Moschino днес – кич с луксозен етикет

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Доста полюсни са мненията за това дали Джеръми Скот изобщо има място на поста на креативен директор за Moschino. До преди години, брандът бе синоним на съвременен младежки стил, мода и дързост. Под ръководството на Скот обаче модната къща обтегна до поти краен предел своите експериментаторски заложби, а резултатът от това бяха редица колекции със съмнителна оригиналност, доста кич и ярки цветове.

Безспорен е фактът, че през последните години Moschino е един от най-обсъжданите брандове, което е заслуга на самия Скот. Неговото звездно амплоа включва Кейти Пери, Майли Сайръс, тук-там Рияна, Бела Хадид, Ким Кардашиян, Киара Ферани и т.н., а света следва добре познатата максима: „Каквото имат звездите, това искаме и ние!” Всичко започна с ужасно неудобни и доста грозновати калъфчета за телефон под формата на огромни картофки от McDonalds, кенчета от кола, мечета и дори препарати за прозорци (!?) и достигна до нелепи колекции с неясно вдъхновение, нисък дизайнерски талант и безумни надписи. Но звездите го носят! Да, нито една уважавана модна медия не пропуска да отбележи колко безвкусно изглежда всичко, но на принципа, че лош ПР не съществува, те като че ли именно това и целят.

Последната колекция на Moschino не е изключение от правилото. Джеръми Скот прави крачка в страни от обичайните си шарени изблици, но, уви, крачката отново е в грешна посока. Колекцията бе едно парещо модно бедствие. Не знаем кое ни притеснява повече – че Скот бе обгорил съвсем доброволно дрехите или това, че някои би помислил безумието му за стил. Някои от моделите се разхождаха в буквално пушещи и току-що изгасени тоалети, други излизаха от рамката на картина, а един от тях се разхождаше с полилей на кръста. Да, разбираме, че с тази си колекция Скот се подиграва на свръх модното консуматорство (което между другото самия той налага на пазара) и обсесията по всичко с “етикет” като подлъгва зрителите с грозни подпалени дрехи. Но нима тази „кауза” е оправдание със собствените си ръце да съсипе дизайните си?

В нашите представи Moschino отдавна не е това, което беше. Сега всичко е шарения, безвкусица и звезди за разкош. Дали това ще продължи да бъде така, предстои да разберем.

Етикети:
Moschino, Moschino 2016, интересно, красиво, красота, мода, моден етикет, модерно, не модерно, немодно, стил, стилно