Банките са най-големите собственици на молове в България

7
Добави коментар
borsi
borsi

Стотици милиони евро на вложителите и данъкоплатците са инвестирани или по-скоро заровени в строителството на губещи молове у нас

Преди 10 години, когато манията по моловете беше в апогея си, банките се надпреварваха да финансират изграждането на търговски центрове. Кризата попари очакванията за страхотното бъдеще на моловете. Наемателите трудно могат да си позволят да плащат големите наеми, а инвеститорите започнаха масово да замразяват проектите си или просто да ги прехвърлят на банките. Така най-големите собственици на молове в страната се превърнаха кредитиращите ги банки. Информацията за инвестициите на въпросните банки бе подадена от получилите банково финансиране за изграждането на моловете.

Най-активна сред финансиращите проектите за молове е UniCredit Bulbank. Тя е банката, отпуснала заем за изграждането на най-големия мол досега в София Paradise Center в Лозенец. Планираната инвестиция беше за € 100 милиона (почти 200 милиона лева). UniCredit Bulbank съвместно с UniCredit Bank Austria AG финансира и Bulgaria Mall на ъгъла на бул.“България“ и бул. “Тодор Каблешков“. Договорът за кредита бе подписан в края на 2008 г., преди началото на кризата. Проектът обаче беше замразен, а Bulgaria Mall отвори врати чак през 2013 г. Вложението на двете банки в този мол надвишава € 100 милиона. UniCredit Bulbank финансира и офис сградата Vertigo building, която също е на бул. “България“, но все още стои почти празна. Банката също така е отпуснала и кредита за изграждането на търговския парк във Велико Търново. Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD също се сдоби с няколко мол-а в страната посредством отпуснати кредити. През 2010 г. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, която е собственик на Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD придоби Mall Varna. През 2007 г. банката кредитира с € 29 милиона изграждането на Central Mall Pleven, но след неговото завършване търговският център остана дълго време празен. Raiffeisenbank финансира и Mall Galeria Plovdiv. През ноември 2014 г. с договор за цесия “Галерия“ АД прехвърли дълговете си (над € 10 милиона просрочена лихва и € 4,5 милиона наказателна лихва) към Raiffeisenbank на „Алфа Младост Девелопмент“ ЕАД – фирма управлявана от Arceland Capital Managment. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)* ще кредитира с € 43 милиона изграждането на Mall Galeria в Стара Загора. Подобна сума бе инвестирана от банката и в изграждането на същия мол в Бургас.

От статистикат става ясно, че стотици милиони евро на вложителите и данъкоплатците са заровени в строителството на губещи молове у нас. Проблемът с губещите молове е характерен не само за България. Банки в съседна Румъния се притесняват за € 850 милиона кредити, раздадени за молове в Букурещ. Германските Hypo Real Estate, Eurohypo и Westlmmo, както и UniCredit-Tiriac – румънското подразделение на групата UniCredit, са с най-голяма експозиция към моловете в Букурещ, за чието изграждане са били необходими общо € 850 млн. Средствата са били отпуснати за развитието на моловете в Румъния преди кризата.

*