Форумът на One Design Week 2016 изследва разнообразието в съвременния дизайн

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Един от най-уважаваните и актуални дизайн критици Алис Росторн идва в България

Международният фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week се завръща между 10 и 19 юни в Пловдив, за да срещне дизайнерите и хората, в чиято услуга са те – широката публика. Тази година 10-дневното събитие отразява една по-различна перспектива, която трябва да отвори границите на понятието „дизайн“. Дизайнът, който не е нещо елитарно, а е навсякъде около нас – във всеки аспект и процес от ежедневието ни.

На 18 юни в Дома на културата „Борис Христов“ (ул. „Гладстон“ 15) ще се състои професионалният дизайн форум на фестивала. Лекторите са водещи експерти от разнообразни сфери, които ще представят холистична гледна точка към съвременния дизайн и визуална култура:

дизайнът, който помага; дизайнът, който е иновативен и алтернативен; дизайнът, който променя животи и светове; дизайнът, който е отворен и достъпен за всички.

Алис Росторн (Alice Rawsthorn) е първият лектор в програмата. Англичанката е изтъкнат международен критик в сферата на съвременния дизайн, но също така и активен куратор. Дългогодишната й работа показва как съвременният дизайн се променя постоянно и как в същото време оптимизира и улеснява всекидневието ни.

Тя има своя принос за периоднични издания като „Ню Йорк таймс“, Frieze и W; авторка е на книгата Hello World: Where Design Meets Life, написала е и биография на Ив Сен Лоран, водила е лекции в платформата TED, на Световния икономически форум и Design Indaba. Алис Росторн привлече вниманието ни със своя уникален стил, а професионалните й постижения са я превърнали в абсолютен авторитет на тема дизайн, обясняват организаторите на One Design Week.

Ейске Тачикава (Япония) е представител на новото поколение съвременни японски дизайнери и основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той има специфичен подход с акцент върху социални иновации, дизайн с отворен код, съчетания между научни изследвания и нови технологии, образование.

Проектите и професионалните му изяви са нетипични и необичайни – например офиса на Mozilla в Япония. Дизайнерът е носител на множество отличия като Design for Asia Grand Award, iF Design Award, Pentawards Platinum, SDA Grand Award и др. Той цени високо социалните измерения на съвременния дизайн. У нас гостува с подкрепата на EU Japan Fest.

Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids) с фокус върху иновации, дизайн, нови технологии, инженерство и забавления. В центъра на работата му е преднамереното забавление и интуитивното възприемане на технологиите.

Още с дипломния си проект Sound of Intuition в Дизайн академията в Айндховен той свързва движенията на човешкото тяло с промени в звука. Sound of Intuition става световно признат и харесван проект, като прераства в основен фокус за творческата работа на Пийтер-Ян.

Поради това през 2012 г. той основава OWOW заедно с други експериментарори от сферите на продуктовия и уебдизайн, програмирането, инженерството и електрониката. Студиото създава иновативни музикални инструменти, едновременно високотехнологични и лесни за употреба – заедно с интернет приложения, с които да бъдат управлявани. Пийтерс идва в България с подкрепата на Creative industries fund NL.

Всички лекции са на английски език. Очаквайте информация за останалите лектори, които ще бъдат част от дизайн форума на 18 юли в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Събитието се организира от фондация „Едно“ за култура и изкуства с подкрепата на Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019“, фондация „Америка за България“ и Programista.

До 20 май в мрежата на TicketLogic – https://www.ticketlogic.bg/one-design-wee/28448 – са налични билети „Ранно пиле“ на цена 65 лв. За ученици билетите за форума са на специална цена – 40 лв. За групови билети с отстъпка пишете на [email protected].

За фестивала:

One Design Week е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура. Темата на осмото му издание е „Мога ли да помогна?“, която трябва да подчертае, че дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно се поставя акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов дизайн.

Източник: One Design Week 2016