Наръчник на клиента или

1
Добави коментар
AnnaSt5
AnnaSt5

Защо да наема професионалисти и как да използвам правилно дигиталната агенция, която съм наел

 Имаше преди няколко години едно детско филмче за едно мишле, което готвеше. Та там основният слогън на главния готвач на известен парижки ресторант в подкрепа на готвещото мишле беше „Всеки може да готви”.

Съвсем резонно след час и половина убеждаване на публиката все в тази плоскост към края на същото филмче един кулинарен критик попита: „Да, всеки може да готви. Въпросът е дали всеки ТРЯБВА да готви?”

Започвайки да пиша първата статия за нашия блог, се сещам именно за това филмче и тези прекрасни разсъждения. Ще се запитате какво общо имат готвенето и онлайн маркетингът – общото е, че в нашата мила родина всеки е решил, че може да готви…пардон, да се справи със задачата „онлайн маркетинг“.

Преди известно време присъствах на интервю за Google Adwords специалист. Тогава интервюираният момък, който си беше играл с платформата, но даже и не беше чувал, че има различни видове реклама освен „по ключови думи”, ни каза, че „ами ние да го вземем, пък то е лесно. Едни думи се слагат там и не е някаква философия голяма”.

По- неприятното в случая е, че в България много хора мислят абсолютно същото. И към колекцията от всичко, от което българинът разбира- футбол, политика, да си сложи плочките сам и т.н. – вече е и рекламата в Google Adwords.

Тук е моментът да кажа ясно и категорично – НЕ, първо, това не е проста задача (Google са си направили труда да напишат упътване от над 1000 страници само за Search рекламата; не сме сумирали колко страници са общо и упътванията за другите видове реклама) и второ, не всеки трябва да готви.

Тази реклама работи, и действително е за всички

Много мениджъри си мислят, че щом са изключително големи специалисти в своята област, ще седнат, ще нашляпат едни думички и 2-3 текста (обикновено без никакви или пък само с главни букви и нула препинателни знаци) и са готови.

Лошото е, че този тип мениджъри след това при разговор с нас казват – „О, тази реклама не е за нас, тя не работи“.

Което е все едно да се подстрижеш сам, да не харесаш резултата и после да кажеш – повече няма да се подстригвам, защото то нищо няма да стане.

По принцип задачата на конкретните мениджъри трябва да бъде да си гледат собствения бизнес, а не да следят по цял ден какво става в интерфейса на Adwords. И когато изберат правилната агенция, да си спестят време, да си подобрят резултатите от онлайн рекламата и като последен, но най-важен резултат: да обработват все повечето поръчки и работа, която имат след добрата реклама.

Когато изберете правилния специалист или агенция, то трябва да спрете да се занимавате с това и да имате грижа по следните въпроси:

1. Детайлно проучване на нишата и конкретната конкуренция в момента – на какви думи рекламира, какви са й предимставата, а какви са предимставата на тази компания, която ще рекламираме, какви текстове използват конкурентите.

2. Съставянето на правилния списък ключови думи.

3. Написването на рекламни текстове по всички маркетингови (и пунктуационни) правила.

4. Ежедневното следене на всички гореизброени компоненти и тяхното представяне.

5. Правилното интерпретиране на резултатите и различните метрики – какво означават те и защо са важни.

По последна точка държа да добавя и масова грешка, която клиентите допускат- не знаят, но и не питат. При избора си на агенция трябва да обърнете внимание дали ви се обясняват детайлно нещата или не, ако получавате неясни и мъгляви отговори, които не разбирате, продължавайте да питате; ако и сега не разбирате – то това не е вашата агенция от професионалисти, а хора, които се опитват да ви объркат и да ви вземат парите (което по принцип е краткосрочна стратегия, но масово използвана в България).

Стигаме до момента, когато (вече всичко е цветя и рози).

Рекламата ще започне СЕГА

Често срещан сценарий е: в първия ден от рекламата в 9 сутринта звъни клиентът в паника защо „не се виждам”. Той си е написал собствените ключови думи, но…..”Не се виждам в Гугъла”.

Всички клиенти трябва да разберат едно – рекламата в Гугъл не е като да махнеш с вълшебна пръчка и ХОП- на първо място си ти (интересно – всеки иска да е винаги на първо място, никой не се замисля, че това е просто невъзможно практически). Същевременно хем те кликат, хем не харчиш пари, в най-лошия случай кликът струва 4-5 стотинки. И от ден първи на всеки клик отговаря по една поръчка, запитване, обаждане по телефона и тн.

Така, нека да не съм аз човекът, който ще ви каже, че няма Дядо Коледа, но….всеки който ви казва, че така ще стане като започне заветната реклама, чисто и просто ви заблуждава.

Рекламата в Google Adwords не е излъчване по телевизията на предварително подготвен клип. Тя изисква оптимизация, а оптимизацията не се случва с кликане на бутон START OPTIMISATION NOW в системата.

Това е бавен и продължителен процес – според бранша може да отнеме от пет дни до повече от месец.

Та да се върнем на нашия клиент, който „не се вижда”. Разбира се, че не се вижда, ако бюджетът му не е достатъчно голям. Дори и при отлично направена кампания няма как всеки потребител, написал тези ключови думи, да вижда винаги (и на една и съща позиция) рекламата.

Много клиенти не разбират, че ако по абсолютна стойност са платили бюджет от… да кажем 1000 лв, колкото и да е голяма тази сума като номинал, тя може да се окаже разделена на 30 дни и на цената на клика като резултат по 15 клика на ден. Да, има и ниши, където кликът дори и в България е много скъп – от порядъка на 3-5 лв.!

Съответно при толкова малка дневна сума системата няма как да покаже на всеки заинтересован рекламата. А какво остава пък за продажби и запитвания.

Казано по друг начин – ако имате въже дълго 2 метра, а се спускате в пропаст дълбока 5 метра, то ще висите някъде по средата, но няма да стигнете безопасно и сигурно до долу.

Следващ момент – да кажем,че клиентът се вижда на всяко собствено търсене (което също е лоша идея, имайки предвид, че ще прави празни импресии, но това вече е в урока за напреднали).

Какво още може да се обърка?

Хората влизат в сайта – чудесни думи, чудесни текстове, той предлага точно това което търсят….но клиентът ни се обажда и казва „Рекламата нещо не върви нямам обаждания (запитвания и т.н.)”.

Първи пример – във вашия магазин за обувки в мола днес са влезли трима души. Каква изненада – никой не е купил нищо. Казано по друг начин – трябва ви трафик. За да имате продажби, трябва да имате кликове; за да имате кликове, трябва да имате импресии; за да имате импресии, трябва да имате достатъчно голям бюджет. Той не служи на алчната агенция да отиде на почивка на Малдивите, а за да се изпълни горния процес.

Преди да продължа нека ви дам още един пример, в случай че вече има компромис по горния въпрос и има кликове и трафик към сайта: същият този магазин в средата срещу входа на мола. Магазинът ви е брандиран страхотно, имате страхотна табела отгоре, дизайнерска, красива, ясна и предизвикателна – ”90 % намаление на обувки” например. В магазина ви има тълпа от хора……но в края на деня имате 0 оборот.

Я да погледнем магазина ви отблизо. Хм, влизаме и нещо не можем да се ориентираме – къде са детските, къде са дамските обувки, кое е цената, кои обувки са намалени и т.н. Ами излизаме си, има и други магазини, където ще се ориентираме по- добре. Дали в този сценарий ще звъннете на фирмата, която ви е правила брандирането и табелата на магазина (за няколко хиляди лева) и ще я обвините, че нямате продажби?

Не мисля. Ще седнете и ще се замислите кое в магазина не е наред.

Е, в онлайн рекламата е същото – това, че имате голям бюджет и страхотна агенция, не означава, че сайтът (колкото и да ви е скъп и да си го харесвате) е това, което клиентите ви очакват.

Затова преди да започнете каквато и да е реклама, уверете се, че сайтът ви отговаря на очакванията на клиентите ви, сравнете го с конкуренцията в България и по света, проучете. А още по- добре, за да тествате дали агенцията иска да ви е полезна или иска да ви вземе парите – попитайте я дали сайтът става за онлайн реклама.

Не забравяйте – вашият сайт е онзи магазин отгоре от примера. Ако клиентите не се ориентират и не намерят това, за което са влезнали….ще излязат.

Така че правилните стъпки са:

1. Инвестирайте в страхотен сайт

2. Намерете Агенцията (с главно А)

3. Оставете я да си върши работата и не се месете

А сега- успешни продажби!!!