Разпоредиха мерки за предотвратяване на заразен нодуларен дерматит по животните

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в с. Воден и с. Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково и с. Воденичарово, общ. Стара Загора, обл. Стара Загора.

Мерките, които областната епизоотичната комисията разпореди за недопускане проникването на заболяването на територита на област Бургас са забрана за движение на едри преживни животни (ЕПЖ), с изключение на тези предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие, провеждане на пазари и изложби на едри преживни животни, преброяване на животните в областта.

Сред другите мерки са свикване на общинските епизоотични комисии за предприемане на спешни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването. Необходимо е  кметовете, съвместно със служители от Областна дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/, да проведат разяснителна кампания на лицата отглеждащи ЕПЖ относно мерките за биосигурност в обектите, в които се отглеждат животните и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар на съответната община, както  и обслужващия ги ветеринарен лекар.

От ОДБХ трябва да организират извършването на клинични прегледи два пъти седмично за ЗНД на едри преживни животни. Собствениците на такива да извършват дезинфекции и дезинсекции и засилят мерките за биосигурност в обектите.           

Заболяването заразен нодуларен дерматит започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните. Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.           

„Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек”, уверяват  от Областната епизоотична комисия.