на антибиотици (когато не приемаме пробитици), имаме проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт и спад в имунитета. Проблеми, които могат да доведат до бъдещи още по-усложнени заболявания.
Нарушени ензимни функции в организма. Много заболявания и състояния могат да доведат до нарушаване на ензимната система в организма, която също е от основно значение за поддържане на общото здраве. Когато в организма е на лице лактозна или глутенова нетолерантност, говорим за такива с проблеми с функционирането на ензимите (липсват ензимите, които разграждат тези белтъци). Тогава отново може да бъде нарушен балансът между полезни и вредни бактерии.
Попадането в организма на вредни бактерии. „Лошите” бактерии и най-вече нарушаването на установения баланс в организма причиняват редица бактериални болести, които лекуваме с антибиотици.
Нестероиди противъзпалителни лекарства – нарушават вътрешната флора.
Хлора във водата. Хлорът във водата е предназначен да убие възможните бактерии в нея, но с приема му в тялото ни, нарушава и колонии от бактерии, живеещи в червата.
Радиацията и химиотерапията влияят върху вътрешното състояние на организма.
Завишеният прием на месо – пилешко и не само (както често се случва, когато искаме да отслабнем). Месото, което стига до масата ни, е обработено с редица препарати, включително и антибиотици и това разрушава колониите от бактерии в червата.
Диета с високи количества мазнини и протеини – това са трудноусвоими продукти, което означава, че се задържат повече в тялото ни и предизвикават по-лоша чревна среда.

Всички тези състояния ни дават основание да приемаме пробиотици за здраве, по-добро функциониране на храносмилателната система, бърз метаболизъм, повишаване на имунитета и дори отслабване.

Защо е важно да поддържаме добър баланс между добри и лоши бактерии в организма?

По-нисък холестерол
Защита от рак
Защита срещу хранителни натравяния
Защита срещу болести на храносмилателната система
Защита срещу хранителни нетолерантности – лактоза, глутен, захар, казеин
По-силен имунитет
Защита срещу лоши бактерии
Предотвратяване на диария, инфекции на уринарния тракт
По-добро усвояване на витамините от групата В
По-здрава и красива кожа
Предпазване от екземата при децата

Кои са най-известните пробиотични бактерии?

L. acidophilus образува колонии от добри бактерии, които интоксикират организма (намаляват количеството на карцерогенните елементи) и предпазват от заболявания.

Bifidobacteria, известна ни от киселото мляко е истински дар, от който трябва да се възползваме ежедневно. Освен редицата положителни въздействия върху стомашно-чревния тракт, кожата и диетата ни, Bifidobacteria доказано предпазва от образуването на тумори като убива ензимите, които водят до формирането им.

L salivarius подпомага абсорбирането и усвояването на витални субстанции (витамини и минерали).

L. rhamnosus е мощен имуностимулатор, който подпомага борбата на тялото с „вредните елементи” до 3 пъти повече от нормалното.