Четирима на съд за взрива в Горни Лом | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Очакваме разследването за взрива в завод „Миджур“ да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда – каза главният прокурор Сотир Цацаров, по време на брифинг относно разследването на взрива в бившия военен завод в с. Горни Лом през 2014 г.

Цацаров припомни, че на 1 октомври 2014 г. в 16.57 часа най-близката до Горни Лом сеизмична станция на БАН засича точното време на взрива.

„Взривът е произведен в цех, находящ се в с. Горни Лом, известен като завод „Миджур“ и собственост след неговата приватизация на „Видекс“ АД. През 2010 г. поради неспазване на правилата за утилизация и безопасност, е възникнал подобен инцидент, в резултат на който е нямало жертви или ранени, но през 2010 г. въпросният цех е бил опожарен“, посочи той и добави, че след опожаряването му цехът е възстановен отново във вида, в който е съществувал и работил до момента на взрива и е последвало сключването на договори с гръцката фирма „Acmon SA“, които касаят утилизация на три вида противопехотни мини.

По думите му, мините са внасяни от Гърция, стигали са до завод „Миджур“ и там е извършвана тяхната утилизация. „На 1 октомври 2014 г. веднага след взрива, разследването първоначално първоначално е започнало от разследващи полицаи от състава на Областна дирекция Видин. Веднага са включени следователи от Окръжна прокуратура Видин, а три часа по-късно на място бяха и следователи от Националната следствена служба“, посочи Цацаров.

„В цялото разследване, което очакваме да приключи максимум до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда, са участвали общо 19 следователи от състава на НСлС. Извършени са много действия по разследването, разпитани са над 50 свидетели, назначени са и имаме заключенията на 20 съдебно-медицински експертизи, на 120 експертизи на ДНК, това са експертизите на всички годни за идентификация трупни останки, назначени и изпълнени са 3 компютърно-технически експертизи, ситуативно-техническа експертиза, каквато е правена и по досъдебното производство, касаещо взрива в Сарафово, пожаро-тежническа експертиза, техническа експертиза за вида и състава на боеприпасите, изпълнена от офицери от състава на Военна академия, като основната експертиза е взривно-техническата експертиза, която е изключително обемна.

Без нейните приложения, само като текст, тя е от 343 страници. Изготвена е от екип от 7 експерти от БАН, като водещ експерт е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров“, поясни той. Цацаров заяви, че за да може да даде своите заключения при експертизата са произведени на два пъти експериментални взривявания със същия тип боеприпаси.

„Едното взривяване бе извършено на полигон „Змейово“, собственост на Министерството на отбраната, а второто на място на територията на завод „Миджур“, уточни той. Цацаров припомни, че при взрива има 15 загинали, 3-ма ранени и щети, които обхващат сграда, МПС-та, инвентар и т.н. за 517 528 лв. и като резултат почти приключило досъдебно производство, чиито обем е 160 тома. „Привлечени са като обвиняеми 4 лица“, допълни той.

 

 

Зам-главният прокурор Евгени Диков
Взривът не е причинен умишлено или от външно лице
 

Към настоящия момент няма никакви индикации, че взривът в завод „Миджур“ е причинен умишлено или от външно лице – каза Евгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Национална следствена служба, по време на брифинг относно разследването на взрива в бившия военен завод в с. Горни Лом през 2014 г.

„Колегите, които участваха при първоначалните огледи на местопроизшествието, проявиха героизъм, защото заедно със сапьорите прескачаха невзривените мини, за да могат да стигнат до епицентъра на взрива и да потърсят някакви човешки останки, за да се изключи вероятността от умишлен взрив отвън“, заяви Диков.

Той обясни, че са получили информация от RVD, че в същия момент над завода е преминал пътнически самолет на турските авиолинии от Истанбул за Мюнхен на височина от 10 хил. м., но е невъзможно да бъде обстрелван заводът.

„Проучихме дали евентуално от Агенцията на борба с градушките не се е отклонила ракета, но няма такова нещо. От всички 6 ями, които са образувани при взрива, бяха взети материали, които се изследваха и се установи, че няма други взривни вещества, които са се намирали в цеха. Става дума за тротил и взривните вещества, използвани при възпламенителите на противопехотните мини – черен барут, третрил и хексоген“, допълни той.

„След значителен анализ на предоставените документи – става дума за 16 000 листа кореспонденция между „Видекс“ АД и служба КОС към ГДНП, чували с документи, иззети и от офиса на фирмата в София, и от самия завод, които се преценяваше дали са относими към случая, след като експертиза, която закъсня, предвид това, че използва данните на предишни експертизи, по дадената информация с точност 98%, че взривът е там, където са се намирали лесно възпламенимите вещества“, каза още Диков и допълни, че на базата на всички тези експертизи експертите под ръководството на акад. Воденичаров са дали своето становище. „Нарушени са редица наредби на МС, на МВР, на Министерство на отбраната, всяка една от които според експертите има пряка причинна връзка към настъпилия инцидент“, посочи още той.