Рестриктивни хирургични техники в бариатричната хирургия – Д-р Сотирис Гавриил, специалист хирург

1
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Рестриктивни техники в хирургията на затлъстяването са тези, чиято цел е да ограничат количеството на поетата храна и така да бъде намалено теглото. Към тези хирургични техники от бариатричната хирургия се включват – стомашен пръстен,ръкавна гастректомия, гастрално нагъване и стомашен балон. Изборът на техника трябва да бъде направен съвместно с лекуващия хирург по затлъстяване и зависи от много фактори, които са свързани с начина на живот и характера на пациента. Техниките в хирургията при наднормено тегло се извършват лапароскопски или с робот, за да се сведе до минимум риска от следоперативни усложнения. Отворената хирургична оперативна намеса не е опция в случая, тъй като, поради ограничената възможност на хирурга да вижда, е налице висока степен на вероятност от увреждане на органи, нагнояване на травми, експлахноза и херния.

Стомашен балон

Стомашен или интрагастрален балон е една обратима и проста техника, която не налага разрези, така че се смята за една от интервенционалните диети.

Въвеждането на балона в стомаха става през устата с ендоскопски инструменти. След това се пълни или с 400 до 700 ml физиологичен разтвор или се надува с въздух, ограничавайки по този начин капацитета на стомаха и забавяйки изпразването му. Така пациентът не е гладен, чувства се много бързо сит, с малко количество храна. Времето на пребиваване на балона в стомаха трябва да надвишава шест месеца и с премахването му, стомахът се връща към нормалните си размери, а и апетита на пациента. Ето защо, за да се избегне възстановяването на теглото е необходимо да се променят навиците на хранене и да се увеличи физическото натоварване. Методът стомашен пръстен се избира при хора с наднормено тегло, които искат да отслабнат преди дадено събитие, или като помощен метод за загуба на тегло, заедно с поставена диетична програма, или при пациенти със наднормено тегло преди да се подложат на друга бариатрична интервенция (напр. стомашен байпас), с цел да се подобрят определени здравословни проблеми, от които страдат пациентите със затлъстяване (хипертония, диабет, сънна апнея) и да се намалят хирургичните рискове на една по-инвазивна методика.

Процедурата се извършва под упойка или под обща анестезия, приключва за 30 минути, без да изисква хоспитализация и престой в болницата. Отстраняването на балона е еднакво проста процедура, която се извършва ендоскопски със специални пинсети, след като се пробие балона и се изсмуче съдържанието му (ако вътре съдържа физиологичен разтвор). Лесното поставяне и липсата на сериозни усложнения представляват основните предимства на този метод.

Сред противопоказанията са – езофагита, голямата хиатална херния, тежката гастроезофагетална рефлуксна болест и възпалителните стомашно-чревни заболявания.

Загубата на тегло зависи от правилното и точно прилагане на хранителна програма. Въпреки това, някои изследвания показват, че със стомашния балон може да се постигне до 35% загуба на излишното тегло в период от 6 месеца.

Регулируем стомашен пръстен

Регулируемият стомашен пръстен е направен от биосъвместим силикон, много е гъвкав и може да се регулира посредством клапан, който се поставя под кожата (подкожно). Поставянето му става в горната част на стомаха, лапароскопски, чрез три малки дупки от по няколко милиметра. Методът регулируем стомашен пръстен има за цел да създаде един малък участък в стомашното дъно с капацитет от 15-20 гр., но който не е напълно изолиран от останалата част на стомаха. По този начин стомахът приема формата на несъразмерен пясъчен часовник и така засищането настъпва с малко количество храна, коята бавно прониква в по-ниската, основна част на стомаха и в последствие и в останалата храносмилателна система.

Това е най-простия и най-малко инвазивен метод, тъй като не влияе на цялостта на стомашно-чревния тракт и няма анастомози, като по този начин намалява следоперативните усложнения на по-малко от 1%. Приложението му е обратимо и дава възможност за регулиране на пръстена в зависимост от нуждите на пациента. Изисква минимално време за поставяне и само 24 часа хоспитализация.

Към недостатъците се включва възможността за увреждане на оперативността на пръстена. Въпреки че непосредствените усложнения са почти нулеви, все пак те включват ерозия на стомашната стена, плъзгане на стомаха през пръстена (изплъзване) и разширяване на хранопровода, като всички се третират с относително прости процедури. Изплъзването изисква лапароскопска хирургична намеса и ново позициониране на пръстена, с престой в болницата от около 24 часа.

Ерозията на стомашната стена се третира с гастроскопия и отстраняване на пръстена, с възможност за ново позициониране след около един месец. За езофагеалната дилатация се изисква разхлабване на пръстена. Ако усложненията продължават или се появят за втори път, тогава е по-правилно трансформирането на методиката в ръкавна гастректомия. Въпреки, че този метод е показен предимно за пациенти със затлъстяване, някои изследвания показват, че и хора с ИТМ между 30-35 могат да се подложат на оперативно поставяне на стомашен пръстен с отлични резултати, включващи както загуба на тегло, така и подобряване на общото здравословно състояние. Също така, този метод би могъл да бъде решение за пациенти, при които прилагането на други хирургични техники е невъзможно, поради висок риск.

Ръкавна гастректомия или надлъжна гастректомия

Става въпрос за една модерна, безопасна и ефективна бариатрична хирургична техника, при която лапароскопски се отстранява по-голямата част от стомаха. Частта, която останава, прилича на удължена тръба, чийто капацитет не надвишава 150-300 мл. Тази необратима хирургична интервенция се извършва под обща анестезия и отнема около един до два часа. Престоят в болницата не надвишава 4 дни и пълното възстановяване може да отнеме няколко седмици.

Към предимствата се включва премахването на стомашното дъно, което произвежда близо 65% от хормона грелин, който е апетитосъздаващ.

Препоръчва се при индивиди със затлъстяване, при които са налице или не съпътстващи здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, като хипертония, диабет и висок холестерол, но също така и на хора, които не могат да следват програмата от прегледи, които се изискват от другите хирургични техники. Благодарение на извънредната сигурност която предлага (усложнения < 2%) методиката е подходяща дори и при по-възрастни хора или при пациенти с тежка здравна анамнеза. Загубата на наднорменото тегло може да достигне до 75% още през първата година.

Най-сериозното усложнение е изтичането, а именно изтичане на стомашен сок, поради непрекъснато мокрене и не-подсушаване на хирургичните шевове, което се третира чрез консервативно лечение с парентерално хранене и престой в болницата в продължение на 10-15 дни. В редки случаи може да се наложи повторна опериране.

Гастрално нагъване

Принадлежи към рестриктивните видове операции и се смята за извънредно безопасно. Извършва се лапароскопски и продължителността на операцията е около 1 час, а времето за хоспитализация не надвишава 2 дни. Крайният резултат прилича много на този при гастралния ръкав, без обаче да се отстранява част на стомаха, а само да се нагъва.

По-конкретно, частта на стомаха, която се нарича голяма кривина се нагъва и помества в останалия стомах, като така се ограничава капацитета му.

Тази техника е по-малко ефективна в сравнение със стомашния ръкав, тъй като не намалява нивата на хормона грелин в човешкия организъм, защото не се отстранява стомашното дъно, където той се произвежда. Така че, съществува риск от рецидив на затлъстяването.

Поради отскорошното практикуване на техниката (от 2008 г. насам), няма научно статистически данни за загубата на тегло, за усложненията и за подобряването на здравните резултати при пациентите за повече от 2 години.

Въпреки това, от първите резултати се вижда, че гастралното нагъване евентуално би могло да бъде единственото решение при пациенти, които неуспешно са се подложили на операция със ръкавна гастректомия, дали поради разтягане или защото е била оставена прекалено голяма част от стомаха, поради хирургическа грешка.

Допълнително, този метод би могъл да представлява единствено решение за тези, които са загубили тегло, след поставяне на стомашен пръстен и сега искат да го отстранят и да запазят намаленото си телесно тегло.

Същото се отнася и за тези, които са претърпели стомашен байпас и са възвърнали част от загубеното тегло, поради разширяване на стомаха (дилатация). Във този случай също, гастралното нагъване е най-подходящия избор за останалата част от стомаха.