Най-интересното от Седмицата на дизайна в Милано

1
Добави коментар

Най-интересното от Седмицата на дизайна в Милано

Това е очакваното най-значимо събитие за годината, където представят за първи път новите си проекти много от дизайнерите и компаниите за мебели и продукти за интериора.

Видео
Файлове

Фотьойл Gender на Патриция Уркиола
Автор / Източник: domus

Колекцията BRUT на Konstantin Grcic за Мagis
Автор / Източник: bench-image © designboom

FURIA
Автор / Източник: снимка на Тhonet

‘H-horse’ дизайн Nendo за Kartell
Автор / Източник: www.Wallpaper.com

Lift-Bit е новото предложение на Carlo Ratti
Автор / Източник: www.carloratti.com

Lift-Bit
Автор / Източник: www.carloratti.com

Neron – Monica Forster
Автор / Източник: Förster Design Studio

Neron – Monica Forster
Автор / Източник: Förster Design Studio

Neron – Monica Forster
Автор / Източник: Förster Design Studio

Изчезваща кухненска мивка – дизайнерското студио Tipic за Offmat
Автор / Източник: Offmat

Картел кидс
Автор / Източник: Kartell

Кафе масичката на Грчич
Автор / Източник: image © designboom

Тriclinium дизайн на Front за Мoroso
Автор / Източник: dezignzoom

Фотьойл utrecht
Автор / Източник: Сassina

Това е очакваното най-значимо събитие за годината, където представят за първи път новите си проекти много от дизайнерите и компаниите, предлагащи мебели и продукти за интериора. Основната част от изложителите са в границите на Панаирното градче Фиера Милано, домакин на множество павилиони, разположени на огромната площ от 204 850 м2. Но Седмицата на дизайна в Милано включва и множество събития и изложения извън границите на самото панаирно градче с не по-малко значение и привличащи не по-малко посетители – за много автори Fuorisalone (извън Салона) всъщност е по-забавната част от Седмицата на дизайна в Милано.

Тази година за своето 55-то издание панаирът привлече рекорден брой посетители – над 372 000 и представи повече от 2400 изложители. Да се обхванат дори само най-интересните от тях е трудна задача, но един кратък подбор би могъл да даде представа за основните новости и тенденции, очертали се по време на изложението.

За мнозина особено впечатляващо е новото лице на голямата италианска мебелна компания Cassina, която миналия септември покани за свой нов артистичен директор Патриция Уркиола. На изложението тя показа обновени интерпретации на най-известните модели на компанията. Озаглавена Началото на бъдещето, колекцията включва произведения от Philippe Starck, Bertjan Pot, Ron Gilad, Charlotte Perriand, Rodolfo Dordoni, Piero Lissoni, Konstantin Grcic, Ora ïto и Zaha Hadid. На снимките по-горе можете да видите впечатляващата нова версия на известния Utrecht фотьойл, създаден през 1935 година от Gerrit Rietveld, но с красива уникална дамаска от датския дизайнер Bertjan Pot , както и два нови продукта на самата Уркиола за Cassina  – фотьойла Gender и дивана Beam.

Интересна е концепцията на студио Front за дивана Triclinium, който те създават за Moroso – той е нещо като център на дома, върху който си почиваме, четем, храним се, почти като древните римляни, които са имали навика да се развличат, полегнали на подобни мебели. Подвижните безформени възглавници са идеалното средство за промяна на конфигурацията му в зависимост от нуждите в момента. Името всъщност е избрано точно заради това – то означава „официално помещение за хранене в древноримската архитектура, обзаведено с 3 места за лягане, наподобяващи дивани или кушетки, разположени под формата на буквата „П“, край ниска трапезна маса.“

Цифрово управляван диван или лежанка или нещо друго – избрано от вас и конфигурирано от шестоъгълни елементи, които могат да бъдат с различна височина, регулирана индивидуално посредством хидравлика. Lift-Bit  е новото предложение на Carlo Ratti – италиански архитект, инженер и преподавател в Massachusetts Institute of Technology, частен изследователски институт в САЩ. Два такива елемента заедно правят стол, 4 – шезлонг, а 9 – голям диван. Управлява се дистанционно от приложение за таблет и прости движения с ръка и ако не го използвате дълго време Lift-Bit  започва сам да се променя, за да привлече вниманието ви.

И още едно интересно предложение на тема Умен дом – изчезваща кухненска мивка. Кухнята Tulèr, създадена от дизайнерското студио Tipic за Offmat разполага с плот направен от композитен камък с вградени редица технологии, включително и такава, която позволява на кухненската мивка да се появява и изчезва като дъното й просто се изравнява с плота или пропада надолу. Това позволява да имаме по-голяма работна площ на по-малко пространство.

И тези мебели от бъдещето вероятно ще продължават да съжителстват с красотата, създадена от традиционните занаяти и естествени материали, защото много млади дизайнери продължават да се вдъхновяват от нея. Една от тях е Monica Förster, която представи своя  шезлонг Уна и маса за хранене Нерон за Zanat, изработени от масивно дърво със сложни ръчно резбовани декорации, съчетаващи модерен дизайн с традиционна изработка. (сниките са на Förster Design Studio)

И малко суров индустриален дизайн от Konstantin Grcic за Мagis – колекцията се казва BRUT и името е специално избрано, за да покаже намерението на дизайнера да покаже как суровото необработено желязо може да се използва във всекидневния ни живот. Колекцията се състои от няколко големи маси с регулираща се височина, малка кафе масичка и два вида пейки.

Не трябва да се пропуска и увеличения интерес на дизайнери и производители към дизайна за деца – по време на панаира италианската марка Kartell стартира цяла нова гама от продукти за по-младите потребители. Дизайнерско люлеещо се конче Furia предложи и студио Front за известната виенска компания Thonet.

Това е само една малка част от впечатляващия нов дизайн, показан по време на изложението в Милано миналия месец, но тя ясно показва насоките, в които е вероятно да се развиват пазара и усилията на дизайнерите за продукти за интериора.